Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Αγορά κάρτας ήχου Dj
Υπάρχει κάποια κάρτα ήχου της προκοπής στην αγορά αυτή τη στιγμή; Για χρήση μαζί με το Χ1 mk2 μόνο, δεν με ενδιαφέρει κάτι άλλο.
 

Posted Fri 19 Aug 22 @ 9:22 pm
Καλησπέρα ψάχνω και γω κάποια απλή κάρτα ήχου για το mp3 e2 Hercules...αν κάποιος έχει πάρει και την έχει δουλέψει να μας ενημερώσει αν θέλει !!!
 

Posted Mon 22 Aug 22 @ 8:21 pm
Για τι εύρος τιμών μιλάμε;
Γιατί αυτόνομες κάρτες ήχου υπάρχουν, αλλά χωρίζονται πλέον σε 2 κατηγορίες:
Τις φθηνές / μη ποιοτικές και τις ακριβές / πολύ ποιοτικές.
Σε μεσαίο εύρος τιμών δεν βγαίνει κάτι εδώ και χρόνια γιατί απλά δεν συμφέρει / δεν πουλάει αφού με τα ίδια χρήματα αγοράζεις controller με ενσωματωμένη κάρτα ήχου.

Για καλή κάρτα ήχου πάμε πλέον σε λύσεις όπως:
Focusrite Scarlet 4i4
Presonus Studio 68c
Motu M4
κτλ.
Όλες τους είναι κάρτες ήχου Studio/DAW αλλά μπορούν να δουλέψουν και με το VirtualDJ.
Η τιμή ξεκινάει από περίπου 200 ευρώ και ανεβαίνει..
 

Posted Tue 23 Aug 22 @ 8:26 am
Ok ευχαριστώ.... μήπως υπάρχει κάποιο post εδώ για συνδεσμολογία εξωτερικής κάρτας ήχου και ηχείων σε laptop για Hercules mp3 e2??
 

Posted Tue 23 Aug 22 @ 8:41 am
Η ESI Gigaport eX τι λέει, αξίζει;
 

Posted Thu 06 Oct 22 @ 7:43 am
Δεν την έχω ακούσει, αλλά κάποτε τα μοντέλα τηε ESI ήταν αρκετά καλά (για την εποχή τους)
 

Posted Thu 06 Oct 22 @ 12:03 pm
PANOSVPRO InfinityMember since 2007
εχω μια maya44 ακομα. Περαν απο την ανωμαλια με τους asio driver που ειχαν καποτε απο ηχο και ταχυτητα ηταν σουπερ
 

Posted Thu 06 Oct 22 @ 1:44 pm
Γιατί την Scarlett την 4 και όχι την 2;
 

Posted Thu 06 Oct 22 @ 11:35 pm
Γιατί έχει μόνο δύο εξόδους;; (Ενώ χρειάζεσαι 4)

Για να μην μπερδεύεσαι: ΟΛΕΣ οι επαγγελματικές κάρτες ήχου όταν αναφέρουν αριθμό εξόδων / εισόδων εννοούν ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΕΣ εσόδους/εξόδους.
Έτσι για να έχεις 2 ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΕΣ εξόδους που χρειάζεσαι σαν DJ, χρειάζεσαι μια κάρτα με 4 μονοφωνικές εξόδους.

Επίσης σε μερικές κάρτες ήχου μπορεί να την πατήσεις αν δεν προσέξεις τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Βλέπεις ας πούμε δύο εξόδους στο πίσω μέρος, βλέπεις και μια έξοδο headphones μπροστά και λες "εντάξει με καλύπτει"
Μπορεί όμως να μην σε καλύπτει γιατί μπορεί ή έξοδος των ακουστικών να μην είναι "χωριστό" κανάλι από την έξοδο master.

Τέλος τα μοντέλα scarlett είναι πολύ απλά να τα αποκωδικοποιήσεις.
Το πρώτο νούμερο δείχνει εισόδους και το δέυτερο εξόδους.
Έτσι η 2i2 έχει 2 εισόδους και 2 εξόδους. Η 2i4 είχε 2 εισόδους και 4 εξόδους (και επομένως έκανε για χρήση DJ) αλλά έχει εξαντληθεί και δεν υπάρχει πρόβλεψη να κυκλοφορήσει ξανά (ήταν Gen2 design και είμαστε πλέον στο Gen3)
 

Posted Fri 07 Oct 22 @ 9:25 am
Κάτι είχα ψιλιαστεί αλλά δεν ήμουν και σίγουρος. Πάλι καλά!
 

Posted Sat 08 Oct 22 @ 6:19 am
Η λύση του να έχεις μια φτηνή κονσόλα με έξοδο rca (μια DDJ RB πχ), και να πάρεις μια εξωτερική κάρτα ήχου με ένα ζευγάρι εξόδων (την Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen πχ), ώστε να παίρνεις έξοδο για τα ακουστικά και για το booth από την κονσόλα, και main έξοδο από την εξωτερική κάρτα, είναι δόκιμη, ή έχει προβλήματα ;
 

Posted Tue 11 Oct 22 @ 7:43 am
Σε γενικές γραμμές θα δουλέψει, αλλά στο τέλος.. πολύς μπελάς για το "τίποτα"
Κι αυτό γιατί πρέπει πρώτον και κύριον η κονσόλα να έχει διαμόρφωση ήχου σαν MASTER + HEADPHONES
Μετά θα πρέπει οι δύο κάρτες ήχου να υποστηρίζουν το ίδιο Sample Rate.
Τέλος θα πρέπει οι δύο κάρτες ήχου να μπορούν να παίξουν με το ίδιο latency.

Πράγμα που σημαίνει οτι στο τέλος θα "συμβιβάσεις" την "καλή"" κάρτα να παίζει με τις ίδιες επιδόσεις της υποδιαίστερης κάρτας.
Και ναι, μπορεί να πάρεις μια μικρή ΕΛΑΧΙΣΤΗ διαφορά. Αλλά με ένα σεβαστό οικονομικό κόστος, και με ένα setup που μόνο απλό δεν το λες.

Είναι προτιμότερο απλά να αλλάξεις κατηγορία controller και να πάρεις κάποιον με καλύτερη κάρτα ήχου.

Τέλος: Για να δεις πραγματική διαφορά στον ήχο θα πρέπει να ξεφύγεις από κόνσολες που προσφέρουν μόνο unbalanced εξόδους και να περάσεις σε κονσόλες που προσφέρουν balanced (XLR). Αφενός οι κάρτες ήχου που έχουν αυτές οι κονσόλες είναι πολύ καλύτερες (για να μπορούν να υποστηρίξουν την έξοδο XLR) και αφετέρου όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις εξόδους XLR αυτόματα ο ήχος έχει διαφορά (χωρίς να επεκταθούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες)
Υ.Γ.: Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις αν σε ενδιαφέρει πραγματικά ο σωστός ήχος, είναι να χρησιμοποιήσεις "αντάπτορες" για να "μετατρέψεις" το σήμα από "XLR σε RCA" ή από "RCA σε XLR". Η σωστή μετατροπή unbalanced σε balanced (και το αντίστροφο) γίνεται ΜΟΝΟ με κάποιο σχετικό μηχάνημα (π.χ. CleanBox PRO)
 

Posted Tue 11 Oct 22 @ 4:02 pm
Οι κάρτες ήχου τύπου Scarlett πόσο ανώτερες ηχητικά είναι από το Traktor Z1 ;
 

Posted Mon 31 Oct 22 @ 6:33 am
Γιατί έχει μόνο δύο εξόδους;; (Ενώ χρειάζεσαι 4)

Για να μην μπερδεύεσαι: ΟΛΕΣ οι επαγγελματικές κάρτες ήχου όταν αναφέρουν αριθμό εξόδων / εισόδων εννοούν ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΕΣ εσόδους/εξόδους.
Έτσι για να έχεις 2 ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΕΣ εξόδους που χρειάζεσαι σαν DJ, χρειάζεσαι μια κάρτα με 4 μονοφωνικές εξόδους.

Επίσης σε μερικές κάρτες ήχου μπορεί να την πατήσεις αν δεν προσέξεις τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Βλέπεις ας πούμε δύο εξόδους στο πίσω μέρος, βλέπεις και μια έξοδο headphones μπροστά και λες "εντάξει με καλύπτει"
Μπορεί όμως να μην σε καλύπτει γιατί μπορεί ή έξοδος των ακουστικών να μην είναι "χωριστό" κανάλι από την έξοδο master.

Τέλος τα μοντέλα scarlett είναι πολύ απλά να τα αποκωδικοποιήσεις.
Το πρώτο νούμερο δείχνει εισόδους και το δέυτερο εξόδους.
Έτσι η 2i2 έχει 2 εισόδους και 2 εξόδους. Η 2i4 είχε 2 εισόδους και 4 εξόδους (και επομένως έκανε για χρήση DJ) αλλά έχει εξαντληθεί και δεν υπάρχει πρόβλεψη να κυκλοφορήσει ξανά (ήταν Gen2 design και είμαστε πλέον στο Gen3)

Καλησπερα phandom!! Επειδή μ ενδιαφερει πολυ το θεμα για τον ηχο και διαβάζω συνεχως μηνυματα γι αυτο, και στο παρελθον ειχα ξανα ποσταρει για το συγκεκριμενο θεμα.. διαβαζοντας το συγκεκριμενο νημα τυγχανει να εχω στα χερια μου τη συγκεκριμενη καρτα (Focusrite Scarlett Solo 3rd Gen). Άν κοιταξεις εχει δυο εξοδους μια left kai right (TRS).. εκει συνδεω 2 ηχεια monitor για ηχογραφηση σε στουντιο (προσωπικα γι αυτο το σκοπο αγοραστηκε η καρτα.)

Το Πρώτο ερώτημα μου ειναι εαν η συγκεκριμενη καρτα ειναι καταλληλη για το προγραμμα και εφοσον αυτο θα μπορουσε να βγαζει ως master εναν αξιοπιστο ηχο σε συγκρισει μ ενα κοντρολερ τυπου sb3..οπου δεν θεωρειτε και υπερ για ενα μαγαζι π.χ μεγαλα ηχοσυστηματα κλπ...
Το Δέυτερο ερωτημα επανω στη συγκεκριμενη καρτα ειναι για το πως θα γινει η συνδεσμολογια επανω σ εναν μικτη τυπου π.χ djm 700 ορθά με τη καρτα αυτη? το 90% ολα τα μαγαζια διαθετουν εναν μικτη και εφοσον οι μικτες για line in παιρνουν rca ενω η συγκεκριμενη καρτα για output εχει trs.. Κι ενα τελευταιο ερωτημα ισως να ειναι of topic αλλα επι την ευκαιρια τι θα πρεπει να κοιταξω σε μια καρτα ηχου ειτε εξωτερικη ειτε στο κοντρολερ για να πω οτι βγαζει δυνατο ηχο και μπορει ν ανταπεξελθει σ ενα μεγαλο σχετικο μαγαζι για παραδειγμα..
 

Posted Fri 02 Dec 22 @ 3:11 am
Επειδή είμαι και λίγο "ψυχαναγκαστικός" θα ξεκινήσω ανάποδα, από την δεύτερη ερώτηση. Και θα ξεκινήσω με μία διόρθωση:
Το μέγεθος ενός μαγαζιού δεν παίζει κανένα ρόλο στην ένταση που "πρέπει να βγάζει" μια κάρτα ήχου.
Το μέγεθος ενός ηχοσυστήματος δεν παίζει κανένα ρόλο επίσης. Ένα "μέτριο προς καλό" ηχοσύστημα σε μαγαζί (μεγέθους από 60τ.μ. μέχρι και 1000τ.μ.) θα έχει πάντα αρκετή ενίσχυση για να μην παίζει κανένα ρόλο η "ένταση" της κάρτας ήχου (είτε αυτόνομης, είτε ενός controller). Ένα πραγματικά καλό ηχοσύστημα "συναυλίας" θα έχει αρκετή ενίσχυση για να παίζει 2 φορές πιο δυνατά απ' οτι χρειάζεται.

Αυτά τα γράφω για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα αφού εσύ δήλωσες οτι σ' αρέσει να μαθαίνεις.

Τώρα:
Θα ξεκινήσουμε από κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν συνήθως 2 τύποι αναλογικού σήματος ήχου.
Το Unbalanced και το Balanced. Τα λέμε επίσης και "consumer grade" vs "pro grade"
Οι κύριες διαφορές μεταξύ αυτών των σημάτων είναι 2: Το πόσα καλώδια (pin) χρησιμοποιούν και ποια είναι η μέγιστη διαφορά δυναμικού (σε volts) που υποστηρίζουν.
Για να μην μακρηγορούμε, το unbalanced σήμα χρησιμοποιεί 2 pins και υποστηρίζει μικρότερη διαφορά δυναμικού, ενώ το balanced χρησιμοποιεί 3 pins και υποστηρίζει μεγαλύτερη διαφορά δυναμικού.
Έτσι προκύπτουν και αντίστοιχα βύσματα που χρησιμοποιούνται για αυτές τις συνδέσεις.
Για unbalanced χρησιμοποιούμε RCA ενώ για balanced χρησιμοποιούμε XLR ή σπανιότερα (για οικονομία χώρου) TRS
Λόγω του πως είναι οι προδιαγραφές των δύο σημάτων, η ΚΑΝΟΝΙΚΗ/ΣΩΣΤΗ μετατροπή μεταξύ balanced και unbalanced σημάτων γίνεται μόνο με "ειδικό" μηχάνημα.
Η πρόχειρη και λάθος μετατροπή γίνεται με καλώδιο/βύσμα "αντάπτορα"

Οπότε έχουμε και λέμε:
1) Ναι θα μπορούσε η Scarlet να χρησιμοποιηθεί για Master Out. Αν έπαιζε κατευθείαν πάνω στο ηχοσύστημα ενός μαγαζιού θα ήταν πιο εύκολο. Αν πρέπει να παίξει μέσω μίκτη, τότε κανονικά χρειάζεται και μετατροπέα για να μετατραπεί το σήμα από balanced σε unbalanced.
2) Ναι θα έχει καλύτερο ήχο από μία SB/SB2/SB3 αλλά σχεδόν οτιδήποτε κοστίζει από μόνο του όσο μια SB/SB2/SB3 θα έχει καλύτερο ήχο.
3) Ο DJM-700 δεν φημίζεται για τον ήχο του!

4) Αυτό που πρέπει να κοιτάζεις στην πραγματικότητα είναι το grade της κονσόλας. Δεν έχει νόημα να διυλίζεις τον κώνωπα ψάχνοντας μικρολεπτομέρειες σε τεχνικά χαρακτηριστικά. Αυτό που έχει νόημα είναι να μην προσπαθείς να χρησιμοποιείς ένα μηχάνημα που η ίδια η εταιρεία που το κατασκεύασε λέει ρητά οτι προορίζεται για ερασιτεχνική χρήση, για να κάνεις επαγγελματική δουλειά!
Θέλω να πω οτι το πρόβλημα είναι η SB3. Η SX3 ας πούμε έχει αρκετά καλύτερο ήχο. Μετά μπορεί να υπάρχουν μικροδιαφορές μεταξύ SX3 και DDJ-1000 ας πούμε. Αλλά είναι τόσο μικρές που δεν έχει νόημα να τις κοιτάμε. Οπότε αυτό που πρέπει να κοιτάς είναι το γενικότερο επίπεδο του εξοπλισμού που θες να αγοράσεις.
Ακόμα και η Scarlet που έχεις, είναι επιπέδου Home Studio για κάποιο λόγο. Αν αύριο ήθελες να ανοίξεις ένα επαγγελματικό studio θα πήγαινες π.χ. σε Red 8.
 

Posted Fri 02 Dec 22 @ 10:00 am
Phandom κατανοητα αυτα που ανεφερες.. ειχε ξανα αναφερθει το θεμα με τον balanced/unbalanced.
τα περισσοτερα μαγαζια οπως προανεφερα διαθετουν εναν μικτη, παρατηρω συχνα οι περισσοτεροι djs κουμπωνουν την κονσολα τους επανω στον μικτη μεσω καλωδιων rca (unbalanced) και μπορω να πω οτι ο ηχος που ακουγεται στα δικα μου αυτια ειναι ενας "αξιοπιστος" λιγο πιο πανω απ τη μεση κατηγορια θα ελεγα. ομως ο ηχος αυτος βγαινει ως unbalanced? ρωταω γιατι μπερδευομαι εφοσον γνωριζω οτι η εξοδος του εκαστοτε μικτη εχει XLR καλωδια μεταξυ μικτη και ενισχυτες..κι ας εχει συνδεσει τα rca μεταξυ μικτη και κοντρολερ.
Επομενως οσον αφορα την συνδεσμολογια μεταξυ της συγκεκριμενης καρτας και μικτη απ οσο καταλαβα θα χρεαστει αναπτορες, (TRS σε RCA) επειδη ειναι λιγο μπερδεμα... οπως ειπα η καρτα εχει δυο εξοδους ενα LEFT κι ενα RIGHT... και στα δυο θα πρεπει να κουμπωσω trs στην καρτα και αντιστοιχα στον μικτη ενα καναλι rca...?! ΄Η στην καρτα θα χρησιμοποιηθει μονο η μια εξοδο και αντιστοιχα στον μικτη ενα καναλι?! με μπερδευει γιατι παρατηρω καλωδια trs οπου επανω στον ακροδεκτη εχει 1pins ενω σε αλλα εχει 2pins.. σκεφτηκα ισως αυτο με τα 2pins ειναι για στερεοφωνικα.. δε ξερω αν με καταλαβαινεις τι εννοω, η αν κανω καποιο λαθος διορθωσε με.
 

Posted Fri 02 Dec 22 @ 2:16 pm
PANOSVPRO InfinityMember since 2007
κανονικα θες boxaki για trs σε unbanced rca αν καταλαβα καλα τι εννοεις
 

Posted Fri 02 Dec 22 @ 3:38 pm
Όλοι οι επαγγελματικοί μίκτες πλέον βγάζουν έξοδο και balanced και unbalanced.
Οπότε στο μίκτη συνδέουμε πηγές unbalanced (RCA), ο μίκτης κάνει την μίξη και στο τέλος μας προσφέρει και σήμα balanced (κάνει την μετατροπή αυτός)

Τώρα για την κάρτα σου θα χρειαστείς είτε ενα stereo μετατροπέα όπως το Art Pro Audio Clean Box PRO, είτε δύο D.I.
Θα χρειαστείς να τραβήζεις 2 καλώδια. Ένα για left και ένα για right.

Το TRS σημαίνει Tip-Ring-Sleeve και είναι απλά μια ορολογία που δείχνει τον τύπο του βύσματος.
TRS είναι και το κλασικό βύσμα ακουστικών. Αλλά στα ακουστικά χρησιμοποιείται για unbalanced σήμα 2 καναλιών. Το οτι ένα βύσμα είναι TRS δεν σημαίνει αυτόματα οτι μεταφέρει και balanced σήμα.
Γι αυτό και βλέπεις διάφορους "αντάπτορες", όπως τον κλασικό Male Stereo Jack To 2 Female RCA Plugs. Ένας τέτοιος αντάπτορας είναι για να τον συνδέσεις σε μια έξοδο ακουστικών (π.χ. στο κινητό/tablet σου και από την άλλη πλευρά να πάρεις RCA για να τα κουμπώσεις σε ένα μίκτη ή σε ένα οικιακό ενισχυτή.
Τεχνικά το ίδιο ισχύει και για τα βύσματα XLR. Δεν σημαίνει αυτόματα οτι σε όλα τα καλώδια που έχουν βύσμα XLR το σήμα είναι balanced, αν και στο 99% των περιπτώσεων όντως είναι. Βύσματα XLR επίσης. χρησιμοποιούνται και για DMX (σήμα φωτιστικών). Ακόμα mini/micro XLR χρησιμοποιούν πλέον πολλές εταιρείες ακουστικών για το αποσπώμενο καλώδιο που προσφέρουν (στην πλευρά που κουμπώνει στα ακουστικά). Και σ' αυτή την περίπτωση το σήμα είναι unbalanced.

Τώρα, αν εγώ ήμουν εσύ:
Θα σταματούσα να σκέφτομαι αλχημείες και θα προσπαθούσα να αναβαθμίσω τον controller μου με την πρώτη ευκαιρία. Ένα Clean Box που θα χρειαστείς για να κάνεις σωστά αυτό που θες έχει περίπου 100 ευρώ. Αν βάλουμε και 2 καλά καλώδια TRS to XLR που χρειάζεται για να συνδέσεις την κάρτα ήχου σου με το Clean Box πάμε κοντά στα 150 ευρώ.
Και ενώ αυτή η λύση θα δουλέψει, προσωπικά την θεωρώ πολύ μεγάλη φασαρία, με "μικρό" κέρδος.
Εγώ θα κρατούσα αυτά τα χρήματα, θα μάζευα άλλα τόσα, θα πωλούσα την SB3 (entry level μοντέλο) και θα αγόραζα καινούργια κονσόλα μέσης κατηγορίας. Κατά προτίμηση κονσόλα που θα έχει δικά της XLR σαν έξοδο. Όχι για να τα χρησιμοποιήσω σε κάποιο μαγαζί. Αλλά γιατί η ύπαρξη και μόνο των XLR σε μια κονσόλα δείχνει οτι το επίπεδο της κάρτας ήχου έχει ικανοποιητική "ποιότητα" για το 90% των περιπτώσεων.
 

Posted Sat 03 Dec 22 @ 10:00 am
 

Posted Sat 03 Dec 22 @ 12:55 pm