Quick Sign In:  

Forum: Dutch Forum

Topic: wat voor een feest kan ik aan met mijn luidsprekers?

This topic is old and might contain outdated or incorrect information.

hallo,

Mijn vraag is de volgende. Ik heb twee Active luidsprekers van max 400 W. Tot hoe grote feesten kan ik gaan? Hiermee bedoel ik tot hoeveel personen? Deze luidsprekers staan op statieven.

greetz

swento
 

Posted Wed 24 Mar 10 @ 3:25 pm
je zal eerst moeten weten of dit 400watt max is of rms.
 

Posted Wed 24 Mar 10 @ 3:32 pm
Heb je een merk en type voor ons?
2x 400W van DAP kan dood slaan op 10 mtr (en dan kun je voor 50 man draaien), terwijl hetzelfde vermogen van bv. RCF goed kan zijn tot zo'n 150 man.
 

Posted Wed 24 Mar 10 @ 4:40 pm
het merk is liquid power. active speaker 400W max.

 

Posted Thu 25 Mar 10 @ 2:08 pm
Hmmm....
Een aktieve speaker voor ong. €100,- die 400 Watt levert..... Ik heb ze zien staan op een Belgische site. Ik ben bang dat de 400 Watt max meer iets van 400 Watt PMPO is, en dat houdt in dat'ie 1 milliseconde een toon van 1 kHz kan leveren bij dat vermogen.
Kijk eens of je het neer kan zetten in een zaaltje en nodig al je vrienden uit (In een lege zaal klinkt zelfs een transistorradiootje hard), dan weet je pas wat het kan. Maar reken op: geen draagkracht (geluid sterft snel weg als ze verder weg loopt, en je laag is alleen goed tussen de boxen) en snel vervorming. Daarnaast opletten dat je in je enthousiasme niet nog wat extra hoog en laag erbij draait want dan is het feestje waarschijnlijk snel voorbij.

Je speakers zijn goed geschikt voor bv een kantine waar de muziek voornamelijk op de achtergrond moet klinken. Als je aktieve speakers koopt waarmee je echt wil gaan draaien, reken dan (wel met hetzelfde vermogen) op minstens €250,- tot €300,- per speaker...... (Wil je echt kwaliteit dan begint het bij zo'n €500,-)

[EDIT] En nou vergeet ik het belangrijkste: Ik denk dat je met deze zo'n 30 tot 50 man aankan, als de zaal niet te groot is. Het werkelijke vermogen van deze speakers schat ik in op zo'n 75 tot 100 Watt continu, ongeveer het dubbele als peak.
 

Posted Thu 25 Mar 10 @ 2:28 pm
wilbergPRO InfinityMember since 2009
Heerlijk zo'n vraag.
Misschien gewoon eens aanzetten, vol open draaien, luisteren of het nog klinkt en dan zelf bepalen wat je overhoudt.
Bedenk dan wel dat een groep mensen in een ruimte het geluid "filtert" en dat die mensen ook geluid maken.
 

Posted Tue 30 Mar 10 @ 5:30 am
wilberg wrote :
Misschien gewoon eens aanzetten, vol open draaien, luisteren of het nog klinkt ...............


Gevaarlijk..... Dit is les 1 uit het boek "Hoe maak ik een confettikanon van mijn luidsprekers......."

Praktijkvoorbeeld: Knaap huurt bij schimmig bedrijf 2 actieve speakers van dubieus merk. Tent bleek groter dan verwacht en z'n maatjes gaven hem hetzelfde advies. Behalve de gains op de speakers ging ook de gain op de mixer open, en draaide hij alvast wat extra laag en hoog erbij.
Het hele feest heeft welgeteld 25 seconden geduurd. Op de laatste klap kwam er van alles uit de reflexpoorten waaien.

Uit de posts die er de laatste tijd op het forum verschijnen blijkt maar al te vaak dat er een hoop instappers zijn met geen tot nauwelijks ervaring. Juist dan is er voorzichtigheid geboden.
Dus: Zonder geluid VDJ laten draaien en zorgen dat je VU-meters normaal aan blijven geven (Rood is met de verschillende kleuren skins geen echte raadgever) Als ze nooit meer naar beneden komen zou ik je speakers niet eens aanzetten.
Gaat alles goed, dan de gain van de speaker op 0, indien aanwezig ingangselectie op Line (Niet op Mic, vindt'ie niet fijn) aanzetten en langzaam open draaien. Als de speakers te hard worden aangestuurd (dus de gain van VDJ te ver open) hoor je dat bij laag volume al (vervorming) dus kun je dat eerst oplossen.

Gaat alles goed, dan kun je rustig aan je boxen harder zetten. Let op: Er zit een Clip-indicator op de speaker. Die mag best af en toe branden, maar gaat'ie niet meer uit, dan is het eind in zicht. Je moet dan echt zachter gaan draaien.

Succes!
 

Posted Tue 30 Mar 10 @ 12:14 pm
Martin FourS wrote :
Er zit een Clip-indicator op de speaker.


Martin, bij mij zitten die op de versterkers..........
Ik zou ze op m'n speakers niet eens kunnen zien!
 

Posted Tue 30 Mar 10 @ 2:57 pm
Hij heeft actieve speakers, Bob. Vandaar.
 

Posted Tue 30 Mar 10 @ 5:34 pm
Bedankt, nou weet ik eindelijk wat"active speakers" zijn. Tot nu toe dacht ik dat het om gin-seng-viagra gestuurde monsters ging.
Eerlijk, in mijn taaltje heten die dingen "met ingebiouwde versterker" en ik zag het verband niet met"actief".
Hoe dan ook, in een beetje volle zaal zie je nog steeds die clip niet.
Nu draai ilk m'n hoofd een beetje en zie wat er "clipt". Meestal de basversterker. Uiteraard.
Overigens, in Spanje zijn we verplicht een "soundlimiter" op te stellen - een decibelmeter. Daar heb je ook wat aan als je je speakers niet op wilt blazen.
 

Posted Wed 31 Mar 10 @ 1:05 am
ik neem aan dat "clippen" het moment is dat je geen headroom meer over hebt, waardoor je de master output van je mengpaneel moet terugschroeven en niet het volume van de versterker, of zit ik verkeerd?
 

Posted Wed 31 Mar 10 @ 6:24 am
Ik zie het "clippen" als een waarschuwing. Clipt de subwoofer-versterker bij bv Candy Shop - ja, bij dat nummer is niets aanders te verwachten. Gewoon bidden en de bas wat terugdraaien. En inderdaad, Bas, op het mengpaneel. We zitten praktisch nooit aan de versterkers, tenzij je iets wilt testen. De hoge-en middentonen versterker clipt wat minder, maar als-ie dat doet, draai ik idd het master-volume van de dansvloer terug. De andere versterkers -- "zone" en dj-monitors -- clippen (bijna) nooit.
 

Posted Wed 31 Mar 10 @ 10:59 am
hoi bob,

duidelijk, dan zat ik in de goeie hoek,

bedankt en veel succes dit seizoen.

hoi
 

Posted Wed 31 Mar 10 @ 11:05 am
Clippen is ook een waarschuwing.
Stukje theorie? Zal het simpel houden.....
Geluid wordt gevormd door sinussen, mooie bergen en dalen met ronde vormen (ben ik gek op.......) Als de versterker/mengtafel/geluidskaart clipt, stuur je harder uit dan de transistortjes in je apparatuur aankunnen. De mooie ronde vormen worden aan de bovenkant dan ineens niet zo rond meer en krijgen scherpe vormen. Dat komt omdat de transistor bijvoorbeeld maar 0,7 volt kan leveren, terwijl hij aangestuurd wordt op een manier waarop hij op 1 volt moet komen. Doet'ie niet, hij stopt bij 0,7 volt. Een platte top is het gevolg. Die scherpe vormen zijn de pest voor je speakers en daar gaan ze, als ze hard staan, op den duur van kapot. Zit het clippen aan het begin van de lijn (je PC) dan wordt het vervormde signaal de hele keten door gestuurd en loop je de kans meer schade aan te richten (er zijn mengtafels waarvan het aangesloten kanaal het loodje legt als je er een fout signaal op zet)

Kortom: Clippen? Tandje terug.

@Bob: voor mijn versterker zit een EQ met limiter, afgeregeld op 0 dB. Ik KAN mijn versterker (of m'n actieve speakers) niet eens harder dan 0 dB aansturen, dus zullen ze nooit clippen. Daarnaast heb ik een hekel aan alles wat rood oplicht op het spul, dus voor de limiter zal ook nooit iets clippen. Ik hoef het dus eigenlijk niet in de gaten te houden. (Hoe maak je luie techneuten....)
 

Posted Wed 31 Mar 10 @ 11:54 am
@ Martin, dat laatste met je EQs moet ik morgen ff checken (ga pas zaterdag a.s. voor het publiek open). Zover ik weet staan mijn EQs ook op 0dB, maar het kán zijn dat die schuifjes verschoven zijn.
In ieder geval is het een goede tip.
 

Posted Wed 31 Mar 10 @ 12:15 pm
Ho, ik heb verwarring gezaaid...
De EQ doet wat'ie moet doen: de afwijking in de speakers corrigeren en, indien nodig, de ruimte waar ze in staan. Maar de limiter in de EQ staat op 0 Db. Beetje vergelijkbaar met de situatie bij jou: je hebt in de installatie een limiter staan (OK, bij jou heeft'ie een andere functie....). Ik heb dat ook, maar nu ingebouwd in mijn EQ.

Deze dus:
http://www.behringer.com/EN/images/products/DSP8024_P0022_TopFront_web.jpg
 

Posted Wed 31 Mar 10 @ 12:53 pm


(Old topics and forums are automatically closed)