Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Megamix VS Remix VS Mashup - Page: 1

This part of topic is old and might contain outdated or incorrect information

Είχε ζητηθεί παλιότερα να γίνει μια ανάλυση του πότε "κάτι" ονομάζεται Remix, πότε Megamix, και πότε Mashup.

Θα προσπαθήσω σήμερα να κάνω μια πρώτη προσέγγιση και "πρόχειρη" ανάλυση καθώς το θέμα είναι πολυσύνθετο και μερικές φορές τα όρια δεν είναι διακριτά...
Στην προσπάθεια αυτή θα βοηθήσουν αρκετά και οι "παραγωγές" ενός γνωστού Dj/Remixer.

Ξεκινάμε από το πιο εύκολο: Το MEGAMIX

Megamix ονομάζεται η μίξη πολλών κομματιών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στα "τυπικά" megamix κάθε τραγούδι δεν διαρκεί συνήθως περισσότερο από μισό λεπτό περίπου ανάλογα και με το tempo των τραγουδιών. Στα Megamix επίσης κάθε κομμάτι είναι "διακριτό" καθώς "κρατάει" λίγο-πολύ το αρχικό του tempo και το αρχικό του ύφος. Τις περισσότερες φορές ένα megamix ΔΕΝ έχει σταθερό tempo!
Τυπικό παράδειγμα Megamix:


Συνεχίζουμε με το πιο "δύσκολο" για πολλούς: Το MASHUP
Mashup ονομάζεται πάλι η μίξη τραγουδιών ή samples τραγουδιών όπου όμως το ένα τραγούδι πατάει πάνω στο άλλο. Το κυριότερο χαρακτηριστικό ενός Mashup είναι οτι υπάρχει το "πρωτεύον" / "δεσπόζον" κομμάτι! Δηλαδή ένα από όλα τα κομμάτια που παίρνουν μέρος αποτελεί τον βασικό κορμό του mashup. Στα Mashup το tempo τις περισσότερες φορές ΕΙΝΑΙ σταθερό καθώς ορίζεται από το tempo του κομματιού που αποτελεί τον βασικό κορμό. Σε αντίθεση με το Megamix, τα κομμάτια μπορεί να υπερκαλύπτονται πολλές φορές, το ένα κομμάτι μπορεί να δίνει τη σειρά του στο άλλο και μετά να ξαναέρχεται στον αέρα, κτλ σε σημείο που μπορεί πολλές φορές να μην είναι καθαρά διακριτό πιο κομμάτι "παίζει" στον αέρα κάθε στιγμή!
Ένα πολύ καλό και πρόσφατο Mashup είναι αυτό:


Αφήσαμε τελευταίο το "θεωρητικά" πιο εύκολο απ' όλα: Το REMIX
Το αφήσαμε τελευταίο γιατί είναι και το πιο παρεξηγημένο. Η έννοια σημαίνει στην ουσία "επανάμιξη" = επανάληψη της μίξης.
Ο όρος μίξη αρχικά αφορούσε την μίξη που έκανε το studio παραγωγής. Επειδή όμως μιλάμε για ηλεκτρονική μουσική γρήγορα ο όρος απέκτησε πιο ευρεία έννοια. Remix λοιπόν θεωρούνταν (παλιότερα) οτιδήποτε μπορούσε να προκύψει από το αρχικό κομμάτι με την προσθήκη/αφαίρεση οργάνων και την επανατοποθέτηση τους πάνω στο timeline του κομματιού.
Γρήγορα όμως η "προσθήκη/αφαίρεση οργάνων" πήρε άλλες διαστάσεις και έτσι η κατάσταση ξέφυγε αρκετά...
Έτσι στις μέρες μας πλέον REMIX θεωρείται "οτιδήποτε" κρατάει "σταθερό" κάποιο χαρακτηριστικό από ένα κομμάτι (ώστε να το θυμίζει και να το κάνει διακριτό) και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ mashup!
Στα περισσότερα "καλά" remix κρατιούνται σταθερά περισσότερα από ένα "όργανα" και σίγουρα κρατιούνται σταθερά και τα φωνητικά. Γενικά στα remix αποφεύγεται η χρήση samples άλλων κομματιών καθώς κάτι τέτοιο παραπέμπει σε mashup.
Ένα πρόσφατο (νέας γενιάς) remix είναι αυτό:


Υπερκαλύψεις:
Και τα τρία "είδη" μπορεί μερικές φορές να υπερκαλύπτονται. Για παράδειγμα μέσα σε ένα Megamix μπορεί να υπάρχει ένα remix, μέσα σε ένα Mashup να υπάρχει ένα remix, ένα remix να γίνεται "προσωρινά" mashup ή ένα mashup να γίνεται προσωρινά megamix.
Ο χαρακτηρισμός του αν "κάτι" είναι ένα απο τα τρία που αναφέραμε γίνεται με βάση το γενικό του σύνολο!

Υ.Γ.:
Παλιότερα υπήρχε και ο όρος Remake. Ο όρος αυτός πλέον χρησιμοποιείται σπάνια και έχει "καταβροχθιστεί" από την μεγάλη εξάπλωση της έννοιας του Remix! Επομένως οποιαδήποτε αναφορά σ' αυτόν τον όρο σήμερα, μόνο ιστορική αξία έχει.

Υ.Γ.2.:
Αυτή είναι μια πρώτη πρόχειρη προσέγγιση. Επιφυλάσσομαι στο μέλλον να μπορέσουμε να αναλύσουμε περαιτέρω τις έννοιες αυτές, και με βάση τις δικές σας απορίες!
 

Posted Tue 04 Dec 12 @ 3:31 am
aledjoPRO InfinityMember since 2005
ta skyladika pou ta kanoun reggaeton ti einai??????
 

Posted Tue 04 Dec 12 @ 4:29 am
Αυτά ανήκουν σε δύο κατηγορίες:

Ή άθλια Remix (όπου βάζουν μια λούπα πάνω απ' το κανονικό κομμάτι),

Ή μετριότατα Mashup όπου τουλάχιστον γίνεται μια προσπάθεια "δόμησης" των κομματιών σε στυλ mashup...

Υπάρχει και τρίτη κατηγορία αλλά είναι σπάνια εξαίρεση: Κανονικά & καλά remix όπου όμως για να γίνουν πρέπει να υπάρχει πρόσβαση τουλάχιστον στην αρχική acapella έκδοση του κομματιού...
 

Posted Tue 04 Dec 12 @ 4:37 am
aledjoPRO InfinityMember since 2005
ego auto pou panta ithela kai pote de katafera an to kano me oti kian dokimasa, einai mashup me akoustiko apotelesma remix.
diladi, px 2 komatia, opos ta perigrafeis, alla na min akougontai les kai paizoun mazi tautoxrona san beatmatch, alla san einai remix.
me poianeis?
pos ta kanoun auta?

btw den eipes gia to BOOTLEG

http://www.youtube.com/watch?v=MClDpV8Pj4w
 

Posted Tue 04 Dec 12 @ 4:42 am
Τα Bootlegs είναι "πρώιμες" εκδόσεις κομματιών... Συνήθως μια επίσημη παραγωγή προκύπτει από το "remix" ενός bootleg. Το ίδιο το bootleg δεν αποτελεί "remix"... Είναι κάτι σαν "beta" version των κομματιών πριν πάρουν την τελική τους μορφή για το studio παραγωγής.

Το κακό με όλα όσα γράφουμε είναι οτι πολλοί "παραγωγοί" δεν τα τηρούν... Επειδή π.χ. ακούγεται πιο "ψαγμένο" να λες Bootleg αντί για Remix, κυκλοφορούν πολλά Remix εκεί έξω με τον τίτλο "Bootleg" ενώ ΔΕΝ είναι!!!

Τώρα για να κάνεις καλό mαshup χρειάζεται υπομονή, πειραματισμός, μουσικές γνώσεις, και φυσικά "πρώτη ύλη" κάτι που στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε...
Καλύτερα να ψάξεις να βρεις 2-3 ξένες acapella και να αρχίσεις από εκεί... Στο Mashup παίζουν ρόλο τα πάντα:
BPM, Μουσικά κλειδιά, 16άδες πάνω στο beat (οι οχτάδες σπάνια θα σε βγάλουν, πρέπει να μετράς πάντα επί 16) κτλ κτλ... Το Mashup ΔΕΝ είναι κάτι που γίνεται live, τουλάχιστον όχι χωρίς ΤΕΡΑΣΤΙΑ προετοιμασία από πριν...
 

Posted Tue 04 Dec 12 @ 5:15 am
ilias7Home userMember since 2005
egw to eixa zitisei 2 fores kai eyxaristw gia thn antapokrish.Gia na oloklirwthei to nhma (!!!!!!!!!!!!!!! etsi soy aresei na to les) perimenw analisi olwn twn eidwn remix radio,dub,club k.l.p thankssssssss
 

Posted Tue 04 Dec 12 @ 10:54 am
Radio mix -> Έκδοση κομματιού για αναπαραγωγή σε ραδιόφωνο, που τις περισσότερες φορές σημαίνει περιορισμένη χρονική διάρκεια. Δηλαδή ενώ το κανονικό mix θα ηταν 7' το ραδιοφωνικό (radio) είναι περίπου στα 3-4'.
Dub Mix -> Το dub είναι είδος μουσικής (genre) οπότε αφού μιλάμε για dub remix μιλάμε για ένα remix που έχει γίνει στο στυλ αυτού του είδους. http://en.wikipedia.org/wiki/Dub_%28music%29

Δεν είμαι και κανένας expert αλλά πιστεύω να γίνομαι κατανοητός. Αν έχω κάνει κάπου λάθος ας με διορθώσουν οι συνάδελφοι dj's
 

Posted Tue 04 Dec 12 @ 12:28 pm
Σωστός!

Αν και για να τα πούμε σωστά είναι:

Radio Version, Radio Edit Έκδοση του τραγουδιού διάρκειας 3 με 4 λεπτά για να παίζει στο ραδιόφωνο. Πολλές φορές (αλλά όχι πάντα) είναι και η Original Version / Initial Edit

Club Version Έκδοση κατάλληλη για Club. Συνήθως υπάρχει καθαρό intro/outro (διάρκειας τουλάχιστον 64 beats) για να διευκολύνεται η μίξη και τις περισσότερες φορές η διάρκεια τους είναι όσο η radio version + το intro/outro που για ένα τραγούδι 128 BPM με 64 beats intro και 64 beats outro σημαίνει ένα επιπλέον λεπτό. Αντίστοιχα για 128 beats intro και 128 beats outro σημαίνει δύο επιπλέον λεπτά

Extended Version Έκδοση παρατεταμένης διάρκειας. Πολλές φορές συγχέεται ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ με την Club Version. Στις extended version υπάρχει το "κουπλέ" ή το "ρεφραιν" επιπλέον φορές μέσα στο κομμάτι, μπορεί να υπάρχουν επιπλέον φωνητικά και στοίχοι, ή μπορεί ακόμα να υπάρχει επιπλέον instrumental τμήμα, breaks, κτλ. Γενικά ο όρος Extended αφορά τον κυρίως κορμό του κομματιού.
Να σημειωθεί λοιπόν οτι έτσι ΜΠΟΡΕΙ να υπάρχει Extended Radio Version όπως και Extended Club Version

Όλα τα παραπάνω αποτελούν "Edits" δηλαδή ΕΚΔΟΣΕΙΣ ενός κομματιού.

Το Dub δεν είναι έκδοση, είναι είδος remix. Δηλαδή όπως έχουμε Trance Remix, Dub Remix, Dubstep Remix, Electro Remix, RNB Remix, House Remix κτλ... Όλα αυτά είναι είδη Remix όπου δείχνουν σε ποιο μουσικό γένος (και σε ποια φιλοσοφία) ανήκει το Remix.
Ας μην ξεχνάμε οτι Remix δεν έχει μόνο η House ή η EDM μουσική.

Για παράδειγμα: Tο "Pumped Up kicks" από "Foster The People" κανονικά ανήκει στην εναλλακτική μουσική σκηνή. Αν του βάλεις beat και του κάνεις remix για club μπορείς να έχεις House Remix, Electro Remix, κτλ
Αντίστοιχα μπορείς να φτιάξεις Dubstep Remix:
 

Posted Tue 04 Dec 12 @ 1:07 pm
Dee PPRO InfinityMember since 2006
PhantomDeejay wrote :
Το Dub δεν είναι έκδοση, είναι είδος remix. Δηλαδή όπως έχουμε Trance Remix, Dubstep Remix, Electro Remix, RNB Remix, House Remix κτλ... Όλα αυτά είναι είδη Remix όπου δείχνουν σε ποιο μουσικό γένος (και σε ποια φιλοσοφία) ανήκει το Remix.
Ας μην ξεχνάμε οτι Remix δεν έχει μόνο η House ή η EDM μουσική.


Απολαμβάνω τις εξηγήσεις σου, αλλά θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω σε μια μικρή λεμπτομέρεια.

Λες λοιπόν ότι το Dub remix (αυτό είναι το μικρό ατόπημα/ λεπτομέρεια), δεν είναι σε τίποτα διαφορετικό από το Trance Remix, Dubstep Remix, Electro Remix, RNB Remix, House Remix κτλ

Λοιπόν για να είμαι ειλικρινής, θα συμφωνήσω ότι το Trance Remix, Dubstep Remix, Electro Remix, RNB Remix, House Remix κτλ δεν είναι τίποτα άλλο, παρά διαφορετικές μουσικές προσεγγίσεις στο ίδιο κομμάτι. 'Ομως στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω τους εξής όρους:

Radio Edit: Σύνολο το πολύ 4 λεπτά χωρίς DJ intro/ outro
Original Edit: Όπως το βγαλε η μάνα του- το γνήσιο κομμάτι (συνήθως 6 λεπτά)ι.
Vocal Edit: H έκδοση του κομματιού, με φωνητικά στο προσκήνιο
Instrumental Edit: H έκδοση του κομμματιού, με τα όργανα στο προσκήνιο και χωρίς φωνητικά....
Dub Edit: H έκδοση του κομμματιού, με τα όργανα στο προσκήνιο -καθώς και μια πιo club ίσως προσέγγιση- με λίγα ή καθόλου φωνητικά.

Κοινώς το Dub Edit/ Remix δεν είναι διαφορετική μουσική προσέγγιση σ' ένα κομμάτι. Αλλά το ίδιο κομμάτι σε διαφορετική εκτέλεση (με τα όργανα στο προσκήνιο και με καθόλου ή ελάχιστα φωνητικά ;-)

Συμφωνούμε στο να διαφωνούμε ή διαφωνούμε γενικότερα;
 

Posted Tue 04 Dec 12 @ 9:58 pm
Συμφωνούμε και διαφωνούμε ταυτόχρονα!

Δυστυχώς κάποιοι όροι είναι πολύ παρεξηγημένοι και πολύ καταχρασμένοι με αποτέλεσμα να έχει χαθεί η ουσία τους.

Στην πραγματικότητα το Dub Edit ήταν (όταν άρχισε να χρησιμοποιείται ο όρος) η έκδοση για ντουμπλάρισμα. Κοινώς ήταν η "Original Edit" χωρίς τον/την/τους Lead Singer(s).
Και αυτός ο όρος όμως σύντομα καταχράστηκε και όπως και πολλοί άλλοι όροι άλλαξε σημασία. Έχω πάρα πολύ καιρό να ακούσω "Dub Edit" που να είναι πραγματικά "Dub Edit"
Εξάλλου οι εκδόσεις Dub ήταν πάντα σπάνιες κυκλοφορίες γιατί αφορούσαν κυρίως το συγκρότημα/μπάντα/καλλιτέχνη που ήθελε να κάνει το dub.
Πολλές φορές οι "παλιές" εκδόσεις "Dub" συγχέονταν με τις instrumental edits και το αντίθετο. Στις instrumental κανονικά ΔΕΝ υπάρχουν καθόλου φωνητικά τόσο από τον/την/τους Lead Singer(s) όσο και από τους Back Vocal Singers.

Vocal Edit: Έκδοση με περισσότερα ή πιο τονισμένα φωνητικά. Μερικές φορές χρησιμοποιείται και για να δείξει την έκδοση με φωνητικά και στοίχους από ένα κομμάτι που η Original Version/Edit ΔΕΝ ΕΙΧΕ φωνητικά ή είχε φωνητικά χωρίς στοίχους.

Τέλος θα "διαφωνήσουμε" στο οτι οι Original Edits είναι συνήθως 6 λεπτά. Αυτό ισχύει μόνο για συγκεκριμένα είδη μουσικής και συνήθως σ' αυτή την περίπτωση "αντικαθιστά" την Club Version (δηλαδή η club version συμπίπτει με την original version - η club version γίνεται release σαν original version)

Υ.Γ.:
Προσπαθώ να συγχωνεύσω τις ιδιότητες των εκδόσεων και να μιλάω γενικά για όλα τα είδη μουσικής. Σαφώς και υπάρχουν διαφοροποιήσεις απο είδος μουσικής σε είδος μουσικής. Απλά δεν θέλω να το εξειδικεύσω στην House π.χ...

Υ.Γ.2.:
Ξέρεις πολύ καλά πως μπερδεύονται και παρεξηγούνται διάφοροι όροι... Ένας από τους πιο παρεξηγημένους όρους στην Ελλάδα π.χ. είναι το ακρωνύμιο "R.N.B." Αν και η ιστορία και η ανάλυση αυτού του όρου είναι τόσο μεγάλη και "βαριά" που σηκώνει νέο νήμα, ξέρεις πολύ καλά οτι 9 στους 10 Έλληνες (dj και μη) ονομάζουν σαν RNB τραγούδια Rap, Hip-Hop, Triple Hop, Low Bap, Reggaeton κτλ που "ελάχιστη" σχέση έχουν με το "Rythm aNd Blues"
 

Posted Wed 05 Dec 12 @ 1:24 am
ilias7Home userMember since 2005
egw pali blepw oti to rnb taytizete apolita me to hip hop.gia postare ena rnb typou rythm and blues ?
 

Posted Wed 05 Dec 12 @ 5:54 am
 

Posted Wed 05 Dec 12 @ 6:01 am
Δεν θα πάω πολύ πίσω στις ρίζες της RNB αλλά ορίστε ένα μοντέρνο RNB:

Και ορίστε ένα Hip Hop της ίδιας (περίπου) εποχής:
 

Posted Wed 05 Dec 12 @ 6:15 am
Και ένα ακόμα πιο καθαρό RNB που δεν έχει καμία σχέση με Hip Hop:

Και ένα ακόμα πιο "καθαρό" Hip Hop:



Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι:

ΝΑΙ η RNB συγγενεύει με όλα αυτά τα είδη. Μερικά τραγούδια δεν είναι καν διακριτό σε ποια κατηγορία ανήκουν ακριβώς...
Αλλά για τον περισσότερο κόσμο (και Έλληνες djs) αν παίξεις RAP θα πούνε "RNB" ενώ αν παίξεις RNB μπορεί να πούνε... Μπαλάντες... LOL!!! ;)
 

Posted Wed 05 Dec 12 @ 6:18 am
Και για την ιστορία, το τραγούδι των En Vogue πήρε Grammy το 1996 ενώ έφτασε μέχρι το Νο1 των RNB charts όπου έμεινε για μια εβδομάδα (για να μη πει κανένας οτι το τραγούδι... δεν είναι RNB :P)
 

Posted Wed 05 Dec 12 @ 6:32 am
Αρχίζει και γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον το άρθρο. Νομίζω πως το επόμενο thread(αν δεν υπάρχει ήδη και απλά μου έχει ξεφύγει) θα πρέπει να έχει να κάνει με τα είδη της μουσικής(genre). Αν και βρίσκομαι 11 χρόνια στον χώρο ακόμα μπερδεύομαι με κάποια τραγούδια που δεν έχουν τόσο"καθαρό" ήχο κάποιου συγκεκριμένου είδους. Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις; Απο τα άπειρα είδη της House; Απο τις άπειρες κατηγορίες που υπάρχουν; Αν δεν έχει υπάρξει τέτοιο θεματάκι θέτω την ιδέα για δημιουργία του στο μέλλον...
 

Posted Wed 05 Dec 12 @ 9:22 am
djadamxControlleristMember since 2006
Και για να πάμε και πιο πίσω καμμιά 40αριά χρόνια, στο αμερικάνικο μουσικό περιοδικό billboard, το οποίο ήταν ευαγγέλιο στην προ-internet εποχή, υπήρχε το R'n'B chart, το οποίο είναι το ακρωνύμιο για την μουσική Rhythm 'n' Blues όπως πολύ σωστά γράφει ο Phantom και τότε σε αυτό το chart έμπαιναν ονόματα όπως ο Ray Charles η Aretha Franklin, Bo Diddley, Tom Jones κλπ. Στις αρχές των 90's άρχισαν να εμφανίζονται ονόματα όπως οι Boyz II Men ο Prince ο Ini Kamoze οι TLC, Heavy D, Toni Braxton, Janet Jackson κλπ. Τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει καλλιτέχνες όπως : Alicia Keys Jay z Melanie Fiona R. Kelly Rihanna κλπ. Επίσης τα τελευταία χρόνiα το billboard έχει βάλει και ringtones chart...o tempora o mores...
 

Posted Sat 08 Dec 12 @ 6:37 pm
aledjoPRO InfinityMember since 2005
 

Posted Mon 10 Dec 12 @ 1:55 pm
apopsisdjPRO InfinitySenior staffMember since 2003
djadamx wrote :
Και για να πάμε και πιο πίσω καμμιά 40αριά χρόνια, στο αμερικάνικο μουσικό περιοδικό billboard, το οποίο ήταν ευαγγέλιο στην προ-internet εποχή, υπήρχε το R'n'B chart, το οποίο είναι το ακρωνύμιο για την μουσική Rhythm 'n' Blues όπως πολύ σωστά γράφει ο Phantom και τότε σε αυτό το chart έμπαιναν ονόματα όπως ο Ray Charles η Aretha Franklin, Bo Diddley, .


Para poly sosta !
Tha to egrafa kapoia stigmi pou diabasa to topik alla.. tempeliasa.

Etsi loipon o Ray Charles kai h Aretha Franklin EINAI R&B
.....
px.
http://www.youtube.com/watch?v=r_7iRVtxui8

 

Posted Tue 11 Dec 12 @ 3:11 pm
apopsisdjPRO InfinitySenior staffMember since 2003
aledjo wrote :
tha ithela poly na matho pos to ekane auto
http://www.youtube.com/watch?v=SJhXKESb4Ks


Ti to idiaitero exei ?
ok, einai kaloftiagmeno alla ta acapella yparxouna apo ta tragoudia auta.
Kai prosopika den tha epaiza mashups apo tragoudia pou sixathikame na ta aloume.
Den exei nohma na ta ksanaakouseis se alli mia ektelesi, meta na baleis to original kai alla 3 remix tou tin idia bradya.
 

Posted Tue 11 Dec 12 @ 3:14 pm
69%