Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: spotify..
lakis69PRO InfinityMember since 2011
Έψαξα αλλά δεν βρήκα κάτι και από περιέργεια... γιατί το spotify είναι η μόνη εφαρμογή που δεν παιζει πουθενά σε προγράμματα dj? Διάβασα ότι κάποτε ήταν αλλά επειδη ειναι για προσωπική χρήση, ζήτησε να το βγάλουν... υπάρχει είδα ενα.spotifydj....μήπως πάνε να κάνουν κάτι δικό τους ?
 

Posted Fri 24 May 24 @ 12:58 am
Η απάντηση είναι "ένας συνδυασμός από λόγους"

Το Spotify έχει νόμιμη άδεια να κάνει stream τα κομμάτια που ακούει ο κάθε χρήστης, απευθείας από τις μεγάλες δισκογραφικές, με αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό αντίτιμο.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Αλλά η άδεια που έχει το Spotify είναι να κάνει stream σε χρήστες "για προσωπική χρήση".

Η αλλαγή από "προσωπική" (όπως την ορίζει ο νόμος) χρήση σε (π.χ.) επαγγελματική ή κάθε άλλη χρήση θα απαιτούσε διαφορετική συμφωνία με τις μεγάλες δισκογραφικές.
Μια τέτοια συμφωνία όχι μόνο είναι δύσκολο να επιτευχθεί νομικά (μέχρι να συμφωνηθούν οι επιμέρους ειδικοί όροι), αλλά και οικονομικά θα ήταν μάλλον ασύμφορο για όλους (εκτός από τις δισκογραφικές).

Το Spotify επίσης έπεσε θύμα της επιτυχίας του. Παλιότερα προσπάθησε να "αφήσει την πόρτα ανοιχτή" υποστηρίζοντας πως είναι θέμα του χρήστη να χρησιμοποιήσει νόμιμα την υπηρεσία του.
Όμως ήταν ήδη πολύ μεγάλο για να το αφήσουν οι δισκογραφικές ήσυχο, και υποστήριξαν (και με το δίκιο τους εδώ που τα λέμε) οτι και το ίδιο το Spotify όφειλε να κάνει οτι μπορεί για να διασφαλίσει την σωστή χρήση της υπηρεσίας. Και ένα από αυτά που όφειλε να κάνει ήταν να απαγορεύσει την πρόσβαση στην βιβλιοθήκη του σε εφαρμογές DJ-ing που οι δισκογραφικές θεωρούν οτι αφορούν καθαρά επαγγελματική χρήση της υπηρεσίας.
Και έτσι, ενώ το Spotify μέχρι εκείνη την στιγμή παρείχε πρόσβαση στην βιβλιοθήκη του σε εφαρμογές DJ, αναγκάστηκε να την κλείσει.

Απ' όσο γνωρίζω δεν έχει αλλάξει κάτι στις συμφωνίες που έχουν οι δισκογραφικές με το Spotify που να αφορούν αυτό το κομμάτι.
Ακόμα κι αν το Spotify ονομάσει κάτι "DJ" θα απέχει για την ώρα πολύ από αυτό που φαντάζεσαι.
Και σίγουρα δεν είναι η αιτία που το Spotify δεν "παίζει" σε εφαρμογές DJ.

Αν αύριο οι συμφωνίες με τις δισκογραφικές αλλάξουν, οικονομικά το Spotify το συμφέρει να δώσει πρόσβαση στην βιβλιοθήκη του με αντίτιμο κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα (συν τα έσοδα από τις συνδρομές) παρά να προσλάβει προγραμματιστές και να προσπαθήσει να στήσει ένα DJ software από το μηδέν (που θα έχει λίγο πολύ τις δυνατότητες που έχουν το VirtualDJ, το Rekordbox DJ, το Serato DJ και το Traktor)
AN αποφασίσει να "φτιάξει" κάτι, τότε αυτό θα είναι μάλλον κάτι σαν εφαρμογή ραδιοφώνου / jukebox που θα στηρίζεται στην επιλογή κομματιών από τον αλγόριθμο, και σε απλές αυτοματοποιημένες μίξεις (όπως το automix ένα πράγμα).
 

Posted Fri 24 May 24 @ 8:00 am
lakis69PRO InfinityMember since 2011
Όταν λες δισκογραφικές εταιρείες να υποθέσω ότι εννοείς της ελληνικές? Γιατί το tidal παίζει ίδια ξένα τραγούδια αν δεν κάνω λάθος με το spotify και δεν έχει πρόβλημα.
 

Posted Fri 24 May 24 @ 12:23 pm
PANOSVPRO InfinityMember since 2007
τις μεγαλες ξενες εννοει... το tidal δε φτανει το μεγεθος του spotify ουτε κατα διανοια..
 

Posted Fri 24 May 24 @ 10:09 pm
lakis69PRO InfinityMember since 2011
Α μάλιστα!... δεν πολύ ασχολούμαι με αυτά έχω μόνο το spotify και αυτό το free ίσα ίσα να παρακολουθώ τα νέα τραγούδια. Δεν έχω ιδέα της διάφορες tidal με spotify ... να φανταστείς ότι νόμιζα ότι το spotify είναι ελληνικό 😋😁
 

Posted Fri 24 May 24 @ 10:54 pm
Εχω την εντύπωση από το λίγο που ασχολήθηκα μετο dj studio το λεγόμενο ai dj ότι εχει προσβαση στο Spotify μαλιστα σου κατεβαζει σε χρόνο μηδέν playlist και τα τραγούδια μαζι (πιθανόν από youtube το ξαναλέω δεν ασχολήθηκα πολύ ) και μαλιστα τα μιξάρει με το δικό του τρόπο ή με το δικό σου.
 

Posted Sat 25 May 24 @ 5:28 am
Το πρόβλημα δεν είναι "τι μπορεί να κάνει" μια εφαρμογή, αλλά "τι μπορεί να κάνει νόμιμα"

Το VirtualDJ είχε κι αυτό την δική του περιπέτεια παλιότερα με το Grooveshark, παρότι από την πλευρά του VirtualDJ ήταν όλα νόμιμα.

Δεν έχει σημασία αν ένα πρόγραμμα μπορεί να κατεβάσει μια playlist είτε από το Spotify είτε από το YouTube, όσο αν μπορεί να το κάνει νόμιμα.
Όσο ένα πρόγραμμα είναι "μικρό", μπορεί και να ξεγλιστράει, μέσα από διάφορες τρύπες του νόμου, καθώς "δεν αξίζει τον κόπο" να ασχοληθούν μαζί του οι πανάκριβες νομικές ομάδες των μεγάλων δισκογραφικών.
Όταν όμως ένα πρόγραμμα μεγαλώνει/μεγαλώσει τότε χάνει αυτή την "προστασία" και πρέπει να έχει τα νώτα του καλυμμένα.

Υ.Γ.:
Όταν λέμε μεγάλες δισκογραφικές, συνήθως εννοούμε τις "μεγάλες 3" οι οποίες μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις ελέγχουν περίπου το 70% των πνευματικών δικαιωμάτων που αφορούν την μουσική παγκοσμίως.
Αυτές είναι οι UMG (Universal Music Group) 32%, SME (Sony Music Entertainment) 22%, και WMG (Warner Music Group) 16%.
 

Posted Mon 27 May 24 @ 7:18 am