Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Εξωτερική Κάρτα Ήχου

This topic is old and might contain outdated or incorrect information.

Εξωτερική Κάρτα Ήχου μειώνει το Latency??
 

Posted Sun 03 Jan 21 @ 3:10 pm
Μειώνει το latency σε σχέση με τι;
Και ποια εξωτερική κάρτα ήχου; (υπάρχουν εκατοντάδες)

Μια "επαγγελματική" εξωτερική κάρτα ήχου συνήθως μειώνει το latency σε σχέση με την on-board κάρτα ήχου του υπολογιστή. Αλλά μια φθηνή "generic" εξωτερική κάρτα ήχου στην καλύτερη έχει το ίδιο latency ή και μεγαλύτερο σε σχέση με την on-board.

Φυσικά δεν το συζητάμε για επαγγελματικές "εσωτερικές" κάρτες ήχου... Εκεί πρέπει να δούμε μοντέλα, αλλά συνήθως οι επαγγελματικές εσωτερικές κάρτες ήχου (σε σταθερούς υπολογιστές) προσφέρουν το χαμηλότερο δυνατό latency, συνήθως κοντά στα 4ms point to point.
 

Posted Sun 03 Jan 21 @ 6:44 pm
Κάρτες ήχου π.χ όπως τις Creative αξίας 100 ευρώ που δεν είναι ακριβώς για DJ...H ερώτηση αυτή γίνεται για θέμα Heavy Scratch που εκεί χρειάζεται όσο γίνεται πραγματικός χρόνος ... Εκτός από αυτό.. Καλύτερα μια εσωτερική η εξωτερική?
 

Posted Sun 03 Jan 21 @ 7:25 pm
Κάρτες "που δεν είναι ακριβώς για DJ" απλά τις ξεχνάς αν θες να κάνεις σοβαρό scratching.
Αν θες σοβαρό scratching είτε με timecode είτε με controller πας σε επαγγελματική "για dj" ή "για DAW" κάρτα ήχου.
Αν έχεις σταθερό υπολογιστή, οι επαγγελματικές εσωτερικές είναι καλύτερες, αν και είναι λίγες και ξεφεύγουν αρκετά στην τιμή (καθώς προορίζονται κυρίως για DAW)
Αν έχεις laptop οι εξωτερικές είναι μονόδρομος.

Υπάρχουν αρκετές εξωτερικές κάρτες που είναι πολύ καλές και με πολύ χαμηλό latency.
Βέβαια το θέμα του τελικού latency δεν εξαρτάται μόνο από την κάρτα ήχου, αλλά και από το στήσιμο και τις δυνατότητες του υπολογιστή.
Αν μια κάρτα ήχου μπορεί να παίξει με 2ms playback latency (ή 5ms point to point) δεν σημαίνει αυτόματα οτι θα παίξει με αυτές τις τιμές στον υπολογιστή σου αν αυτός δεν έχει αρκετή ισχύ ή αν δεν έχει ρυθμιστεί σωστά για τόσο χαμηλό latency.
Επίσης ενώ το χαμηλό latency είναι σημαντικό για scratching, τα 2ms δεν είναι πανάκεια. Μια χαρά μπορείς να κάνεις scratch και με 5ms ή 6ms latency (μέχρι περίπου 12ms point to point)
 

Posted Sun 03 Jan 21 @ 7:45 pm
Ναι έχει μεγάλη σημασία τι υπολογιστή έχεις και με τι Hardware επίσης και σωστό Optimize
πρέπει να γίνει να μην τρέχει τίποτα άσχετο όσο παίζεις!!Μάλιστα!! Ευχαριστώ πολύ!!
 

Posted Sun 03 Jan 21 @ 8:47 pm
Κάτι άσχετο... Οι κάρτες ήχου δίνουν καλύτερη ποιότητα ήχου?
 

Posted Mon 04 Jan 21 @ 12:18 am
Πάλι ο όρος "ποιότητα" είναι σχετικός και μάλιστα λανθασμένος.
Ο σωστός όρος είναι "πιστότητα" σε σχέση με το πρωτότυπο αρχείο.
Και ναι, οι διάφορες κάρτες ήχου έχουν διαφορετικά επίπεδα πιστότητας.
Βέβαια στην εποχή μας όλες οι επαγγελματικές κάρτες κινούνται σε εξαιρετικά επίπεδα πιστότητας.
Εν τούτοις υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που παίζουν ρόλο στην σωστή επιλογή μιας κάρτας, όπως το SNR και το επίπεδο εξόδου.

Επειδή καταλαβαίνω οτι οι γνώσεις σου είναι περιορισμένες πάνω στο θέμα αυτό, θα στο θέσω απλά:
Μια κάρτα ήχου σχεδιασμένη "για χρήση DJ" είτε είναι αυτόνομη, είτε ενσωματωμένη πάνω σε κάποιο controller (midrange κλάσης και άνω) είναι υπεραρκετή για να κάνεις αυτό που θες, και θα δεις κάποιες διαφορές σε σχέση με την on board κάρτα ήχου.
Από εκεί και πάνω οι διαφορές είναι μεν υπαρκτές αλλά αρκετά μικρές, ειδικά αν δεν γνωρίζεις βασικές έννοιες του ήχου. Σίγουρα μια κάρτα των 1000 ευρώ είναι καλύτερη από μία των 300, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις απλά "δεν αξίζει" την διαφορά στην τιμή για χρήση DJ
 

Posted Mon 04 Jan 21 @ 7:54 am
Όμως καμία εσωτερική κάρτα ήχου σε λάπτοπ δεν είναι καλύτερη με μία εξωτερική.. Αυτό που είπα με την ποιότητα ισχύ και υπάρχει επειδή έχω δοκιμάσει και ακούσει... Επίσης και σε βάθος ήχου σε BIT και σε Hz !! Ο Θόρυβος καθαρίζει επίσεις και σε λίγο ακριβότερες κάρτες που έχουν δικό τους CPU δίνουν τον ευθύ δρόμο στον ήχο χωρίς με μεγάλη καθυστέρηση..Όμως για να ακούσεις τις δυνατότητες της κάρτας ήχου πρέπει να έχει και ηχεία που να μπορούν να την εκμεταλευτούν πλήρως!!
 

Posted Mon 04 Jan 21 @ 1:32 pm
Άλλο το DAW, άλλο το DJ Software.
Η πλοιονότητα των αρχείων που παίζει ένας DJ είναι σε συγκεκριμένο βάθος bit και συγκεκριμένο Sample Rate.
Το 95+% των αρχείων που παίζεις είναι 16bit στα 44.100Hz.
Για να παίξουν αυτά τα αρχεία σε μια κάρτα ήχου με βάθος 24bit και Sample Rate 92KHz θα πρέπει το πρόγραμμα αναπαραγωγής (DJ Software) να κάνει resampling και πιθανόν και dithering.
Αυτή η διαδικασία από μόνη της χαρακτηρίζεται "καταστροφική" σε σχέση με το αρχικό κομμάτι ήχου καθώς το software πρέπει να συμπληρώσει τα κενά που λείπουν.

Επίσης θα επιμείνω σε αυτό που είπα αρχικά. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης ποιότητας. Δεν μετριέται η ποιότητα στον ήχο. Αυτό που μετριέται, είναι η πιστότητα.
Στο πιο απλό παράδειγμα, φτιάχνεις σε ένα DAW μία απλή κυματομορφή, π.χ. 2ΚΗz simple sine wave και την παίζεις. Με κάποιο τρόπο (μεγάλη συζήτηση και αυτό) π.χ. παλμογράφο, μετράς αυτό που βγάζει η κάρτα ήχου από την άλλη πλευρά.
Όσο πιο κοντά είναι το αποτελέσμα σε μια ιδανική απλή κυματομορφή 2ΚΗz simple sine, τόσο μεγαλύτερη η πιστότητα αναπαραγωγής του ήχου της κάρτας.
Φυσικά αυτό επαναλαμβάνεται σε όλο το φάσμα συχνοτήτων κτλ.
Δεν μπορείς να μιλήσεις για "ποιότητα"
Το πιο πλούσιο μπάσο π.χ. σε κάποια διαμόρφοση δεν είναι καλύτερη ποιότητα. Μπορεί να είναι καλύτερη πιστότητα, ή και ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ (αν η κάρτα τονίζει τις χαμηλές ενώ δεν θα έπρεπε)

Τέλος για τις εσωτερικές κάρτες των laptop:
Οι εσωτερικές κάρτες των laptop είναι consumer grade. Δηλαδή έχουν στόχο να ικανοποιήσουν ένα ευρύ κοινό να ακούει ευχάριστα μουσική, να παίζει παιχνίδια, να βλέπει ταινίες κτλ.
Εννοείται οτι αυτές οι κάρτες δεν έχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που απαιτούνται από DAW ή DJ software για σωστή χρήση τους.
ΟΜΩΣ και οι εξωτερικές κάρτες χωρίζονται σε consumer grade (π.χ Creative που ανέφερες παραπάνω) και PRO Grade. Τέλος υπάρχουν και οι High-End κάρτες για Audiophiles που ξεφεύγουν τελείως.
Αν είναι από την εσωτερική consumer grade να πας σε εξωτερική consumer grade, απλά δεν αξίζει τον κόπο, και σε κάποιες περιπτώσεις καλών gaming laptops είναι πιθανό η εσωτερική κάρτα του laptop να είναι καλύτερη από την εξωτερική consumer grade.

Από εκεί και πέρα, είναι αυτονόητο οτι όσο πιο πολλά ξοδέψεις, τόσο πιο καλή κάρτα θα πάρεις. Το αν όμως μπορείς να την εκμεταλυτείς είναι άλλη συζήτηση. ΟΧΙ μόνο λόγω των ηχείων σου.

Θα σου υπενθυμίσω οτι εδώ μιλάμε για εφαρμογές DJ και όχι για audiophiles, hi-end studios, DAW's κτλ. Οι βασικές αρχές είναι οι ίδιες αλλά οι απαιτήσεις και οι ανάγκες διαφορετικές.
 

Posted Mon 04 Jan 21 @ 2:07 pm


(Old topics and forums are automatically closed)