Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: sx2

This topic is old and might contain outdated or incorrect information.

Καλησπερα . Εχω 2 προβληματακια με την sx2 που δν μπορω να τα λυσω .
1) Το gain στην Κονσολα ειναι λιγο πριν τη θεση 0 ενω στο προγραμμα εκεινη τη στιγμη βρικεται στη θεση 0. Οταν παω το gain στην κονσοα στη θεση 0 τοτε αντιστοιχα στο προγραμμα πηγαινει περιπου στο +1.5 db
2) Στα led του vuMeter των καναλιων οι τιμες που βλεπω ειναι στιγμαιες! Δηλαδη τα led ανεβοκατευαινουν στιγμιαια σε χτυπηματα συνηθως δεν κραταν μια μεση τιμη και δεν συμπεριφερεται το vumeter οπως μεσα στο προγραμμα...
Ενω αν συνδεσω κατι εξωτερικο πανω στην κονσολα τα led ανεβοκατεβαινουν οπως σε ολους τους μεικτες !
 

Posted Sun 30 Apr 17 @ 3:39 am
https://vimeo.com/215570447

εδω ειναι ενα βιντεο. ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΚΗ, ΣΤΙΓΜΗ ΙΔΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΙΔΙΑ ΕΝΤΑΣΗ στα ηχεια

Το αριστερο καναλι ειναι μεσω vdj και το δεξια ειναι πανω στην sx2 μια εξωτερικη πηγη (απο ενα δευτερο pc)
H κανονικη συμπεριφορα οπως σε ολους τους μικτες παγκοσμιως ειναι η δεξια...στην αριστερα βλεπουμε σιτγμιαια ανεβασματα και στα νεκρα σημεια αποτομα σβησιματα.
Γιατι?
 

Posted Mon 01 May 17 @ 9:41 pm
1. Το θέμα που αντιμετωπίζεις με την "διαφορά" των gains, το έχω κι εγώ, αλλά όχι με τόσο μεγάλη απόκλιση. Εξ αρχής πίστευα πως είναι κάποια ατέλεια του skin (SilverSleek #3) και δεν είχα δώσει σημασία...

2. Στο video που παραθέτεις, εάν θεωρήσουμε ότι και τα 2 faders είναι στο max, τότε είναι εμφανέστατο ότι τα αντίστοιχα gains τους δεν είναι ορθά ρυθμισμένα! Εάν όντως ήταν και εφόσον πρόκειται για το ίδιο κομμάτι, τότε τα peaks όφειλαν να είναι ακριβώς τα ίδια, ενώ σαφέστατα και δεν είναι (το αριστερό κανάλι “υστερεί”, έναντι του δεξιού). Και για να σε προλάβω: Μπορεί να αναπαράγεις το ίδιο κομμάτι μεν, αλλά από 2 διαφορετικές "πηγές" δε...

Επανέλαβε, λοιπόν, το ίδιο “πείραμα”, αλλά ρυθμίζοντας τα gains κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην φωτίζεται ποτέ το 1ο πορτοκαλί led (και στα 2 κανάλια) και γράψε πάλι τις παρατηρήσεις σου…
 

Posted Tue 02 May 17 @ 6:44 am
To θεμα δεν ξερω αν καταλαβες.. ειναι οτι στο αριστερο καναλι δεν εχει σωστη συμπεριφορα ..
Δειχνει μονο τα peaks και σε πιο ησυχα σημεια των κομματιων σβηνει τελειως ενω γενικα... επρπεε να συμπεριφερεται οπως το δεξια καναλι και οπως και μεσα στο προγραμμα κρατωντας μια μεση ενταση!
 

Posted Tue 02 May 17 @ 5:06 pm
Το θέμα σου το κατάλαβα μια χαρά! Κάνε αυτό ακριβώς που σου είπα, γράψε τις παρατηρήσεις σου και μετά σου εξηγώ το γιατί στο πρότεινα... ;-)
 

Posted Tue 02 May 17 @ 5:11 pm
ιδια συμπεριφορα.
Παλι το καναλι ποθ παιρνει σημα απο το προγραμμα εχει αποτομη συμπεριφορα και σε ησυχα σημεια εξαφανιζεται το σημα
 

Posted Tue 02 May 17 @ 5:29 pm
Αν και δυσκολεύομαι να το πιστέψω, εντούτοις δεν υπάρχει λόγος να σε αμφισβητήσω. Παρ' όλα αυτά, μήπως θα μπορούσες να ανεβάσεις πάλι ένα video εφαρμόζοντας τις προϋποθέσεις που σου ανέφερα?
 

Posted Tue 02 May 17 @ 5:39 pm
https://vimeo.com/215711873

ειναι εμφανες οτι στο αριστερο καναλι κανει αποτομα σβησιματα και δεν κραταει μια σταθερη μεση τιμη εντασης!
 

Posted Tue 02 May 17 @ 6:44 pm
Χμ…

Θα στο εξηγήσω “μπακαλίστικα” και γιατί δεν είμαι ηλεκτρικός και για να γίνω όσο το δυνατόν πιο κατανοητός…

- Κατάλληλα transistors φροντίζουν ώστε τα Leds να ανάβουν σε μία συγκεκριμένη τάση έκαστο. Και φυσικά, όταν δεν υφίσταται η συγκεκριμένη τάση, να σβήνουν…

Περίπτωση Α΄:

- Εάν, μέσω των αντίστοιχων ρυθμιστικών (gain, fader, κ.τ.λ.) κρατήσουμε την δυναμική ενός κομματιού εντός της κλίμακας των όποιων Leds, τότε το σβήσιμό τους πραγματοποιείται (θεωρητικά) ακαριαία. Ή τουλάχιστον το βλέπεις ως ακαριαίο...

Περίπτωση Β΄:

- Εάν, μέσω των αντίστοιχων ρυθμιστικών (gain, fader, κ.τ.λ.) δεν κρατήσουμε την δυναμική ενός κομματιού εντός της κλίμακας των όποιων Leds, αλλά ξεφύγουμε κατά πολύ (υπεροδήγηση – leds μονίμως αναμμένα), τότε το σβήσιμό τους αργεί (εν σχέσει με την περίπτωση A΄) να πραγματοποιηθεί.
Το γιατί, είναι μία άλλη ιστορία. Η ουσία είναι ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν σε κάθε συσκευή ήχου που διαθέτει leds, γι αυτό ακριβώς και σου ανάφερα να ρυθμίσεις τα gains των 2 καναλιών σου ορθά, ώστε η δυναμική του κομματιού να είναι εντός της (πράσινης) κλίμακας…

Περίπτωση Γ΄:

- Από την στιγμή που υφίστανται η ορθή ρύθμιση και το σβήσιμο εξακολουθεί να διαφέρει (όπως ακριβώς στην περίπτωσή σου), τότε το πιθανότατο είναι το εξωτερικό σήμα – τάση να “σβήνει” πιο ομαλά (έναντι του σήματος από το VDj).
Αυτό είναι λογικότατο, αλλά το γιατί, είναι επίσης μία άλλη ιστορία. Η ουσία είναι ότι εσύ παρατηρείς τα leds της εξωτερικής πηγής να σβήνουν πιο “αργά” και αυτό είναι που σε προβλημάτισε…


Από κει και πέρα, η λογική λέει ότι εάν ο κατασκευαστής επέλεγε (μέσω κυκλωμάτων) να υπάρχει μία συγκεκριμένη “χρονοκαθυστέρηση” σβησίματος leds σε όλα τα κανάλια, ώστε τα leds μέσω VDj να σβήνουν normal (όπως στους μίκτες που ανέφερες), τότε (όπως καταλαβαίνεις) τα leds μέσω εξωτερικής πηγής (με το ίδιο κύκλωμα “χρονοκαθυστέρησης”) θα αργούσαν υπερβολικά να σβήσουν, με ότι αυτό αρνητικότατα θα συνεπαγόταν…

Εν κατακλείδι, σαφέστατα και δεν τίθεται θέμα “προβλήματος” του controller. Όσο αφορά στο γιατί υπάρχει διαφορά μεταξύ των leds του VDj και του controller, αυτό που θα μπορούσα να σκεφτώ ρεαλιστικά είναι ότι στον κώδικα του προγράμματος ή του skin, είτε υφίσταται “χρονοκαθυστέρηση” σβησίματος leds ενώ στον controller όχι, είτε υφίσταται “χρονοκαθυστέρηση” σβησίματος leds μεγαλύτερη απ’ ότι στον controller…
 

Posted Tue 02 May 17 @ 7:20 pm
1) Το Gain Slider της SX2 είναι "προβληματικό" από μόνο του.
Τι εννοώ: Στην SX2 (και μόνο σ' αυτή την κονσόλα) η Pioneer δεν στέλνει γραμμικά τιμές από 0 έως 127 μέσω του MIDI στο πρόγραμμα όπως όλες οι άλλες κονσόλες της αγοράς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του gain από το "11 o clock" μέχρι το "3 o clock"
Για να το λύσουμε έπρεπε να κάνουμε "πατέντες" κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σ' αυτή την κονσόλα (και μόνο σ' αυτή) να υπάρχει μια μικρή ασάφεια γύρω από το "12 o clock"
Αν πας από δεξιά προς τα αριστερά θα πετύχεις το 0db λίγο στο 12 ενώ αν πας από αριστερά προς τα δεξιά θα το πετύχεις λίγο πριν το 12.
Δυστυχώς δεν υπάρχει "λύση" για αυτό το πρόβλημα καθώς η Pioneer δεν έχει δημοσιεύσει τον μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιεί για τις τιμές του gain slider και αυτός έπρεπε να υπολογιστεί με γραμμική προσέγγιση.

2) Για τα VU-Meters:
Τα Vu-Meters όταν χρησιμοποιούνται από το VirtualDj ή το Serato είναι MIDI controlled.
Αυτό σημαίνει οτι ελέγχονται από το εκάστοτε πρόγραμμα μέσω εντολών MIDI.
Το VirtualDj έχει τον δικό του αλγόριθμο υπολογισμού της έντασης VU. Αυτός ο αλγόριθμος ΣΑΦΩΣ διαφέρει τόσο από αυτόν του Serato όσο και από αυτόν που έχει η ίδια η κονσόλα ενσωματωμένο στο firmware για τις αναλογικές πηγές.
Χωρίς να θέλω να επεκταθώ σε τεχνικές λεπτομέρειες τα "analog" VU-Meters σχεδόν σε κάθε κονσόλα μετράνε διαφορετικά.
Αν έχεις προσέξει τα VU-Meters των καναλιών ΔΕΝ έχουν κάποια ένδειξη τιμής πάνω τους. Δεν έχουν γιατί ακριβώς η ένταση που δείχνουν στο hardware και στο software μπορεί να διαφέρει (και μάλιστα κάποιες φορές δραματικά). Αντίθετα η κονσόλα έχει ενδείξεις στο master το οποίο ελέγχεται μόνο από το firmware της συσκευής.

Μερικές τεχνικές λεπτομέρειες:
Ή ένταση VU ορίζεται ως ο τετραγωνικός μέσος όρος των εντάσεων του κομματιού μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (το λέμε και παράθυρο)
Όταν το χρονικό διάστημα αυτό είναι μικρό τότε οι τιμές που παίρνουμε προσεγγίζουν τις τιμές "peak" ενώ όταν το διάστημα μεγαλώνει οι τιμές προσεγγίζουν τις τιμές "rms"
Δεν υπάρχει standar παράθυρο για υπολογισμό peak και υπολογισμό rms τιμών.
Πέρα από αυτό σε περιπτώσεις channel monitoring είτε αυτό είναι για dj's είτε είναι σε μικροφωνική κονσόλα προτιμούμε μικρά παράθυρα (vu meters που να κάνουν refresh γρήγορα και να δείχνουν πιο έντονα τις κορυφές και τα valeys) ώστε να μπορούμε να αποφύγουμε παραμορφώσεις.
Αντίθετα σε περιπτώσεις master / bus monitoring προτιμούμε vu-meters με λίγο μεγαλύτερα παράθυρα που θα μας δείχνουν πιο ομαλά την μέση ένταση εξόδου.

Πέρα από τα τεχνικά ζητήματα σχετικά με τα vu-meters:
Η κονσόλα σε hardware mode μπορεί να δείξει στο vu-meter και θετικές τιμές. Χωρίς να το ξέρουμε επίσημα το πορτοκαλί led σε hardware mode είναι από 0 μέχρι +9db και το κόκκινο είναι από +9db και πάνω (peak)
Σε ένα software (ακόμα και στο Serato) δεν υπάρχουν θετικές τιμές. Ανεξάρτητα από το τι ακούς με το αυτί κανένα software δεν μπορεί να έχει ένταση PFL VU μεγαλύτερη από +0db. Αυτό σημαίνει οτι αν είχαμε στα χέρια μας όλα τα στοιχεία εκείνα που θα μας επέτρεπαν να καλιμπράρουμε σωστά τα VU Meters ώστε software και hardware να δείχνουν το ίδιο τότε στο software τα 2 τελευταία led (πορτοκαλί και κόκκινο) δεν θα άναβαν ποτέ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Δες τα VU-Meters σαν αυτό που πραγματικά είναι: δύο διαφορετικές σκάλες / κλίμακες.
Σύγκρινε τα VU μόνο μεταξύ software ή μόνο μεταξύ hardware αλλά όχι μεταξύ software και hardware


Υ.Γ.:
Αν με ένα καλώδιο Y δώσεις το ίδιο σήμα από ένα CD σε 2-3-5 διαφορετικούς μίκτες θα δεις 2-3-5 διαφορετικές συμπεριφορές.
Επίσης θα δεις διαφορετική συμπεριφορά σε μίκτες της ίδιας εταιρίας αλλά παλαιότερης γενιάς. Π.χ ένας DJM-700 και ένας DJM-900NXS συμπεριφέρονται διαφορετικά στο metering.
 

Posted Wed 03 May 17 @ 5:56 am
PhantomDeejay wrote :
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Δες τα VU-Meters σαν αυτό που πραγματικά είναι: δύο διαφορετικές σκάλες / κλίμακες. Σύγκρινε τα VU μόνο μεταξύ software ή μόνο μεταξύ hardware αλλά όχι μεταξύ software και hardware

Αυτό σαφώς και είναι ορθό, αλλά προκύπτουν 2 (εύλογα) ερωτήματα:

1. Γιατί, όταν πραγματοποιείται "υπεροδήγηση" επί του καναλιού, τα εκάστοτε leds δεν έχουν το ίδιο "refresh" (με αυτό που έχουν χωρίς "υπεροδήγηση")?

2. Γιατί, εφόσον το "παράθυρο" (τετραγωνικός μέσος όρος των εντάσεων του κομματιού μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) του εκάστοτε Mixer ή Controller είναι συγκεκριμένο επί των channels leds metering (και σε αυτά αναφέρομαι μόνο), υφίσταται διαφορά ανά είδος πηγής (με δεδομένο το ίδιο ακριβώς αρχείο αναπαραγωγής)?
 

Posted Wed 03 May 17 @ 9:10 am
Η απάντηση και στα δύο είναι:
"Επειδή η κλίμακα των db είναι λογαριθμική και όχι γραμμική"

Επειδή στο 2 αυτό ίσως σε μπερδεύει, λάβε υπ' όψην σου τα εξής:
Α) 2 διαφορετικά CD-Players που παίζουν ακριβώς το ίδιο CD συνήθως έχουν διαφορετική ένταση στην έξοδο.
Όταν οι διαφορές είναι μικρές (π.χ. το ένα έχει έξοδο +9dbV και το άλλο +10dbV) τότε κατά γενικό κανόνα η συμπεριφορά των VU (στον ίδιο μίκτη) θα είναι παρόμοια αλλά όχι ίδια όσο κι αν ρυθμίσεις το gain για να συμπεριλάβεις αυτή την διαφορά. (Θα πρέπει να είσαι "θεός" για να ρυθμίσεις το gain ακριβώς)
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε οτι ένα καλώδιο Y και μετά δύο διαφορετικά καλώδια RCA προς 2 κανάλια του ίδιου μίκτη είναι αρκετά για να προκαλέσουν μικροδιαφορές στην εμφάνιση των VU.

Β) Εκτός από την ένταση που υπολογίζεται μέσα στο παράθυρο, παίζει ρόλο και σε ποια "θέση" μέσα στο κομμάτι βρίσκεται το ίδιο το παράθυρο των 3ms πχ που μετράει το VU.
Επειδή ο ήχος είναι αναλογικός ο μίκτης ξεκινάει το metering με το που ανοίγει. Τα "παράθυρα" των καναλιών είναι μεν χρονικά στην ίδια θέση και έχουν ίδια διάρκεια, αλλά εσύ δεν μπορείς να πατήσεις το play 100% ταυτόχρονα σε δύο πηγές. Έτσι το παράθυρο ενός καναλιού είναι λίγο μπροστά ή λίγο πίσω από το παράθυρο του άλλου και αυτό να δημιουργεί διαφορά στις τιμές που υπολογίζονται για το καθένα.
Με "τέλειο" συγχρονισμό θα δεις γενικά ίδιες κινήσεις στα VU αλλά μπορεί να υπάρχουν μικροδιαφορές στα peaks καθώς και πάλι δεν μπορείς να αντιληφθείς διαφορά φάσης μικρότερη από 2ms που είναι τα 2/3 του παράθυρου που κάνει το metering.

Τέλος να σημειώσουμε οτι γενικά το metering μέσω vu-meters είναι μια διαδικασία που έχει πάρα πολλές παραμέτρους. Δεν νομίζω οτι είναι σκόπιμο να τις αναλύσουμε εδώ.
Μία από αυτές τις παραμέτρους πάντως είναι και το fallback rate δηλαδή το με πόση ταχύτητα κάνουν refresh τα leds προς τα κάτω. Αυτό το rate χρησιμοποιείται για να "στρογγυλέψει" την συμπεριφορά των VU ώστε να είναι αναγνώσιμη από τον χρήστη. Διαφορετικά φαντάσου κάθε 3ms τα leds να πήγαιναν από το +6 στo -6 και πάλι στο +5 :P To fallback rate στα ψηφιακά vu-meters κάνει ότι έκανε το ελατήριο επιστροφής της βελόνας στα αναλογικά. Ανάλογα με τον βαθμό ελαστικότητας του τα vu ήταν πιο "αργά" ή πιο "γρήγορα" ;)
 

Posted Wed 03 May 17 @ 12:49 pm
Eυχαριστω ειστε κατατοπιστικοτατοι. Οποτε το προβλημα δεν το εχω εγω η η κονσολα μου..
Αυτο που με μπερδεψε ηταν απλα οτι στην SZ που επαιξα πριν μια βδομαδα δουλευαν ολα οπως περιμενα ενω στην sx2 οχι. Αλλα αφου ειναι κατασκευαστικα ετσι ολα οκ!
Οσο γι αυτο με το gain Phantom εχεις δικιο...οταν το γυρναω τερμα δεξια και τερμα αριστερα αλλαζει καπως η αναλογια!
 

Posted Wed 03 May 17 @ 3:26 pm
H SZ έχει πλήρη hardware μίκτη στο κέντρο ακόμα και όταν δουλεύει με software.
Οπότε και τα vu-meters της είναι όλα hardware και δείχνουν τιμές με βάση το firmware της συσκευής. Στην SZ το πρόγραμμα δεν έχει έλεγχο πάνω στα leds του VU-Meter! :)
 

Posted Wed 03 May 17 @ 3:28 pm


(Old topics and forums are automatically closed)