Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: ASIO και ASIO4ALL. Τι είναι και πότε τα χρησιμοποιούμε.

This topic is old and might contain outdated or incorrect information.

Επειδή τώρα τελευταία αρκετοί entry-level κυρίως controllers δίνουν σαν ASIO drivers το "ASIO4ALL" είναι σκόπιμο να αναφέρουμε τι είναι το ASIO4ALL και πότε πρέπει να το χρησιμοποιούμε ή όχι...

Ξεκινάμε πρώτα απ' όλα με το τι είναι το ASIO.

Το ASIO είναι ένας τύπος drivers που δημιουργήθηκε αρχικά από την εταιρεία Steinberg. Είναι η ίδια εταιρεία που δημιούργησε το Cubase και που επίσης δημιούργησε και τα VST Effects.
Τα αρχικά ASIO σημαίνουν Audio Stream Input/Output και αν θέλουμε να το μεταφράσουμε στα Ελληνικά θα το ονομάζαμε Είσοδος/Έξοδος Ροής Ήχου.
Το ASIO δημιουργήθηκε σαν ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας (drivers) με στόχο την όσο το δυνατόν πιο χαμηλή (μικρή) καθυστέρηση στην απόκριση του ήχου που παίζουν οι Η/Υ στις ενέργειες του χρήστη (latency)
Για να το επιτύχει αυτό το πρωτόκολλο ASIO "προσπερνάει" τα πρωτόκολλα επικοινωνίας του λειτουργικού συστήματος (Windows) επιτρέποντας στο πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ASIO να "μιλάει" σχεδόν απ' ευθείας στην κάρτα ήχου.
Για παράδειγμα πολλοί από εσάς ίσως έχετε παρατηρήσει οτι όταν μια κάρτα ήχου δουλεύει σε ASIO mode δεν υπάρχουν καθόλου ρυθμιστικά για την ένταση (ή άλλες επιλογές) στον μίκτη ήχου των Windows. Και αυτό συμβαίνει ακριβώς γιατί οι ASIO drivers παρακάμπτουν αυτό το κομμάτι του λειτουργικού σας για να χαμηλώσουν το "latency"

-Σαν Dj's πρέπει να χρησιμοποιούμε ASIO drivers ή είναι περιττό;
ΦΥΣΙΚΑ και πρέπει να χρησιμοποιούμε ASIO drivers όποτε είναι εφικτό. Οι ASIO drivers μας προσφέρουν πιο χαμηλή καθυστέρηση στις εντολές που δίνουμε στο πρόγραμμα μας σε σχέση με τους απλούς WDM ή WASAPI drivers των Windows. Σε ένα καλά ρυθμισμένο σύστημα οι ASIO drivers μπορούν να μας προσφέρουν latency της τάξης των 3-4ms (milli-second), νούμερο που είναι απλά αδύνατο με WDM - WASAPI drivers. Στο ίδιο καλά ρυθμισμένο σύστημα οι WDM - WASAPI drivers θα μας δώσουν περίπου 10 με 11ms latency, νούμερο το οποίο αν και δεν είναι απαγορευτικό για dj-ing είναι 3 φορές μεγαλύτερο από αυτό του ASIO.

-Τι είναι το ASIO4ALL;
Το ASIO4ALL είναι ένας ASIO wrapper και ΟΧΙ ASIO driver.
-Δηλαδή;
Το ASIO4ALL είναι ένα "πρόγραμμα" που λειτουργεί περίπου σαν διερμηνέας. Από την μία του πλευρά μιλάει με το πρωτόκολλο ASIO στα προγράμματα, και από την άλλη μιλάει στους standard windows WDM - WASAPI drivers.
-Γιατί το κάνει αυτό;
Για να κατανοήσουμε γιατί το κάνει αυτό θα πρέπει να ανατρέξουμε στις ανάγκες που στην ουσία γέννησαν το ASIO4ALL.
Παλιότερα υπήρχαν πολλά προγράμματα μουσικής σύνθεσης / παραγωγής (όπως το Cubase που αναφέραμε παραπάνω ή το FL Studio) τα οποία μιλούσαν ΜΟΝΟ με ASIO drivers. Επίσης την ίδια εποχή ήταν πολύ λίγες οι κάρτες ήχου που υποστήριζαν ASIO και ακόμα λιγότερες εκείνες που δεν στοίχιζαν όσο ένας ολόκληρος ολοκαίνουριος Η/Υ.
Έτσι δημιουργήθηκε το ASIO4ALL σαν μια "λύση" ώστε τα προγράμματα αυτά που "μιλούσαν" μόνο ASIO να μπορούν να δουλέψουν με απλές (μη ASIO συμβατές) κάρτες ήχου.

Εν κατακλείδι:
Το ASIO4ALL είναι απλά ένας διερμηνέας. Το ASIO4ALL όταν χρησιμοποιείται είναι ακόμα "πρωτόκολλο" επικοινωνίας που μεσολαβεί ανάμεσα στο πρόγραμμα σας και την κάρτα ήχου σας.
Το ASIO4ALL ΔΕΝ μπορεί να σας προσφέρει χαμηλότερη καθυστέρηση (latency) από τους απλούς drivers των Windows καθώς το ίδιο το ASIO4ALL χρησιμοποιεί αυτούς τους drivers για να μιλήσει στην κάρτα ήχου.
Το ASIO4ALL όταν χρησιμοποιείται μπορεί να και να ΑΥΞΗΣΕΙ το latency του συστήματος σας καθώς όπως είπαμε αποτελεί ακόμα ένα ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ layer επικοινωνίας ανάμεσα στο πρόγραμμα σας και την κάρτα ήχου σας. Επίσης είναι αυτονόητο οτι θα αυξήσει και την χρήση της CPU σας καθώς θα απαιτεί CPU για να λειτουργήσει σαν διερμηνέας και να μεταφράσει το πρωτόκολλο ASIO.

-Πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε το ASIO4ALL;
Το ASIO4ALL πρέπει να το χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ όταν:
1) Το πρόγραμμα που μας ενδιαφέρει υποστηρίζει ΜΟΝΟ κάρτες ήχου με ASIO drivers (δηλαδή δεν υποστηρίζει απλές -consumer- κάρτες ήχου) και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ
2) Η κάρτα ήχου μας ΔΕΝ διαθέτει κανονικούς ASIO drivers.

-Με το VirtualDJ πρέπει να χρησιμοποιούμε το ASIO4ALL;

ΟΧΙ. Το VirtualDJ μπορεί να δουλέψει και με απλές (μη ASIO συμβατές) κάρτες ήχου.
Έτσι η χρήση του ASIO4ALL με το VirtualDJ κρίνεται στην καλύτερη περίπτωση περιττή, αλλά και πολλές φορές ανεπιθύμητη καθώς μπορεί να αυξήσει το latency ή την χρήση της CPU.
Επομένως, αν η κάρτα ήχου του controller σας διαθέτει απλούς (WDM/WASAPI) drivers και ASIO4ALL τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους ΑΠΛΟΥΣ WDM/WASAPI drivers!
 

Posted Mon 29 Jul 13 @ 6:22 am
Προστέθηκε στα χρήσιμα Links και θα μείνει και sticky για λίγο καιρό ώστε να ενημερωθούν όλοι. :)
 

Posted Mon 29 Jul 13 @ 6:25 am
Δεν ξερω , αν επιτρεπετε ο σχολιασμος , στο topic , απλα θα πω στον Γιωργο , για μια ακομη φορα respect!!!!!
 

Posted Mon 29 Jul 13 @ 5:15 pm


(Old topics and forums are automatically closed)