Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Συμβουλές και τεχνικές για dj's

This topic is old and might contain outdated or incorrect information.

Ξεκινώντας δουλειά σε ένα μαγαζί :
Στην Ελλάδα τα περισσότερα μαγαζιά (bars/clubs/cafes) που θα πάτε να παίξετε παίζουν περισσότερα από ένα ήδη μουσικής. Έτσι λοιπόν καλό είναι πριν πάτε σε ένα μαγαζί να παίξετε να το επισκεφτείτε μερικές φορές σαν πελάτης και να ακούσετε τι μουσική παίζει γενικά το μαγαζί, τι αρέσει στον κόσμο κτλ.
Επίσης θα πρέπει να μιλήσετε με τους διαχειριστές του για το τι θέλουν από εσάς όσον αφορά τη μουσική που θα παίξετε. Καθορίστε τα όρια της μουσικής που παίζει το μαγαζί. Αυτό θα σας χρειαστεί ώστε να μην ξεφύγετε είτε από μόνοι σας είτε παρασυρόμενοι από κάποια παραγγελία που μπορεί να δεχτείτε. Τα όρια που θα θέσετε μαζί με τους διαχειριστές του μαγαζιού θα πρέπει να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια. Αυτά τα όρια καθορίζουν το ύφος του μαγαζιού το οποίο με την σειρά του είναι αυτό που ελκύει τους πελάτες.
Όσο κι αν σας αρέσει ο χώρος και το μαγαζί που θα πάτε μην δεχτείτε ποτέ την δουλειά αν αυτή είναι έξω από τα όρια και τις δυνατότητες σας. Αν το μαγαζί που θέλετε να πάτε παίζει π.χ. πολλά rock και εσείς από rock δεν κατέχετε τίποτα τότε είναι προτιμότερο να αρνηθείτε την δουλειά. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα και για εσάς και για τον κόσμο (και κατ’ επέκταση και για το μαγαζί) από ένα dj που δεν ξέρει ή δεν μπορεί να παίξει την μουσική που περιμένει ν’ ακούσει ο κόσμος. Ο κόσμος θα γκρινιάζει, εσείς θα απογοητευτείτε και θα αγχωθείτε, οι διαχειριστές θα αρχίσουν να σας λένε «βάλε αυτό – κάνε εκείνο» και γενικότερα η εικόνα σας σαν dj θα πληγωθεί αρκετά.
Εάν το μαγαζί είναι μέσα στις δυνατότητες σας τότε προετοιμαστείτε καλά. Ελέγξτε την μουσική σας βιβλιοθήκη και σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να καλύψετε όλες τις πτυχές της βραδιάς, και όλα τα απαιτούμενα ήδη μουσικής. Κάντε ένα μικρό προγραμματισμό της δομής του προγράμματος σας. Αποφασίστε από πριν τι περίπου θα παίξετε και πως θα κινηθείτε μέσα στα διαφορετικά ήδη μουσικής.
Όταν παίζετε μουσική για «ποτό» στην αρχή της βραδιάς μην κάνετε γρήγορες αλλαγές στα κομμάτια και μην παίζεται ποτέ extended version τραγουδιών. Προσπαθήστε να κρατάτε κάθε τραγούδι στον αέρα για 3 λεπτά περίπου (Radio Versions). Αν κάποιο τραγούδι δεν μπορείτε να το «κόψετε» / «μιξάρετε» στα 3 – 3:30 λεπτά μπορείτε να το αφήσετε να παίξει ολόκληρο και να κάνετε την μίξη στο φυσικό του τελείωμα εφόσον όπως είπαμε δεν είναι κάποια extended version. Επίσης μην κάνετε mash-up και άλλες τρελές μίξεις… Ο κόσμος δεν έχει «ζεσταθεί» ακόμα και αντί να πει «Ουάου κοίτα τι κάνει αυτός ο dj!!!» το πιθανότερο είναι να «ενοχληθεί» από τις τρελές τεχνικές σας. Αυτές κρατήστε τες για αργότερα όταν ο κόσμος θα έχει «ζεσταθεί» και θα έχει αρχίσει να χορεύει.
Μην μεταπηδάτε από το ένα μουσικό είδος στο άλλο συνέχεια. Παίξτε τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά μουσική σε ένα είδος πριν μεταπηδήσετε σε κάποιο άλλο. Επίσης να θυμάστε ότι για κάθε είδος μουσικής ο κόσμος τις περισσότερες φορές πρέπει πρώτα να «ζεσταθεί». Έτσι λοιπόν συνήθως τα πρώτα ένα-δύο τραγούδια από κάθε είδος απλά «φτιάχνουν» την διάθεση του κόσμου και τον «εισάγουν» στο νέο ρυθμό και ύφος που συνεπάγεται η αλλαγή του είδους μουσικής. Τα επόμενα τραγούδια είναι αυτά που θα ευχαριστηθεί ο κόσμος περισσότερο και θα τον κάνουν (συνήθως και ανάλογα και με το είδος της μουσικής) να κουνηθεί ή να χορέψει.
Μην προσπαθείτε να κάνετε beatmatch (ή όπως το λέγαμε παλιά να βγάλετε αλλαγή «μπότα») εάν δεν μπορείτε να το κάνετε. Είτε με την βοήθεια ενός υπολογιστή/bpm counter είτε με το αυτί, αν δεν μπορείτε να κάνετε beatmatch μην το κάνετε. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο εκεί που ο κόσμος χορεύει να αρχίσουν τα beat να χτυπούν σαν «ιππόδρομος». Ο κόσμος μπερδεύεται από τα beat, δεν ξέρει σε ποιο beat να χορέψει και στο τέλος σταματάει να κινείται μένοντας απορημένος ή και εκνευρισμένος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάρα πολλές άλλες τεχνικές για να κάνετε την μίξη. Στην πιο απλή περίπτωση ένα απλό crossfade είναι προτιμότερο από ένα κακό beatmatch. Θα εξακολουθείτε να είστε dj ακόμα κι αν δεν κάνετε beatmatch! Η τεχνική δεν είναι το παν. Οι μουσικές σας επιλογές και η δυνατότητα να κάνετε τον κόσμο να περάσει αξέχαστα είναι αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα.
Αν πάλι έχετε περιορισμένες δυνατότητες beatmatch τότε κάντε ακριβώς αυτό! Κάντε beatmatch μόνο σε όσα τραγούδια μπορείτε. Θυμηθείτε ότι μπορεί οι djs να κρίνουν τους συναδέλφους τους από το πόσο καλό beatmatch κάνουν, αλλά ο κόσμος κρίνει από το πόσο καλά περνάει με την μουσική που ακούει.
Αν την ώρα που κάνετε beatmatch το beat αρχίσει να «χάνει» και αρχίσετε να ακούτε τον «ιππόδρομο» τότε κόψτε κατευθείαν το ένα από τα δύο τραγούδια. Μην ανησυχείτε, ο κόσμος δεν θα σας «κράξει». Όσο λιγότερο «φασαρία» προκαλέσετε σε μια «αποτυχημένη» αλλαγή τόσο καλύτερα. Εσείς μπορεί να απογοητευτείτε, αλλά θυμηθείτε ότι πλέον ήταν αδύνατο να πετύχετε μια «καλή» αλλαγή.
Να προσπαθείτε πάντα στο μυαλό σας να έχετε μια λίστα με τα επόμενα 2-3 τραγούδια που έχετε σκοπό να παίξετε. Αυτό θα σας βοηθήσει αρκετά στο να μην μείνετε ξαφνικά από ιδέες και κάνετε τελείως «άκυρες» επιλογές πάνω στην πίεση του χρόνου για αλλαγή.
Να κοιτάτε πάντα τον κόσμο και να προσπαθείτε να δείτε τις αντιδράσεις του στην μουσική που παίζεται. Προσπαθήστε να εκτιμήσετε την διάθεση του αλλά και την «κούραση» του από κάποιο μουσικό είδος. Είναι πολλές οι φορές που ο κόσμος παρόλο που περνάει καλά, χορεύει και διασκεδάζει έχει «κουραστεί» από κάποιο μουσικό είδος. Όταν συμβαίνει αυτό ακόμα και αν έχετε άλλα 5 τραγούδια «διαμάντια» ή «βόμβες» να παίξετε θα πρέπει να κάνετε αλλαγή μουσικού είδους. Αν επιλέξετε σωστά το επόμενο μουσικό είδος θα δείτε μια πολύ ευχάριστη ανταπόκριση από τον κόσμο. Για τα «διαμάντια» που δεν παίξατε μην ανησυχείτε καθώς μπορείτε αργότερα να επανέρθετε στο ίδιο είδος μουσικής και να τα παίξετε.
Όταν σας παραγγέλνουν ένα τραγούδι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Ποτέ μην λέτε «αμέσως», «ναι θα το βάλω», «σίγουρα» κτλ. Να απαντάτε πάντα διπλωματικά ακόμα κι αν το τραγούδι που σας ζητάνε είναι το αμέσως επόμενο τραγούδι που έχετε σκοπό να παίξετε. Ο κόσμος δεν πρέπει να σας βλέπει σαν ένα Jukebox. Πρέπει να του δώσετε την εντύπωση ότι έχετε προσωπικότητα και ότι πραγματικά επιλέγετε την μουσική που παίζετε. Προσπαθήστε πάντα να ικανοποιείτε τις παραγγελίες που δέχεστε εφόσον δεν είναι εκτός των ορίων του μαγαζιού αλλά πάντα μα πάντα την στιγμή που ΕΣΕΙΣ θεωρείτε ότι είναι η πιο κατάλληλη. Ποτέ μην αλλάζετε το πρόγραμμα σας εξαιτίας μιας παραγγελίας. Αντίθετα, προσαρμόστε το πρόγραμμα σας ώστε να ικανοποιήσετε κάποια στιγμή κάποια ή κάποιες από τις παραγγελίες που δεχτήκατε.
Όταν παίζετε καιρό σε ένα μαγαζί θα αρχίσετε να μαθαίνετε τις μόνιμες παρέες και τους θαμώνες του μαγαζιού. Προσπαθήστε κατ’ αρχήν μέσω παρατήρησης να καταλάβετε τι μουσική αρέσει σε κάθε παρέα και ποια είναι τα αγαπημένα τους τραγούδια. Μην μπείτε ποτέ στην λογική να βάλετε συγκεκριμένη μουσική ή συγκεκριμένο τραγούδι επειδή μια συγκεκριμένη παρέα ήρθε στο μαγαζί. Εσείς θα συνεχίσετε να κάνετε το πρόγραμμα σας κανονικά! Όμως: Το να γνωρίζετε τι μουσική αρέσει σε διάφορες παρέες σας βοηθά να «στηριχτείτε» πάνω σε αυτές τις παρέες για να ανεβάσετε την γενικότερη διάθεση στο μαγαζί. Έτσι παίζοντας «έξυπνα» μουσική που ξέρετε ότι αρέσει σε κάποιες παρέες μπορείτε να «ανεβάσετε» αυτές τις παρέες και μαζί τους και το υπόλοιπο μαγαζί καθώς είναι βέβαιο πως όταν σε ένα μαγαζί ανεβαίνουν μια-δυο παρέες ανεβαίνουν και οι υπόλοιπες (domino effect)
 

Posted Thu 18 Oct 12 @ 5:21 am
Το να παίζετε καιρό σε ένα μαγαζί έχει πλεονεκτήματα όπως το παραπάνω αλλά απαιτεί και μεγάλη προσοχή από τον dj για άλλους λόγους. Ένας dj δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται. Μπορεί κάποια τραγούδια να κολλάνε γάντι με κάποια άλλα, αλλά το να κάνετε την ίδια αλλαγή κάθε φορά που παίζετε στο ίδιο μαγαζί σας καθιστά προβλέψιμους ενώ το να παίζετε πάνω κάτω τα ίδια τραγούδια κάθε φορά, βαρετούς και μονότονους. Έτσι λοιπόν πρέπει συνεχώς να δοκιμάζετε διαφορετικές αλλαγές και διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάθε είδος μουσικής χωριστά.
Προσέξτε την αναλογία «νέων» τραγουδιών έναντι ήδη γνωστών τραγουδιών. Ποτέ μην παίζετε πάνω από ένα «νέο / άγνωστο» τραγούδι για κάθε 2 ή και 3 γνωστά τραγούδια. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο κόσμος (και ειδικά στην Ελλάδα) διασκεδάζει και χορεύει κυρίως με τα τραγούδια που ξέρει. Έτσι λοιπόν προσπαθήστε να μην το παρακάνετε με «νέα» και «άγνωστα» για τον κόσμο τραγούδια ακόμα κι αν είναι σίγουρο οτι μετά από 10 μέρες θα είναι τα Top Hits της σεζόν. Θυμηθείτε ότι δεν είστε σε διαγωνισμό ανάμεσα σε djs για το ποιος θα παίξει πρώτος τα περισσότερα τραγούδια που θα γίνουν hits ούτε είστε εκεί για να προωθήσετε τη μουσική κάποιου ή κάποιων αγαπημένων σας καλλιτεχνών.
Όταν ένα τραγούδι είναι hit και δεν μπορείτε να το βρείτε σε καλή εκτέλεση (καλή ποιότητα ήχου) μην το παίζετε ακόμα κι όταν όλα τα τριγύρω μαγαζιά το παίζουν συνέχεια. Χωρίς να σταθούμε στη νομιμότητα τέτοιων αρχείων, προσέξτε πάρα πολύ PROMO τραγούδια (κυρίως ελληνικά) που προέρχονται από διάφορα sites και διαφημίζονται ως CD-RIP ή HQ ενώ στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από Radio-Rip κωδικοποιημένα στα 320Kbps και επεξεργασμένα για να αφαιρεθούν τα διαφημιστικά spot. Ακόμα και αν οι πελάτες του μαγαζιού σας το ζητούν συνέχεια είναι προτιμότερο να μην το παίξετε παρά να παίξετε ένα κακό ηχητικά τραγούδι.

 

Posted Thu 18 Oct 12 @ 5:22 am
ΒΑΣΙΚΟ BEAT MIXING
*********************************

Ο βασικός τρόπος μίξης τραγουδιών έχει καθιερωθεί και όχι τυχαία να είναι το “BeatMatch” καθώς επιτρέπει ομαλές αλλαγές και δίνει την εντύπωση συνεχόμενης ροής σε ένα πρόγραμμα. Κάτι όμως που πολύ κόσμος δείχνει να αγνοεί είναι ότι το “Beatmatch” δεν είναι από μόνο του τρόπος μίξης. Είναι περισσότερο η διαδικασία προετοιμασίας μιας αλλαγής τύπου Beat Mix.
Το Beat Mix είναι η διαδικασία μίξης όπου τα beats δύο τραγουδιών βρίσκονται το ένα ακριβώς πάνω από το άλλο για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η δυσκολία βρίσκεται στο γεγονός ότι διαφορετικά τραγούδια έχουν και διαφορετικό tempo (BPM). Το να συγχρονίσει κανείς το τραγούδι Α με το τραγούδι Β είναι το ένα μέρος του προβλήματος, ενώ το να τα κρατήσει συγχρονισμένα για κάποια χρονική διάρκεια είναι το δεύτερο.
Γενικά το Beat Mix μπορεί να γίνει μόνο όταν δύο τραγούδια παίζουν με την ίδια ταχύτητα (Tempo) και το ένα beat πατάει ακριβώς πάνω στο άλλο. Έτσι για να γίνει σωστά ο dj χρειάζεται την δυνατότητα να μπορεί να σπρώξει λίγο μπροστά ή λίγο πίσω κάποιο από τα δύο τραγούδια ώστε να τα κρατήσει συγχρονισμένα. Αυτό παλιότερα με τα turntables ονομαζόταν «σκούντηγμα» (Nudging) ενώ πλέον με τα CD-Players και τους υπολογιστές ονομάζεται “Pitch Bending”. Επίσης χρειάζεται την δυνατότητα να αυξήσει/μειώσει την ταχύτητα ενός εκ των δύο τραγουδιών ώστε να έχουν και τα δύο την ίδια «ακριβώς» ταχύτητα (Tempo). Αυτό ονομάζεται “Pitching”

* Τοποθέτηση
Ας υποθέσουμε ότι έχετε επιλέξει ένα κατάλληλο τραγούδι για αλλαγή και ότι έχει την ίδια ταχύτητα (Tempo) με αυτό που βρίσκεται στον αέρα. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να ξεκινήσετε το τραγούδι ΑΚΡΙΒΩΣ την σωστή στιγμή ώστε τα beats των δύο τραγουδιών να πέσουν σωστά το ένα πάνω στο άλλο. Επειδή όμως το πιθανότερο είναι ότι το τραγούδι δεν θα ξεκινήσει ΑΚΡΙΒΩΣ την στιγμή που εσείς θέλατε θα πρέπει να το «μετακινήσετε» λίγο μπροστά ή λίγο πίσω. Χρησιμοποιήστε τα jogwheels του cd-player/controller σας ή τα πλήκτρα pitch bend ώστε να μετακινήσετε το τραγούδι που ξεκινήσατε (ποτέ το τραγούδι που είναι ήδη στον αέρα) μέχρι να έρθουν τα beats το ένα πάνω στο άλλο. Τώρα μπορείτε να βγάλετε και το δεύτερο τραγούδι στον αέρα και να κάνετε την αλλαγή σας.

* Συγχρονισμός
Συνεχίζοντας το παραπάνω παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι θέλετε να κάνετε μια «μεγάλη» (σε διάρκεια) αλλαγή κρατώντας το ένα τραγούδι πάνω στο άλλο. Αν τα τραγούδια δεν έχουν ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο Tempo, με την πάροδο του χρόνου θα χάσουν το συγχρονισμό τους ακόμα κι αν η διαφορά σε Tempo είναι αρκετά μικρή.
Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα πρέπει να ξέρετε πιο τραγούδι από τα δύο είναι το πιο αργό. Αυξήστε λίγο το pitch του και στη συνέχεια κάντε λίγο bending ώστε να ξανασυγχρονίσετε τα beats.
Πριν συνεχίσουμε καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε κάτι που όσο απλό κι αν ακούγεται τόσο περισσότερη σύγχυση προκαλεί!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BEAT ;;;
Χωρίς να το υπεραπλουστεύσουμε το beat σε ένα τραγούδι είναι συνήθως οι «χτύποι» του μπάσου ή της μπότας των drums. «Συνήθως», γιατί πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλοι ήχοι όπως τα High Hats, το Snare, τα τύμπανα κ.ο.κ. Για την συνέχεια θα θεωρήσουμε ότι το beat «χτυπάει» με τη «μπότα» καθώς αυτή είναι και η πιο διαδεδομένη κατάσταση και ειδικά στην ηλεκτρονική μουσική.
Τι συμβαίνει όταν λοιπόν η «μπότα» δεν παίζει σε κάποιο σημείο ενός τραγουδιού; Δεν υπάρχει beat;
Υπάρχει! Φανταστείτε το beat σαν ρυθμό. Αν χτυπάτε το πόδι σας, κουνάτε το κεφάλι σας ή «κρατάτε ρυθμό» με κάποιο τρόπο, τότε το κάνετε με το beat.
Για την ακρίβεια “beat” σημαίνει χτύπος. Δεν είναι όμως ο φυσικός χτύπος ενός οργάνου αλλά ο «εικονικός» - «ιδεατός» χτύπος της μουσικής υπογραφής ενός τραγουδιού. Είναι το σημείο εκκίνησης κάθε μουσικού διαστήματος, ή αλλιώς ο χτύπος ενός μετρονόμου συγχρονισμένου με το τραγούδι. Έτσι, ακόμα κι αν δεν ακούγεται το beat υπάρχει πάντα και κρατάει τους χρόνους του τραγουδιού και των στοιχείων / οργάνων του!
Τώρα που ξεκαθαρίσαμε τι είναι το beat θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο:
Τα beats στο 95% των περιπτώσεων «τοποθετούνται» σε ένα τραγούδι σε γκρουπ των 4, 8, 16 και 32. Αυτό είναι πολύ βασικό για μια επιτυχημένη αλλαγή. Δεν θα επεκταθούμε για την ώρα στα γκρουπ των 8, 16 και 32 beats. Θα ξεκινήσουμε με τα γκρουπ των 4 beat ή όπως αλλιώς τα λέμε, με τις «τετράδες». Ακούστε ένα τραγούδι και προσπαθήστε να μετρήσετε με το ρυθμό της μουσικής: 1-2-3-4, 1-2-3-4, 1-2-3-4, κ.ο.κ Αυτό είναι το beat και επαναλαμβάνεται συνεχώς. Το πρώτο beat από κάθε τετράδα είναι πολύ σημαντικό. Ονομάζεται «πρωτεύον» beat (primary beat) και θα πρέπει να μάθετε να το ξεχωρίζετε άμεσα.
Για μια επιτυχημένη αλλαγή, δεν αρκεί μόνο τα δύο τραγούδια να έχουν το ίδιο Tempo και το ένα beat να πατάει πάνω στο άλλο. Πρέπει επίσης και οι θέσεις των beats στην τετράδα να συμβαδίζουν:

Tune 1 – Beat1 – Beat2 – Beat3 – Beat4 – Beat1 –
Tune 2 – Beat1 – Beat2 – Beat3 – Beat4 – Beat1 –


Γιατί πρέπει να συμβαδίζουν;
Θυμηθείτε για ποιο λόγο προσπαθούμε να κάνουμε beat mix εξ’ αρχής! Θέλουμε να φέρουμε δύο τραγούδια στην ίδια ταχύτητα, να βάλουμε το ένα τραγούδι πάνω στο άλλο και να «αλλάξουμε» τραγούδια χωρίς στην ουσία να επηρεάσουμε τον ρυθμό και το beat ώστε οι άνθρωποι που μας ακούνε και χορεύουν να μην χρειάζεται να αλλάξουν τον χορό τους. Στην ουσία θέλουμε κάτι τέτοιο:

Beat1 – Beat2 – Beat3 – Beat4 – Beat1 – Beat2 – Beat3 – Beat4 - Beat1 – Beat2 – Beat3 – Beat4

Αν τα beats στην αλλαγή μας δεν έχουν σωστή θέση:

Tune 1 – Beat1 – Beat2 – Beat3 – Beat4 – Beat1 –
Tune 2 – Beat3 – Beat4 – Beat1 – Beat2 – Beat3 –

θα καταλήξουμε με κάτι τέτοιο:

Beat1 – Beat2 – Beat3 – Beat4 – Beat1 – Beat2 – Beat1 – Beat2 – Beat3 – Beat4 – Beat1 – Beat2

Δηλαδή με το που κάνουμε την αλλαγή μας ο κόσμος θα πρέπει να ψάξει να «ξαναβρεί το βήμα του» πηδώντας δύο μέτρα. Αν σας φαίνεται δύσκολο να το φανταστείτε (μα όλοι πηδάνε σε κάθε beat, που το πρόβλημα;) τότε προσπαθήστε να το δείτε έξω από τα στενά «χορευτικά» όρια της ηλεκτρονικής μουσικής. Φανταστείτε ότι μιξάρετε Cha Cha Cha ή ότι μιξάρετε για μια χορογραφία Reggaeton… εκεί το να «ξεφύγουν» 2 μέτρα είναι μεγάλη υπόθεση!
 

Posted Thu 18 Oct 12 @ 5:22 am
Εξάσκηση και εκμάθηση βασικού Beat Mixing
***********************************

Ή αλλιώς, πώς να κάνετε beatmatch… :P
Για εξάσκηση και εκμάθηση καλό θα ήταν να αρχίσετε με κομμάτια House με καθαρό και σταθερό beat. Επίσης καλό θα ήταν στην αρχή να χρησιμοποιήσετε «αργά» κομμάτια μεταξύ 120 και 124 bpm ώστε το drifting να είναι μικρότερο.

Άσκηση 1:
Φορτώστε δύο κομμάτια στα decks με ίδιο Tempo (π.χ. 122 BPM) και βάλτε το πρώτο κομμάτι να παίζει στον αέρα. Με τα ακουστικά σας βρείτε το πρώτο beat στο δεύτερο κομμάτι. Τώρα προσπαθήστε να ξεκινήσετε το δεύτερο κομμάτι πάνω στο beat του πρώτου.
Ακούστε προσεκτικά τόσο τον «αέρα» όσο και τα ακουστικά σας. Ίσως σας βοηθήσει να έχετε τα ακουστικά σας μόνο στο ένα αυτί ώστε να ακούτε από την μία πλευρά τον αέρα, και από την άλλη την προακουστική, ή ακόμα ίσως θέλετε να πειράξετε το “Headphone Mix” εάν ο μίκτης/κονσόλα σας διαθέτει κάτι τέτοιο. Εάν καταφέρατε να ξεκινήσετε το τραγούδι σωστά τότε τα beats των δύο τραγουδιών θα πρέπει να είναι το ένα πάνω στο άλλο. Αν όχι, χρησιμοποιήστε το jogwheel ή τα κουμπιά pitch bend στο δεύτερο κομμάτι ώστε να το μετακινήσετε και να το φέρετε τα beats σωστά. Τώρα μπορείτε να σηκώσετε το κανάλι και να κάνετε την αλλαγή σας.
Επαναλάβετε την παραπάνω άσκηση ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ. Θα πρέπει με την πάροδο του χρόνου να «λυθούν» τα χέρια σας και να μπορείτε να ξεκινάτε το τραγούδι σχεδόν πάντα την κατάλληλη στιγμή, κάνοντας την ανάγκη για χρήση του jogwheel ή των πλήκτρων pitch bend όλο και μικρότερη. Επειδή ο σκοπός της άσκησης είναι να μάθετε να ξεκινάτε το κομμάτι τη σωστή στιγμή, στην παρούσα άσκηση μπορείτε να χρησιμοποιείτε το πλήκτρο SYNC στο δεύτερο κομμάτι ΠΡΙΝ ξεκινήσετε την αναπαραγωγή του, ώστε να έχει το ίδιο Tempo με το κομμάτι που παίζει στον αέρα. Επίσης προσπαθήστε να ΜΗΝ κοιτάτε τις κυμματομορφές του VirtualDJ και το CBG σ’ αυτή την άσκηση. Σκοπός είναι να «λυθεί» το χέρι σας και να συγχρονιστεί με το αυτί σας. Εάν κοιτάτε συχνά τις κυμματομορφές και το CBG τότε το χέρι θα «λυθεί» μεν, αλλά θα μάθει να συγχρονίζεται με το μάτι σας!

Άσκηση 2:
Ακριβώς ίδια με την άσκηση 1, με την διαφορά ότι τώρα θα πρέπει όχι μόνο να ξεκινήσετε το δεύτερο τραγούδι πάνω στο beat του πρώτου, αλλά και στη σωστή θέση!
Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει πρώτα απ’ όλα στο δεύτερο κομμάτι να κάνετε cue πάνω σε κάποιο primary beat. Επειδή είπαμε ότι για τις ασκήσεις αυτές θα χρησιμοποιήσετε απλά house κομμάτια, το πρώτο beat κάθε τέτοιου τραγουδιού είναι και primary beat.
Αφού κάνετε cue το δεύτερο κομμάτι ακούστε τον αέρα. Προσπαθήστε να μετρήσετε 1-2-3-4, 1-2-3-4, 1-2-3-4, κ.ο.κ. Όταν αρχίσετε να μετράτε θα δείτε ότι το «ένα» κολλάει “καλύτερα» πάνω σε κάποιο πιο «ιδιαίτερο» / πιο «τονισμένο» πιο «χαρακτηριστικό» beat. Αυτό είναι και το primary beat του τραγουδιού που παίζει στον αέρα.
Τώρα συνεχίζοντας να μετράτε 1-2-3-4 προσπαθήστε να ξεκινήσετε το δεύτερο κομμάτι την σωστή στιγμή, αλλά ΜΟΝΟ πάνω στο 1 (δηλαδή θα πρέπει να επιχειρείτε να πατήσετε το play μόνο κάθε φορά που μετράτε το «ένα»)

Άσκηση 3:
Εδώ θα περάσουμε σε κάτι πιο «προχωρημένο». Είναι αυτό που ο περισσότερος κόσμος αποκαλεί «χειροκίνητο beatmach» ή «beatmatch με το αυτί»
Φορτώστε στον αέρα ένα κομμάτι 122 BPM και στο άλλο deck ένα κομμάτι 120 BPM. Ξέρετε ήδη ότι ο «αέρας» είναι πιο γρήγορος και ότι επομένως θα πρέπει να αυξήσετε το pitch στο κομμάτι που κάνετε προακουστική.
Ξεκινήστε το δεύτερο τραγούδι πάνω στο beat του πρώτου όπως κάνετε στις προηγούμενες ασκήσεις. Είναι φυσιολογικό ότι τα beats θα χάσουν τον συγχρονισμό τους γρήγορα.

beat1----beat2----beat3----beat4----beat1
beat1-------beat2-------beat3-------beat4-------beat1


Σταματήστε το δεύτερο κομμάτι, αυξήστε λίγο το pitch και επαναλάβετε.
Θα δείτε ότι τώρα χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να χάσουν τα τραγούδια τον συγχρονισμό τους.

beat1----beat2----beat3----beat4----beat1
beat1-----beat2-----beat3-----beat4-----beat1


Ξανασταματήστε το κομμάτι, αυξήστε λίγο ακόμα το pitch και επαναλάβετε. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί μέχρι τα κομμάτια να αργούν αρκετά να χάσουν το συγχρονισμό τους ή να μοιάζουν ότι μένουν συγχρονισμένα. Όταν συμβεί αυτό κάντε την αλλαγή σας!
Σημείωση: Προσπαθήστε να αυξάνετε το pitch κατά μία μικρή ποσότητα κάθε φορά ακόμα κι αν χρειαστεί να το κάνετε πολλές φορές. Σκοπός της άσκησης είναι να μάθετε να φέρνετε κοντά τις ταχύτητες των κομματιών και αυτόματα να αρχίσει το αυτί σας σιγά σιγά να ξεχωρίζει τα deck. Εάν κάνετε μεγάλες αλλαγές στο pitch υπάρχει ο κίνδυνος να σας ξεφύγει το pitch από την άλλη πλευρά (δηλαδή να κάνετε την προακουστική πιο γρήγορη)

beat1----beat2----beat3----beat4----beat1
beat1---beat2---beat3---beat4---beat1


Και από τη στιγμή που το αυτί δεν είναι ακόμα έμπειρο εσείς να συνεχίζετε να αυξάνετε το pitch ενώ στην ουσία πρέπει να αρχίσετε να το μειώνετε!
Αυτή η άσκηση θα πρέπει να γίνει το «ψωμοτύρι» σας. Σιγά σιγά όσο θα την επαναλαμβάνετε θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε και πότε πρέπει να πειράξετε πολύ το pitch και πότε λίγο.
Σ’ αυτή την άσκηση υπάρχει όμως κι ένα λεπτό σημείο:
Όταν τα beats είναι πολύ κοντά και χάνουν «λίγο», πώς ξέρουμε αν θα πρέπει να αυξήσουμε λίγο ακόμα το pitch και ότι δεν περάσαμε από την άλλη πλευρά;
Η απάντηση είναι απλή: Ξεκινάμε όπως συνήθως το δεύτερο τραγούδι την σωστή στιγμή πάνω στο πρώτο, και ακούμε προσεκτικά. Όταν τα τραγούδια αρχίζουν να χάνουν το συγχρονισμό τους κάνουμε λίγο pitch bend προς τα μπροστά. Αν τα τραγούδια ξανασυγχρονιστούν, τότε θα πρέπει να αυξήσουμε λίγο ακόμα το pitch. Αν τα τραγούδια αποσυγχρονιστούν ακόμα περισσότερο τότε έχουμε περάσει στην άλλη πλευρά και θα πρέπει να μειώσουμε το pitch λιγάκι.

Τι γίνεται εάν με «ένα κλικ» του pitch το τραγούδι στην προακουστική είναι πιο αργό και με «ένα κλικ» προς την άλλη πλευρά γίνεται πιο γρήγορο; Δηλαδή τι γίνεται εάν δεν μπορούμε να πετύχουμε μια θέση στο pitch slider που τα κομμάτια θα έχουν ακριβώς την ίδια ταχύτητα;
Κακά τα ψέματα, στο «χειροκίνητο» beatmatch ακόμα κι όταν εμείς νομίζουμε ότι έχουμε πετύχει τον τέλειο συγχρονισμό, στην πράξη το δεύτερο τραγούδι θα είναι λίγο πιο γρήγορο ή λίγο πιο αργό απ’ τον αέρα. Όσο μικρότερη είναι η διαφορά στην ταχύτητα, τόσο πιο πολύ θα αργήσουν τα κομμάτια να χάσουν το συγχρονισμό τους, αλλά στο τέλος ο συγχρονισμός θα χαθεί. Θυμηθείτε ότι στόχος μας δεν είναι να βάλουμε δύο τραγούδια να παίζουν το ένα πάνω στο άλλο για 5 λεπτά π.χ. και μάλιστα χωρίς «μικροδιορθώσεις». Σκοπός μας είναι να παίξουν το ένα πάνω στο άλλο για τουλάχιστον τόσο χρόνο όσο χρειαζόμαστε για να κάνουμε την αλλαγή μας. Αλλά ακόμα και τότε εάν το δεύτερο κομμάτι αρχίσει και αποσυγχρονίζεται σιγά σιγά, εμείς με «μικροδιορθώσεις» με το jogwheel ή τα κουμπιά pitch bend τα επαναφέρουμε σε συγχρονισμό.

Χρειάζεται αρκετή υπομονή και αρκετές ώρες εξάσκησης για να «λυθούν» χέρια και αυτιά και να μάθει κάποιος να κάνει «χειροκίνητο» beatmatch.
Μην το βάζετε κάτω και μην απογοητεύεστε. Το πιθανότερο είναι ότι τον πρώτο καιρό θα σας «τελειώνει» το κομμάτι που βρίσκεται στον αέρα προτού εσείς προλάβετε να συγχρονίσετε τα κομμάτια και κάνετε την αλλαγή σας. Απλά ξαναξεκινήστε το και συνεχίστε!

Σημείωση: Το «χειροκίνητο beatmatch» δεν είναι το παν, ούτε είναι αυτό που κάνει κάποιον dj. Όμως η εκμάθηση του είναι αρκετά χρήσιμη τόσο για περιπτώσεις τραγουδιών που δεν έχουν σταθερό Tempo (και επομένως το SYNC είναι άχρηστο) όσο και για να βοηθήσει τον επίδοξο dj να καταλάβει βασικά στοιχεία και δομές των κομματιών, να του «λύσει» τα χέρια, και να εκπαιδεύσει τα «αυτιά» του.
Περισσότερα για το χειροκίνητο beatmatch και την μεγάλη διαμάχη για το πλήκτρο SYNC θα πούμε αργότερα.
 

Posted Thu 18 Oct 12 @ 5:22 am
aledjoPRO InfinityMember since 2005
συμφωνω απολυτα!!!!
 

Posted Thu 18 Oct 12 @ 7:10 am
alexmakPRO InfinityMember since 2009
Gia alli mia fora giorgo apla EGRAPSES! mpravo..!
 

Posted Thu 18 Oct 12 @ 4:09 pm
Dee PPRO InfinityMember since 2006
PhantomDeejay wrote :
Όταν παίζετε καιρό σε ένα μαγαζί θα αρχίσετε να μαθαίνετε τις μόνιμες παρέες και τους θαμώνες του μαγαζιού. ...Όμως: Το να γνωρίζετε τι μουσική αρέσει σε διάφορες παρέες σας βοηθά να «στηριχτείτε» πάνω σε αυτές τις παρέες για να ανεβάσετε την γενικότερη διάθεση στο μαγαζί. Έτσι παίζοντας «έξυπνα» μουσική που ξέρετε ότι αρέσει σε κάποιες παρέες μπορείτε να «ανεβάσετε» αυτές τις παρέες και μαζί τους και το υπόλοιπο μαγαζί καθώς είναι βέβαιο πως όταν σε ένα μαγαζί ανεβαίνουν μια-δυο παρέες ανεβαίνουν και οι υπόλοιπες (domino effect)

Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που κανένα λογισμικό δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα!
Προσπαθώντας να βασιστώ στα παραπάνω, θα σύγκρινα τη δεδομένη κατάσταση με το ηχητικό φάσμα. Κανείς δεν απολαμβάνει μουσική μόνο με μπάσα ή πρίμα. Είναι η αλληλουχία των δυο που κάνει τη διαφορά! Κοινώς, make the best out of the situation: Έχεις μια παρέα που γουστάρει Rock δεξιά και μια παρέα που γουστάρει House αριστερά; Η πρώτη σκέψη για μας ίσως είναι "Μάγκες, τη στρουμφοκάτσαμε..." . Στην πραγματικότητα όμως, έχεις τη μοναδική ευκαιρία με στυλιστικές αλλαγές π.χ. ανά μισάωρο να κάνεις το μαγαζί να βράζει, ικανοποιώντας και τις δυο παρέες και παρασύροντας όλους τους ενδιάμεσους! Win/Win λοιπόν...

 

Posted Thu 18 Oct 12 @ 5:44 pm
Προστέθηκαν ακόμα 2 posts.
Ακολουθεί το Advanced Beat Mixing!
 

Posted Fri 19 Oct 12 @ 5:06 am
ilias7Home userMember since 2005
nomizw pws eisai o katallilos anthrwpos na arxiseis na ftiaxneis to "leksiko tou dj"
episis mporeis ayto pou psaxnw kai den briskw.
mia anafora se ola ta eidh remix kai ti shmainoyn px radio edit,mash up,club.dub ktl
genika leipoun sigketrwtikes,ajiopistes kai omadopoihmenes plirofories.
egw eimai fun,mprabo
 

Posted Fri 19 Oct 12 @ 9:49 am


(Old topics and forums are automatically closed)