Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Η ιστορία ενός Rack.

This topic is old and might contain outdated or incorrect information.



Όλα ξεκίνησαν όταν είδα μια προσφορά για ένα Rack ανοιχτού τύπου με 45 ευρώ:

Έτσι λοιπόν μου μπήκαν διάφορες ιδέες για να τροποποιήσω τον εξοπλισμό και το setup μου. Αγόρασα ένα και άρχισα να εγκαθιστώ τον εξοπλισμό μου:

Από κάτω προς τα πάνω έχουμε:
Δύο ενισχυτές InterM L2400
Ένα EQ Cloud GR1500
Ένα Compressor dbx 166XL
Ένα DriveRack PA
Καλωδίωση:




Στις φωτογραφίες φαίνεται (για τους παρατηρητικούς) η διαδρομή του σήματος, δηλαδή με ποια σειρά έχουν συνδεθεί τα μηχανήματα. Το γιατί έχει επιλεχθεί αυτή η σειρά θα το εξηγήσω στο τέλος!


Σκοπός μου ήταν εξ\' αρχής στο πάνω μέρος του Rack να δημιουργήσω ένα master panel. Για όσους δεν ξέρουν τι είναι αυτό, απλά είναι ένα panel πάνω στο οποίο υπάρχουν όλοι οι είσοδοι/έξοδοι σημάτων του rack. Το master panel επιτρέπει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε όλες τις συνδέσεις που μπορούν να γίνουν στο rack. Έτσι ο χρόνος σύνδεσης/αποσύνδεσης μειώνεται δραματικά.
 

Posted Fri 20 Jul 12 @ 1:25 am
Το "Master Panel"


Εδώ θα ήθελα να εξηγήσω τι υπάρχει πάνω στο master panel. Αν και η φωτογραφία είναι μικρή εντούτοις τα βύσματα διακρίνονται κανονικά

1η Στήλη
Πάνω: PowerCon Power Out. Μία γέφυρα εξόδου ρεύματος με βύσματα PowerCon
Κάτω: PowerCon Power In. Είσοδος ρεύματος για όλο το rack. Από αυτό το βύσμα παίρνει ρεύμα όλο το σύστημα

2η Στήλη
Πάνω: XLR (Balanced) Audio In Left Channel
Κάτω: XLR (Balanced) Audio Out Left Channel. Αυτό είναι απλά μια γέφυρα της εισόδου του σήματος χωρίς επεξεργασία.

3η Στήλη
Πάνω: XLR (Balanced) Audio In Right Channel
Κάτω: XLR (Balanced) Audio Out Right Channel. Αυτό είναι απλά μια γέφυρα της εισόδου του σήματος χωρίς επεξεργασία.

4η Στήλη
Πάνω: XLR (Balanced) Audio Out Left Channel (MONITOR). Έξοδος για αυτοενισχυόμενα ηχεία με σκοπό να χρησιμοποιούνται ως μόνιτορ
Κάτω: XLR (Balanced) Audio Out Right Channel (MONITOR).

5η-6η Στήλη
Speakon Sub/Sat Connector Speaker Out LEFT. Εδώ το συγκεκριμένο βύσμα τύπου Speakon έχει ενεργά και τα 4 pin. Το ζεύγος 1+/1- δίνει σήμα στα sub ενώ το ζεύγος 2+/2- δίνει σήμα στους δορυφόρους.

7η Στήλη
Πάνω: Speakon Speaker Out LEFT Sat. Μεμονωμένη (τυπική έξοδος speakon) για τους δορυφόρους
Κάτω: Speakon Speaker Out LEFT Sub. Μεμονωμένη (τυπική έξοδος speakon) για τα sub

8η-9η Στήλη
Speakon Sub/Sat Connector Speaker Out RIGHT. Εδώ το συγκεκριμένο βύσμα τύπου Speakon έχει ενεργά και τα 4 pin. Το ζεύγος 1+/1- δίνει σήμα στα sub ενώ το ζεύγος 2+/2- δίνει σήμα στους δορυφόρους.

10η Στήλη
Πάνω: Speakon Speaker Out RIGHT Sat. Μεμονωμένη (τυπική έξοδος speakon) για τους δορυφόρους
Κάτω: Speakon Speaker Out RIGHT Sub. Μεμονωμένη (τυπική έξοδος speakon) για τα sub


 

Posted Fri 20 Jul 12 @ 1:40 am
Ίσως σε κάποιους να δημιούργησα σύγχυση με το βύσμα Sub/Sat combo και γι' αυτό θα προσπαθήσω να το εξηγήσω:

Σκοπός μου ήταν να έχω όσο το δυνατόν λιγότερα καλώδια. Επειδή οι 2 δορυφόροι μου κουμπώνουν πάνω στα Sub θα ήταν χαζό να τραβάω δύο διαφορετικά καλώδια για την ίδια δουλειά.
Έτσι λοιπόν επέλεξα να χρησιμοποιήσω ένα καλώδιο 4Χ2.5




Στο πρώτο ζεύγος του Speakon θα ταξιδεύει κανονικά το σήμα για τα sub. Στο δεύτερο ζεύγος θα ταξιδεύει το σήμα για τους δορυφόρους




Αυτό που γίνεται είναι οτι στο Sub φτάνουν και τα 4 καλώδια. Τα Sub από μόνα τους χρησιμοποιούν μόνο το ζεύγος 1+/1- ενώ το ζεύγος 2+/2- είναι στον "αέρα".
Το ενδιαφέρον όμως είναι οτι πάνω στο sub και τα 2 θηλυκά speakon που υπάρχουν (AMP IN και LINK) έχουν και τα 4 Pin γεφυρωμένα.
Εδώ εμείς θα κάνουμε μία "πατέντα"
Στην έξοδο LINK του sub δεν θα συνδέσουμε δεύτερο sub. Αντίθετα θα συνδέσουμε τον δορυφόρο που κουμπώνει πάνω από το sub.
Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να φτιάξουμε ένα "ειδικό" καλώδιο που θα παίρνει σήμα από τα Pin 2+/2- του Sub και θα το πηγαίνει στο 1+/1- του δορυφόρου:
2+/2-:

1+/1-


Και για να ξεχωρίζουμε ποια πλευρά του καλωδίου κουμπώνει στα sub και ποια στον δορυφόρο χρησιμοποιούμε και διαφορετικό βύσμα speakon:
 

Posted Fri 20 Jul 12 @ 1:59 am
Πολύυυυυυυυ ωραίο( τα εχουμε πει και στο παρελθον :P),θελω φωτο απο την τελικη κατασκευη με τα μηχανηματα πανω με τα οαλ του!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

Posted Fri 20 Jul 12 @ 2:29 am
Επιστροφή τώρα στο rack.

Η διαδρομή του σήματος που επιλέχθηκε είναι:

1. EQ
2. Compressor
3. DriveRack
4. Ενισχυτές.

H διαδρομή αυτή είναι και η πιο "λογική" διαδρομή για αυτό τον εξοπλισμό. Το σήμα εισέρχεται στο EQ του οποίου η δουλειά είναι μια "χονδρική" ρύθμιση των χροιών του ήχου ανάλογα με τον χώρο εγκατάστασης. Μπορεί να υπάρχει σαφώς πολύ καλύτερο EQ ενσωματωμένο στο driverack αλλά δεν είναι εύκολο να το ρυθμίζει κανείς σε κάθε event διαφορετικά.
Στην συνέχεια το σήμα εισέρχεται στον Compressor. Η δουλειά του συγκεκριμένου compressor είναι διπλή. Από την μία λειτουργεί σαν Gate ώστε όταν δεν υπάρχει σήμα στην είσοδο να αποκόπτει κάθε "θόρυβο" προς το driverack και τα ηχεία. Από την άλλη δημιουργεί ένα Light Compression από τα -3db και πάνω (Compress Ratio 1.2@-3db, Gain +1db) ώστε να "εξομαλύνει" λίγο τις κορυφές κυρίως κατά την διάρκεια των μίξεων.
Δεν ήθελα αυτός ο compressor να κάνει άλλη δουλειά καθώς υπάρχουν compressors στο driverack που έχουν ρυθμιστεί με άλλη λογική.

Τέλος καταλήγουμε στο DriveRack!
Στο DriveRack αν και το σύστημα μας είναι δύο δρόμων εντούτοις επέλεξα να "ανοίξω" και τους 3 δρόμους. Ο "τρίτος" δρόμος που κανονικά θα ήταν τα Mid-Range έχει τροποποιηθεί ώστε να δίνει σχεδόν Full Range σήμα στα Monitor του Dj.
Κατά τα άλλα στο DriveRack έχει γίνει ένα "τυπικό" equalization με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ηχείων, και έχουν ρυθμιστεί και οι compressors. Χρησιμοποιούνται 4 compressors συνολικά. Ένας για κάθε δρόμο και ένας στην είσοδο του σήματος.
Ο compressor στην είσοδο λειτουργεί σαν brickstop limiter πάνω από τα +6 db (Compression Ratio οο@+6db)
Αντίθετα οι compressors των δύο δρόμων (sub/sat) ανοίγουν με ένα gentle compression στα -6db (Compression ratio 1.2@-6db) και όταν το σήμα πλησιάζει στα 0db μεγαλώνει σε compression ratio 2.0@0db
Οι ρυθμίσεις αυτές των compressors επιλέχθηκαν μετά από πολύ σκέψη και πολλές δοκιμές. Στόχος τους είναι περισσότερο να προστατεύουν το σύστημα παρά να "δυναμώνουν" την ένταση. Γενικά το σύστημα δουλεύει ασυμπίεστα μέχρι τα περίπου -6 db του μίκτη. Από -6 μέχρι -3 έχει μια ελαφρά συμπίεση που περνάει απαρατήρητα ακόμα και απο εκπαιδευμένο αυτί, ενώ στα περίπου 0 με το πολύ +3db του μίκτη το σύστημα αποδίδει την μέγιστη ένταση clip-άροντας μία στο τόσο. Από τα +3db και πάνω η συμπίεση γίνεται έντονη και αισθητή, και το σύστημα clip-άρει πιο συχνά, αλλά όχι αρκετά ώστε να προβληματίζει. Σε μία δοκιμή που έκανα, ακόμη και με +12db στο μίκτη το σύστημα παραμένει προστατευμένο :) (Βέβαια ο ήχος είναι χάλια :P)
Όπως είπα, στόχος των compressors είναι να προστατεύουν το σύστημα το οποίο στήθηκε και ρυθμίστηκε με την λογική να αποδίδει τα μέγιστα με ασφάλεια, στα 0db του μίκτη!!!
 

Posted Fri 20 Jul 12 @ 2:37 am
Λίγο φωτογραφικό υλικό από το rack μέσα στην αποθήκη μου πριν την "παρθενική" του εμφάνιση με αυτή την μορφή:






























 

Posted Fri 20 Jul 12 @ 2:45 am
Και εδώ είναι το ηχοσύστημα στην πρώτη του εμφάνιση με τη νέα του μορφή σε ένα γάμο που έγινε σε ένα κτήμα (όχι μαγαζί, ένα απλό κτήμα στο πίσω μέρος του εξοχικού του γαμπρού)
Το ηχοσύστημα αποτελείται από 4 ηχεία PROEL TFLV-12P8 και 2 sub PROEL TFLV-115SP8. Στο συγκεκριμένο event ΔΕΝ χρησιμοποίησα ηχεία monitor.










































Σημείωση:
Επειδή είμαι μανιακός με τα καλώδια θέλω να διευκρινίσω οτι το καλώδιο ρεύματος που κρέμεται και φαίνεται στις περισσότερες φωτογραφίες πάνω από το rack ΔΕΝ είναι δικό μου! Ήταν από το φωτισμό που είχαν βάλει στο κτήμα και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να το κρύψω...

Σημείωση2:
Ξέρω οτι είναι λίγο ανορθόδοξο το μέρος που τοποθέτησα το rack αλλά δεδομένου του χώρου δεν υπήρχε άλλο μέρος να μπει... :P Πάντως παρότι ανάμεσα στα φυτά υπήρχε καλός και αρκετός αερισμός από πίσω (δεν φαίνεται στις φωτογραφίες) οπότε δεν υπήρχε θέμα υπερθέρμανσης :)
 

Posted Fri 20 Jul 12 @ 3:26 am
Πάρτε "δώρο" και μια φωτογραφία από την διάρκεια του γάμου τραβηγμένη από iPhone (οπότε μην περιμένετε καμία τρελή ανάλυση):

 

Posted Fri 20 Jul 12 @ 3:33 am
ki ego paidebomai na parw mia belona gia to pikap....
trelh douleia- opos panta- phantom. oraios.
 

Posted Fri 27 Jul 12 @ 8:02 pm
Μπράβο,μπράβο μπράβο.Φοβερός...
 

Posted Sat 28 Jul 12 @ 7:15 am
tgeorgeHome userMember since 2008
πολλα μπραβο αψογη δουλεια με σημασια στην λεπτομερεια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

Posted Tue 31 Jul 12 @ 7:42 am
μπραβο φιλε γιωργο αψογη δουλεια . να σε ρωτησω κατι πως τα μεταφερεις ολα αυτα τα βλεπω και ιδρωνω
 

Posted Wed 01 Aug 12 @ 5:36 am
Με ένα Mini-Van

Να σημειώσω οτι τα sub από κάτω έχουν ρόδες (με φρένα φυσικά) και έτσι θέλω περίπου 5 λεπτά να φορτώσω, 5 λεπτά να ξεφορτώσω και το πολύ 15 λεπτά να στήσω (μπορεί και 10)
Δηλαδή θέλω (χωρίς την διαδρομή) το ΠΟΛΥ μισή ώρα για να είναι όλα έτοιμα να παίξουν. Όχι και τόσο άσχημα ;)
 

Posted Wed 01 Aug 12 @ 10:12 am
ok φιλε καλα τα λες ο χρονος στησιματος ειναι πολυ καλος μπραβο . να σε ρωτησω και κατι αλλο το rack στη τελικη μορφη δεν ειναι βαρυ?

το ρωταω απο περιεργεια θα μπορουσε να μπει σε ενα ιχ?
 

Posted Thu 02 Aug 12 @ 3:18 am
Το βάρος δεν είναι απαγορευτικό για να μπει σε Ι.Χ. Ο όγκος όμως είναι πρόβλημα...
Το rack σηκώνεται (έστω και με λίγη δυσκολία) απο ένα άνθρωπο... Το πρόβλημα όμως είναι οτι πρέπει να το σηκώσεις στο ύψος από το κατώφλι του πορτ μπαγκάζ σου, και ταυτόχρονα το άνοιγμα της πίσω πόρτας (αν μιλάμε για 3θυρο/5θυρο) ή το βάθος (αν μιλάμε για 4θυρο) να χωράει τον όγκο "μονοκόμματο"
Για Ι.Χ. πιστεύω οτι μόνο σε κάποιο πολυμορφικό / station wagon 5θυρο μπορείς να το βάλεις μέσα...

Σημείωση:
Ένας απο του λόγους που διάλεξα να χρησιμοποιήσω rack ανοιχτού τύπου είναι και ο όγκος (και φυσικά το βάρος)
 

Posted Thu 02 Aug 12 @ 3:46 am


(Old topics and forums are automatically closed)