Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Ποιότητα ήχου

This topic is old and might contain outdated or incorrect information.

Καλημέρα και χρόνια πολλά. Τον τελευταίο καιρό αναρωτιέμαι για την ποιότητα την οποία πρέπει να έχουν τα τραγούδια σου. Καθώς βρισκόμουν σε ένα μεγάλο μαγαζί παρατήρησα ότι ο ήχος δεν είναι όσο καθαρός θα έπρεπε να είναι, και έτσι μου γεννήθηκε η απορία αν τα 320kbps mp3 είναι αρκετά (μιλάω για αγορά από έμπιστες πηγές και όχι από youtube).
Έτσι μπήκα στο beatport και είδα ότι για ένα τραγούδι wav σε χρεώνουν 1 euro παραπάνω. Έχοντας λοιπόν 8 τραγούδια στο καλάθι μου, έχω λογαριασμό 20 euro τα οποία μου φαίνονται πάρα πολλά για 8 τραγούδια.
Επίσης μιας και δεν έχω αγοράσει ποτέ από itune, γνωρίζεται αν μπορώ να αγοράσω από εκεί σε άλλη μορφή εκτός από mp3
 

Posted Tue 17 Apr 12 @ 2:43 am
Φτου κι απ' την αρχή... :P

Λοιπόν, η "ποιότητα" ήχου είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Η κανονική έννοια που πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι η λέξη "πιστότητα".

Σίγουρα όταν μιλάμε για mp3 σημαίνει οτι έχουμε χάσει τμήμα της αρχικής πληροφορίας του ήχου αφού το mp3 είναι format ΑΠΟΛΕΣΤΙΚΗΣ συμπίεσης που στηρίζεται σε ένα ψυχοακουστικό μοντέλο.

Αν θέλουμε την τέλεια πιστότητα τότε είτε πρέπει να καταφύγουμε σε ασυμπίεστα αρχεία όπως τα WAV και τα AIF ή σε αρχεία ΜΗ ΑΠΟΛΕΣΤΙΚΗΣ συμπίεσης όπως το FLAC.

Achileas7 wrote :
Καθώς βρισκόμουν σε ένα μεγάλο μαγαζί παρατήρησα ότι ο ήχος δεν είναι όσο καθαρός θα έπρεπε να είναι, και έτσι μου γεννήθηκε η απορία αν τα 320kbps mp3 είναι αρκετά (μιλάω για αγορά από έμπιστες πηγές και όχι από youtube).


Για αυτό που παρατήρησες στο μαγαζί που ήσουν, μπορεί να φταίνε πολλά πράγματα και εδώ το θέμα σηκώνει τεράστια ανάλυση.

1)Πρώτα απ' όλα δεν μπορείς να ξέρεις από ποια πηγή άκουγες τον ήχο:
1.Α) Ήταν απο CD Player ή από H/Y;;;
1.Β) Αν ήταν απο Η/Υ τι κάρτα ήχου είχε ο Η/Υ;;;
2) Δεν μπορείς να ξέρεις την πηγή του τραγουδιού.
2.Α) Ήταν κάποιο official CD - CD/Rip ή κάποιο unofficial Rip τύπου Youtube
2.B) Αν ήταν official CD/Rip τότε με τι παραμέτρους έγινε η κωδικοποίηση/συμπίεση;;; (Σημ: Αν κάνεις RIP ένα τραγούδι απο CD σε MP3 και μετά το κάψεις ξανά σε CD τότε το αποτέλεσμα ΔΕΝ είναι το ίδιο με το αυθεντικό κομμάτι!)
3) Ο Dj πως είχε ρυθμισμένο το μίκτη του;
3.Α) Μήπως έβαζε παραμόρφωση στις εισόδους; (Τα Gain στα Line Inputs ήταν αρκετά υψηλά;) Εδώ να σημειώσω οτι πάρα μα πάρα πολύ συχνά βλέπω dj's να κάνουν αυτό το λάθος. Κανονικά τα ΚΟΚΚΙΝΑ λαμπάκια στα Line Inputs ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αναβοσβήνουν σχεδόν ποτέ... ΚΟΚΚΙΝΟ σημαίνει παραμόρφωση στην είσοδο. Γι αυτό άλλωστε και το χρώμα τους είναι κόκκινο. Όχι για ομορφιά... :P
3.B) Μήπως παραμόρφωνε η έξοδος του μίκτη; Άλλο συχνό λάθος κι αυτό... Και εδώ τα κόκκινα λαμπάκια είναι κόκκινα για κάποιο λόγο, και όχι για ομορφιά...
4) Μήπως το όλο ηχοσύστημα είχε processors εγκατεστημένους; (πέρα από ένα απλό EQ και Crossover). Για παράδειγμα το πολυαγαπημένο μου dbx DriveRack έχει και SUB Synthesizer ενσωματωμένο. Αλλά αν δεν το ρυθμίσεις προσεκτικά μπορεί στην κυριολεξία να "καταστρέψει" τον ήχο. Επίσης μπορούν να καταστρέψουν τον ήχο κακορυθμισμένοι compressors

Και τέλος άφησα για το τέλος κάτι που το θεωρώ πολύ πιθανό να έγινε:
Μήπως, λέω μήπως, ήταν το ίδιο το κομμάτι (ή τα ίδια τα κομμάτια) τόσο κακογραμμένα από το studio;;;
Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ μια έντονη προχειρότητα στα official releases πολλών δισκογραφικών και ειδικά σε κομμάτια mainstream. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα που δεν είναι δυστυχώς και το μόνο:
"David Guetta feat. Sia - Titanium"
Το τραγούδι αυτό (που δεν είναι και το μόνο, το επαναλαμβάνω) ηχητικά είναι απαράδεκτο, και ειδικά για να παιχτεί σε κάποιο μεγάλο ηχοσύστημα υψηλών αξιώσεων: Κάκιστη χρήση της δυναμικής περιοχής, over-compressing στα τμήματα που ο Guetta "ρίχνει" το beat, ψαλιδισμένες κορυφές παντού, μία γκόμενα να τσιρίζει για να μπορέσει να ακουστεί πάνω απο το over-compressed sample και γενικότερα μια προχειροδουλειά που μου δίνει την εντύπωση οτι το κομμάτι έγινε παραγωγή το πολύ μέσα σε μία ώρα...
Δυστυχώς πέρα απο τους περισσότερους χρήστες, πλέον ούτε οι δισκογραφικές προσέχουν την "ποιότητα" του ήχου των παραγωγών τους. Εδώ και δύο - τρία χρόνια οι ψαλιδισμένες κορυφές σε επίσημες παραγωγές / releases είναι δυστυχώς πολύ συχνό φαινόμενο, αλλά το τελευταίο εξάμηνο (μπορεί και χρόνο) η κατάσταση έχει ξεφύγει επικίνδυνα...
 

Posted Tue 17 Apr 12 @ 3:23 am
Δεν πήγαινα την συζήτηση προς τα εκεί αλλά μου κάνουν οι πληροφορίες που μου έδωσες (αυτό με τα κόκκινα led δεν το ήξερα), ωστόσο πολλές φορές παίρνω από την κάρτα ήχου αυξημένα db με αποτέλεσμα να ανάβουν τα led της εισόδου στον μίκτη ακόμα και αν το gain είναι στο 0 (στην ώρα 12:P). Το θέμα μου όμως δεν είναι το γιατί δεν ακουστικέ καλά αλλά το αν τα mp3 στην τελική δεν φτάνουν και πρέπει να πάμε σε λύσεις lossless όπως λες.
 

Posted Tue 17 Apr 12 @ 3:36 am
Πρακτικά (και όχι θεωρητικά) τα MP3 "φτάνουν" αρκεί να προέρχονται από αξιόπιστη "πηγή" και να αναπαράγονται "σωστά".
Πρακτικά η διαφορά που θα δεις από MP3 σε FLAC π.χ. θα είναι "αμελητέα"...

Θεωρητικά όμως ναι το ιδανικό πλέον που έχουμε τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους είναι να χρησιμοποιούμε lossless formats όπως το FLAC.
 

Posted Tue 17 Apr 12 @ 6:56 am
Achileas7 wrote :
ωστόσο πολλές φορές παίρνω από την κάρτα ήχου αυξημένα db με αποτέλεσμα να ανάβουν τα led της εισόδου στον μίκτη ακόμα και αν το gain είναι στο 0 (στην ώρα 12:P).

Γι αυτό το Gain έχει και θετικές, και ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ τιμές. Εαν η έξοδος της κάρτας σου είναι πολύ δυνατή για τον προενισχυτή του μίκτη σου τότε απλά χαμήλωσε λίγο το Gain. Η τιμή μηδέν στο Gain είναι απλά μια πληροφορία. Ο μίκτης σου δείχνει που είναι ουδέτερη η προενίσχυση της γραμμής. Δεν είναι μία "αναγκαστική" τιμή... Διαφορετικά το ρυθμιστικό Gain θα είχε μόνο θετικές τιμές...

 

Posted Tue 17 Apr 12 @ 6:59 am


(Old topics and forums are automatically closed)