Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Watt. Τα φθηνά και τα ακριβά Watt... Και τα ρημάδια τα db! - Page: 1

This part of topic is old and might contain outdated or incorrect information

Γράφω αυτό το νήμα για να συνοψίσω ξανά κάποια πράγματα που έχω γράψει σκόρπια σε διάφορα νήματα.

Αφορμή είναι η αγωνία πολλών χρηστών για πολλά watt είτε απο ηχεία είτε απο ενισχυτές σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή.

Καταρχήν να το ξεκαθαρίσουμε απ' την αρχή οτι το πόσο δυνατά παίζει ένα ηχείο ΔΕΝ ΤΟ ΜΕΤΡΑΜΕ ΜΕ ΤΑ WATT.

Όποιος πει το αντίθετο (οτι η ένταση ενός ηχείου μετριέται με τα Watt) να ξανανοίξει τα βιβλία φυσικής του λυκείου και να ξαναδιαβάσει κύματα!

Τότε όμως γιατί αναφερόμαστε στα Watt όταν μιλάμε για ηχεία;
Τα Watt είναι μόνο μία ένδειξη του πόσο δυνατά παίζει ένα ηχείο. Είναι σαν τα άλογα στα αυτοκίνητα. Περιμένουμε οτι όσο πιο πολλά άλογα έχει ένα αυτοκίνητο τόσο μεγαλύτερη τελική ταχύτητα θα έχει. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που αυτοκίνητο με λιγότερα άλογα μπορεί να έχει μεγαλύτερη τελική απο αυτό με τα περισσότερα άλογα.
Ο λόγος που όταν αναφερόμαστε σε ηχεία μιλάμε για watt είναι γιατί αυτό είναι το κριτήριο επιλογής του ενισχυτή που θα τα οδηγήσει. Δεν είναι όμως το κριτήριο επιλογής των ηχείων αυτών καθ' αυτών (και της έντασης που βγάζουν)

Με τι μετράμε το πόσο δυνατά παίζει ένα ηχείο;
Με τα db! Ναι, με ένα νούμερο που και "κρυμμένο" είναι και παρεξηγημένο είναι... Η ένταση της μουσικής που ακούμε απο ένα ηχείο μετριέται σε db SPL. To SPL σημαίνει Sound Pressure Level. Αυτή και μόνο αυτή είναι η πραγματική μονάδα που μας δείχνει πόσο δυνατά παίζει το ηχείο.

Τα db σαν μονάδα είναι αρκετά παρεξηγημένη. Επειδή ακολουθούν τη λογαριθμική κλίμακα, πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να "συλλάβουν" το γεγονός οτι κάθε 3 db αύξησης της έντασης του ηχείου η ένταση που αντιλαμβάνεται το αυτί μας ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ.
Έτσι αν πάρουμε ένα ηχείο 125 db SPL και ένα ηχείο 134db SPL το δεύτερο ηχείο είναι 3+3+3db = 2x2x2 = 8 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ.
Σωστά... Μια διαφορά 9db μας κάνει 8 φορές πιο δυνατό ηχείο. Έτσι, ακόμα και μια "μικρή" διαφορά των 2 db π.χ. που πολλές φορές σαν χρήστες την αμελούμε (επειδή έχουμε μάθει να κοιτάμε τα Watt) μπορεί να κάνει το ηχείο μας εως και μιάμιση φορά πιο δυνατό!!!

Και για να το πούμε και διαφορετικά:
Ηχείο 250Watt που βγάζει 125 db SPL είναι ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ απο ηχείο 350Watt που βγάζει 122db SPL. ΝΑΙ, το ηχείο των 250Watt είναι πιο δυνατό απο αυτό των 350Watt. Και μάλιστα το ηχείο των 250Watt είναι 2 φορές πιο δυνατό σε ένταση απο το 350άρι.

Όλα αυτά τα αναφέρω για να μην απορούν πολλοί γιατί ένα ηχείο που λέει 500Watt R.M.S. μπορεί να μην ακούγεται τόσο δυνατά όσο ένα άλλο που λέει επίσης 500Watt R.M.S. ή και λιγότερα.

Και εδώ κλείνω την (μακριά ομολογουμένως) εισαγωγή μου για να περάσω στο "ζουμί"...

Όπως είπαμε η ένταση των ηχείων μετριέται με τα db. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι εταιρείες που κατασκευάζουν ηχεία. Ξέρουν όμως οτι ο περισσότερος κόσμος έχει "κολλήσει" και κοιτάζει τα watt. Έτσι λοιπόν οι "φθηνές" εταιρείες κοιτάνε να παράγουν οικονομικά (σε κόστος κατασκευής) ηχεία με αρκετά watt κατανάλωση ισχύος. Ξέρουν φυσικά οτι αυτά τα watt δεν είναι τα "αποδοτικότερα" αλλά δεν τους πολυ-ενδιαφέρει κιόλας καθώς ο χρήστης θα "θαμπωθεί" απο το μεγάλο νούμερο Watt και θα κάνει την αγορά.
Αντίθετα οι "ακριβές" εταιρείες ξέρουν οτι τόσο στην ενίσχυση όσο και στην κατανάλωση της ισχύος απο τα ηχεία υπάρχουν περιορισμοί. Δεν μπορεί να παραχθεί εύκολα ηχείο που να έχει κατανάλωση ισχύος 5000Watt π.χ. Έτσι προσπαθούν να βγάλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εντάσεις απο όσο το δυνατόν λιγότερα watt. Φυσικά αυτή την τεχνογνωσία (δηλαδή την αποδοτικότερη λειτουργία του ηχείου) την κοστολογούν κατά το δοκούν προς τα πάνω.

Χρησιμοποιήσαμε παραπάνω τον όρο απόδοση, και μερικοί ίσως να αναρωτιούνται αν υπάρχει κάτι που να μετράει αυτή την "απόδοση" των ηχείων. Πράγματι υπάρχει! Είναι ο όρος "ευαισθησία" (sensitivity) που σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές ηχείων δίνουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηχείων τους, αλλά ο περισσότερος κόσμος αγνοεί. Η ευαισθησία εκφράζεται με db/W/m και πρακτικά δείχνει πόσα db βγάζει το ηχείο όταν καταναλώνει ισχύ ενός watt και σε απόσταση ενός μέτρου απο την πρόσοψη του ηχείου. Έτσι λοιπόν, όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το νούμερο, τόσο πιο "αποδοτικό" είναι το ηχείο. Μάλιστα και εδώ ισχύει ο κανόνας οτι κάθε 3 db αύξηση = διπλάσια ένταση.
Η ευαισθησία απο μόνη της μετράει μόνο την απόδοση. Το ξαναλέω. Ο "πολλαπλασιασμός" της ευαισθησίας με τα Watt που μπορεί να καταναλώσει το ηχείο μας βγάζουν το τελικό νούμερο db SPL που αποδίδει το ηχείο και επομένως την πραγματική του ένταση όπως αναφέραμε ήδη απο την αρχή.
Έγραψα την λέξη "πολλαπλασιασμός" με πλάγια γράμματα και σε εισαγωγικά γιατί και εδώ ο κόσμος μπερδεύεται. Τα db ακολουθούν την λογαριθμική κλίμακα και επομένως και η κατανάλωση ισχύος θα ακολουθεί και αυτή την λογαριθμική κλίμακα.
Έτσι ένα ηχείο με ευαισθησία 89db χρειάζεται την ΜΙΣΗ ισχύ (σε Watt) για να ακουστεί το ίδιο "δυνατά" με ένα ηχείο που έχει ευαισθησία 86db ενώ ένα ηχείο με ευαισθησία 96db χρειάζεται μόλις το ένα ΔΕΚΑΤΟ της ισχύος!!!!!
Γενικά 3 db αύξηση ευαισθησίας σημαίνει 2 προς 1 μείωση της κατανάλωσης ισχύος (μισή ισχύς), ενώ 10 db αύξηση σημαίνει 10 προς 1 μείωση της κατανάλωσης ισχύος και το αντίστροφο!
Έτσι ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ αυτό που απλοϊκά λένε μερικοί: 89db ανά Watt στο ένα μέτρο, άρα ένα ηχείο 100 Watt θα παράγει 890db !!! ;;;;;;;;
Αυτό που ισχύει είναι οτι στα 10 Watt θα έχουμε 10db αύξηση (για κάθε δεκαπλασιασμό της ισχύος έχουμε 10db αύξηση) και ότι στα 100 db θα έχουμε άλλα 10 db αύξηση... Αντίστοιχα, άλλα δέκα db αύξηση θα έχουμε στα 1000 Watt.
Με λίγα λόγια θα έχουμε: 89db@1Watt, 99db@10Watt, 109db@100Watt, 119db@1KWatt
Και με βάση αυτό το παράδειγμα ευαισθησίας (89db/W/m), ένα ηχείο 200 Watt θα παράγει 112db SPL.
 

Posted Tue 27 Mar 12 @ 4:18 am
Σ Ε Μ Ι Ν Α Ρ Ι Ο !!!!!!!!!!!!!! Και μαλιστα δωρεαν !!!! Respect στον Phantom! !
 

Posted Tue 27 Mar 12 @ 4:25 am
Οι διαφορές μεταξύ "φθηνών" και "ακριβών" ηχείων δεν σταματούν μόνο στην "απόδοση", δηλαδή την ευαισθησία...
Έχουμε και τα Watt.
Ναι, επιτέλους φθάσαμε στην αγαπημένη μονάδα όλων, τα Watt!

Λίγο πολύ σχεδόν όλοι ξέρουν τι είναι τα Watt, τα Watt Peak, και τα Watt R.M.S. ή continuous Watt.
Σχεδόν πάντα όταν μιλάμε για ηχεία μας ενδιαφέρει η τιμή Watt R.M.S. ή η τιμή Continuous Watt.

Για όσους δέν ξέρουν η έκφραση R.M.S. σημαίνει "τετραγωνικός μέσος όρος" και ας πούμε οτι απλά είναι ένας "μέσος όρος" της κατανάλωσης ισχύος του ηχείου.

Ενώ γενικά η τιμή Watt R.M.S. είναι μια καλή τιμή για την σύγκριση των ηχείων, υπάρχουν και εδώ "απατεωνιές" που μπορούν να γίνουν απο τις εταιρείες κατασκευής ηχείων με στόχο να "φουσκώσουν" αυτή την τιμή...

Για να έχουμε "μέσο όρο" τιμών πρέπει να μετρήσουμε την κατανάλωση ισχύος για κάποια διάρκεια. Πόση όμως είναι αυτή η διάρκεια; Με τι συχνότητες γίνεται η μέτρηση; Μετά απο πόση ώρα λειτουργίας των ηχείων;

Βλέπεται εδώ αρχίζουν και δημιουργούνται σύννεφα στην πιο αγαπημένη μας μονάδα! Δεν είναι αδιάβλητη...

Είναι σαν να προσπαθήσουμε να μετρήσουμε την μέση κατανάλωση καυσίμου ενός αυτοκινήτου. Διαφορετική θα είναι η τιμή αν μετράμε μέσα στην πόλη, διαφορετική εκτός, διαφορετική εαν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 15C, διαφορετική αν είναι 38C, διαφορετική όταν ο κινητήρας είναι κρύος, διαφορετική όταν είναι ζεστός.

Έτσι και στα ηχεία...Διαφορετική τιμή RMS θα πάρουμε αν μετράμε μόνο μια συχνότητα (συνήθως 1ΚΗz) διαφορετική αν μετράμε όλο το φάσμα.
Διαφορετική τιμή θα πάρουμε αν μετράμε μόνο για 10 λεπτά (όπου τα στοιχεία του ηχείου: μεγάφωνα - crossover κτλ) παραμένουν κρύα, διαφορετική αν μετράμε για ώρες όπου τα στοιχεία θα θερμανθούν και η απόδοση τους θα πέσει, κτλ...

Έτσι λοιπόν πολλές "φθηνές" εταιρείες μετράνε μεν Watt R.M.S. αλλά υπό "ιδανικές" συνθήκες δε, καταφέρνοντας έτσι να "φουσκώσουν" αυτό το νούμερο. Φυσικά στις σελίδες τους συνήθως αναφέρουν το πως έγιναν οι μετρήσεις οπότε "δεν λένε ψέματα" αλλά ο περισσότερος κόσμος αγνοεί παντελώς την μεθοδολογία μετρήσεων και κοιτάζει μόνο το τελικό νούμερο.

Έτσι λοιπόν έχουμε φτάσει να έχουμε "φθηνά Watt" και "ακριβά Watt" και συνήθως η ένταση που αποδίδουν τα "φθηνά Watt" δεν είναι ούτε η μισή απο αυτή που αποδίδουν τα "ακριβά Watt"

Γι αυτό λοιπόν πριν αγοράσετε ηχεία και ενισχυτές καλό θα είναι να κάνετε μια έρευνα αγοράς. Ένα φθηνό ηχείο 500Watt RMS μπορεί τελικά να είναι πιο ασύμφορη αγορά σε σχέση με ένα ακριβό ηχείο 250Watt RMS. Χώρια που όσο μικρότερο (σε Watt) είναι ένα ηχείο τόσο μικρότερο (και επομένως φθηνότερο) ενισχυτή χρειάζεται.

Τα ίδια πράγματα ισχύουν λίγο πολύ και για τους ενισχυτές. Και εκεί οι εταιρείες κάνουν διάφορες "απατεωνιές" για να "φουσκώσουν" τα Watt που μπορούν να βγάλουν οι ενισχυτές τους. Η συνηθέστερη "αλχημεία" είναι τα αποδεκτά επίπεδα παραμόρφωσης στην έξοδο. Άλλες εταιρείες μετρούν πολύ αυστηρά με 0.01%, άλλες με το σχεδόν standar 0.1% και άλλες με το ψιλοαπαράδεκτο 1%
 

Posted Tue 27 Mar 12 @ 4:42 am
aledjoPRO InfinityMember since 2005
 

Posted Tue 27 Mar 12 @ 5:22 am
 

Posted Tue 27 Mar 12 @ 6:12 am
aledjoPRO InfinityMember since 2005
 

Posted Tue 27 Mar 12 @ 6:18 am
Ναι, και μάλιστα με το πιο "λογικό" Frequency Responce (+/-3db) που είναι ένα άλλο σημαντικό κομμάτι για την αγορά ηχείων.
Βέβαια είναι και το μεγαλύτερο σε ισχύ (200W RMS) απ' όλα.

Τώρα Αλέξανδρε άλλη μια "θεωρητική" ερώτηση:
Αν εσύ είχες ένα ενισχυτή 100Watt RMS ποιο ηχείο θα αγόραζες απο τα 3:
http://www.artsound.gr/catalog/audio-d3154-pathitiko-ixeio-p-15135.html
http://www.artsound.gr/catalog/control-ixeio-dromon-p-7812.html
http://www.artsound.gr/catalog/electrovoice-black-ixeio-dromon-160w-p-20420.html
 

Posted Tue 27 Mar 12 @ 6:53 am
aledjoPRO InfinityMember since 2005
 

Posted Tue 27 Mar 12 @ 8:48 am
Όχι... Τα ohm δεν τα ανέφερα για να μην σε απασχολούν... Η σωστή απάντηση είναι το πρώτο! Και αυτό γιατί είναι αυτό με τη μεγαλύτερη ευαισθησία. Επομένως στα ίδια watt θα παίζει πιο δυνατά απ' όλα. Δεν είναι τυχαίο οτι βγάζει σχεδόν τα ίδια max db SPL με τα άλλα ηχεία ενώ είναι μόλις 75 watt RMS (δηλαδή το μικρότερο απ' όλα)

Επίσης να ξέρεις οτι πάντα μεταξύ ηχείων 8Ω και 4Ω διαλέγουμε τα 8Ω. Και αυτό γιατί πάντα μπορούμε να τα συνδέσουμε παράλληλα καθώς όλοι οι ενισχυτές παίζουν και στα 4 και στα 8Ω. Αντίθετα δεν παίζουν όλοι οι ενισχυτές στα 2Ω...
 

Posted Tue 27 Mar 12 @ 12:15 pm
aledjoPRO InfinityMember since 2005
a malista. mperdeutika den eida oti einai 75 watt.

opote prepei o enisxytis prepei na einai panta perissotera watt apo ta ixeia?
i mporei na ginei kai to antitheto?
 

Posted Tue 27 Mar 12 @ 12:29 pm
Όλα μπορούν να γίνουν. Το "ιδανικό" είναι ο ενισχυτής να είναι περίπου 10-15% μεγαλύτερος απο τα ηχεία.
Όταν δεν συμβαίνει αυτό τότε να ξέρεις οτι σαν μέγιστη ισχύ παίρνεις τη μικρότερη απο τις 2 (ισχύς ηχείων, ισχύς ενισχυτή) και φυσικά πρέπει να παίρνεις και κάποιες προφυλάξεις, αλλά αυτό είναι εκτός θέματος...
 

Posted Tue 27 Mar 12 @ 12:39 pm
aledjoPRO InfinityMember since 2005
malista.... poly xrisima ola auta thanks
 

Posted Tue 27 Mar 12 @ 12:43 pm
ankosPRO InfinityMember since 2009
PhantomDeejay wrote :
Όλα μπορούν να γίνουν. Το "ιδανικό" είναι ο ενισχυτής να είναι περίπου 10-15% μεγαλύτερος απο τα ηχεία.
Όταν δεν συμβαίνει αυτό τότε να ξέρεις οτι σαν μέγιστη ισχύ παίρνεις τη μικρότερη απο τις 2 (ισχύς ηχείων, ισχύς ενισχυτή) και φυσικά πρέπει να παίρνεις και κάποιες προφυλάξεις, αλλά αυτό είναι εκτός θέματος...


Πολλές εταιρίες κατασκευης ενισχυτών π.χ QSC προτείνει ο ενισχυτής να είναι ισιος με την ισχύ programm που δίνει ο κατασκευαστής του ηχείου.
Προσωπικά έχω ένα ηχείο ΗΚ 400w rms / 800 programm και 101db spl.Ενισχυτή έχω έναν ψηφιακό 2 χ1000 w στα 8Ω.Μήπως είναι κάπως πολλά?Πως θα μπορώ να είμαι σίγουρος οτι δεν θα κάψω τα ηχεία και πως θα είμαι σιγουρος οτι παίρνω τα μέγιστα από τα ηχεία χωρις να τους κάνω ζημιά?
 

Posted Tue 27 Mar 12 @ 1:30 pm
alexmakPRO InfinityMember since 2009
exo kai ego mia erotisi na kano se merikes selides dipla apo to SPL exei to <<max>> kai kapies alles sketo SPL.. ti simenei auto?
 

Posted Tue 27 Mar 12 @ 4:03 pm
ankos wrote :

Πολλές εταιρίες κατασκευης ενισχυτών π.χ QSC προτείνει ο ενισχυτής να είναι ισιος με την ισχύ programm που δίνει ο κατασκευαστής του ηχείου.
Προσωπικά έχω ένα ηχείο ΗΚ 400w rms / 800 programm και 101db spl.Ενισχυτή έχω έναν ψηφιακό 2 χ1000 w στα 8Ω.Μήπως είναι κάπως πολλά?Πως θα μπορώ να είμαι σίγουρος οτι δεν θα κάψω τα ηχεία και πως θα είμαι σιγουρος οτι παίρνω τα μέγιστα από τα ηχεία χωρις να τους κάνω ζημιά?

Η ισχύς "program" όταν δίνεται πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια "πραγματική" τιμή PEAK. Αυτό δεν είναι κάποιο κόλπο κάποιων εταιρειών, αλλά ο ιδανικός τρόπος αναγραφής των χαρακτηριστικών του ηχείου. Πάντα όταν ένας κατασκευαστής δίνει την τιμή "program" δίνει και μία "άλλη" τιμή PEAK που είναι συνήθως η μέγιστη ισχύς που μπορεί να καταναλώσει το ηχείο ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ σε ορισμένη συχνότητα χωρίς να προκληθεί μόνιμη βλάβη στο ηχείο. Επαναλαμβάνω οτι αυτός είναι ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ τρόπος αναγραφής των χαρακτηριστικών των ηχείων και προέρχεται απο μία προσπάθεια σοβαρών εταιρειών να τυποποιήσουν τις μετρήσεις τους και τα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά τους.

Επειδή η ανάλυση ξεφεύγει αρκετά και στόχος μου ήταν και είναι να τα γράψω όσο πιο απλά γίνεται (κάνοντας έτσι αναγκαστικά και κάποιες παραδοχές) όταν ένα ηχείο λέει 250W RMS / 500W Program / 1000W Peak τότε στην πράξη "ξεχνάμε" το 1000W Peak και θεωρούμε οτι το ηχείο έχει 500W Peak.

Για να σου απαντήσω για το HK:
Για να πάρεις τα μέγιστα από το ηχείο σου πρέπει ο ενισχυτής σου να είναι ίσος ή μεγαλύτερος απο το ηχείο. Πρέπει όμως να συγκρίνεις τα "ίδια" πράγματα. Έτσι αν το ηχείο σου είναι 400W RMS / 800W Program χρειάζεσαι ένα ενισχυτή που να είναι τουλάχιστον 400W RMS/800W Peak.
Έχεις ένα ενισχυτή που λέει οτι είναι 2Χ1000W. Προφανώς τα Watt αυτά είναι Peak. (αυτό το λέω γιατί πολλοί λίγοι ενισχυτές βγάζουν 2Χ1000W RMS στα 8Ω)
Επομένως, το ηχείο σου έχει "οροφή" τα 800Watt και ο ενισχυτής σου μπορεί να αποδώσει 1000Watt μέγιστο.
Μέχρι εδώ όλα καλά! Ο ενισχυτής είναι μεγαλύτερος απο το ηχείο και επομένως μπορεί να το "τερματίσει".
Τώρα, για να μην "κάψεις" τα ηχεία σου το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να προσέχεις τις ενδείξεις CLIP/PEAK του ενισχυτή. Η μέγιστη "απόδοση" επιτυγχάνεται όταν παίζεις κοντά στα όρια της παραμόρφωσης της εξόδου του ενισχυτή χωρίς όμως να την υπερβαίνεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι οι ενδείξεις CLIP/PEAK πρέπει να αναβοσβήνουν "σπάνια", δηλαδή με συχνότητα μικρότερη απο μία-δύο φορές το λεπτό... Σε αυτό το "σημείο" παίρνεις όλα τα Watt του ηχείου χωρίς να κινδυνεύεις να τα κάψεις.

Υ.Γ.: Ηχείο ΗΚ Audio 400W RMS με μόνο 101db SPL Max ??? Είσαι σίγουρος; Πάρα πολύ λίγα μου φαίνονται... Μήπως τα 101db SPL είναι η ευαισθησία τους;;;
 

Posted Tue 27 Mar 12 @ 4:58 pm
alexmak wrote :
exo kai ego mia erotisi na kano se merikes selides dipla apo to SPL exei to <<max>> kai kapies alles sketo SPL.. ti simenei auto?

Θα προσπαθήσω να το πω απλά:
Όταν λέει 125db SPL Max αυτή είναι ΠΑΝΤΑ η μέγιστη ένταση που μπορεί να αποδώσει το ηχείο.
Όταν λέει 96db SPL αυτή είναι ΣΥΝΗΘΩΣ η ευαισθησία του ηχείου.

Επειδή πολλές σελίδες εταιρειών που πουλάνε ηχεία κάνουν ένα "κακό" copy/paste των χαρακτηριστικών των ηχείων απο άλλες σελίδες, καλό είναι πάντα να κοιτάμε την επίσημη ιστοσελίδα του κατασκευαστή για τα χαρακτηριστικά του ηχείου που μας ενδιαφέρει. Συνήθως ο κατασκευαστής που είναι "σοβαρός" και "έντιμος" γράφει ακριβώς τι είναι το κάθε νούμερο.

Δηλαδή για παράδειγμα στην επίσημη ιστοσελίδα της JBL (www.jblpro.com) η εταιρεία αναφέρει πεντακάθαρα οτι η ευαισθησία ενός ηχείου της είναι 97db SPL και ότι η μέγιστη ένταση είναι 128db SPL. Εντούτοις έχω δει σε site που πουλάει αυτά τα συγκεκριμένα ηχεία να αναφέρει απλά ένα σκέτο "97 db SPL" χωρίς να ξεκαθαρίζει οτι αυτό είναι η ευαισθησία και όχι η τελική ένταση.


 

Posted Tue 27 Mar 12 @ 5:08 pm
ankosPRO InfinityMember since 2009
το hk έχει 128db max spl όπως σωστά επισήμανες.
Οσο αναφορά τον ενισχυτή είναι αυτός http://www.thomann.de/gr/the_tamp_d3400.htm που χρησημοποιώ περισσότερο λόγο βάρους.
Αυτός λέει ότι είναι 2χ1000w στα 8Ω.Δεν λέει αν είναι rms.
Φυσικά και δεν αφήνω να κλιπάρει ο ενισχυτής αλλά αν είναι τα watt που λέει αληθινά θα πρέπει να τον δουλεύω πολύ χαμηλά.Αυτό είναι και το προβλημά μου ότι φοβάμαι να τον ανοίξω τον ενισχυτή γιατί δεν ξέρω πως να τον δουλέψω σωστά και αν παίρνω τα μέγιστα από τα ηχεία μου.
Παρεμπιπτώτος χίλια ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου σε όλα τα θέματα γιατι προσωπικά η ημιμαθειά μου είναι χειρότερη της αμαθειάς μου οπότε η βοηθεία σου είναι πολύτιμη και το θέμα που ανοιξες μου δίνει την ευκαιρία για ερωτήσεις.
 

Posted Wed 28 Mar 12 @ 2:19 am
Όλα τα Watt "αληθινά" είναι... :P Το θέμα είναι τι εκφράζουν!
Ο ενισχυτής σου είναι 2Χ1000Watt PEAK στα 8Ω. Που σημαίνει οτι μπορεί να οδηγήσει άνετα τα ηχεία σου χωρίς κανένα σοβαρό κίνδυνο.

Εσύ για να πάρεις τα μέγιστα απο τα ηχεία και τον ενισχυτή θα βάζεις τα ρυθμιστικά του ενισχυτή στο τέρμα, και όταν παίζεις απλά θα προσέχεις να μην κλιπάρει. Όταν φτάσεις στο σημείο ο ενισχυτής να κλιπάρει μία φορά στο "τόσο" τότε θα έχεις το 100% της απόδοσης των ηχείων σου.
 

Posted Mon 02 Apr 12 @ 2:47 am
ankosPRO InfinityMember since 2009
Εγω πάντως λέω να τον πουλήσω και να κοιτάξω κάποιον επώνημο.Ελεγα για qsc gx7 η κάποιον crown me ψηφιακό τροφοδοτικό για μικρό βάρος mobile καταστασεων αν και τελικά δεν ξέρω αυτοί οι ενισχυτές των 700 ευρώ μπορούν να έχουν αρκετό ρεύμα για τα μπάσα όσο οι αντιστιχοι με μετασχηματιστή.
Για΄την ιστορία το ένα από τα δύο setup μου αποτελείται από απο 2 cdj-400 έναν μίκτη djm-400 ένα dbx εκουαλαιζερ τεσσερα ηχεία hk pr12 και δύο ηχεία peavey pr10 γαι περιφερειακά τα οποία οδηγούνται από εναν peavey cs 1400 και ενα sub db 15D.
Νομίζω μέχρι εδώ καλά.Τι μου λείπει φίλε phantom?Ενας ενισχυτής για τα HK.
Σου δίνω την σκυτάλη
 

Posted Mon 02 Apr 12 @ 9:55 am
Καλημέρα θα ήθελα να με βοηθήσετε στην αγορά ηχείων για την κονσόλα
Soundcraft GIGRAC 1000ST (2X500 )
Ευχαριστώ.
 

Posted Sun 20 Jan 13 @ 5:33 am
53%