Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Κυμματομορφές

This topic is old and might contain outdated or incorrect information.

jim_236Home userMember since 2011
Καλημέραα!!! Μου είπαν να μάθω κυμματομορφές...δηλαδή?? τί εννοούσε ο ποιητής???
---Αν υπάρχει σε άλλο topic το θέμα αυτό στείλτε μου ένα link και κλειδώστετο αυτό!
---Ευχαριστωώωωωωώ!!!---
 

Posted Mon 26 Mar 12 @ 3:10 am
Πρώτα μάθε να "ακούς" τη μουσική, και μετά να την "βλέπεις"...

Αν ξέρεις να την "ακούς" τότε θα πρέπει να ξερες τι εννοεί ο ποιητής... Τώρα αν ο ποιητής είναι κανένας "έξυπνος φίλος" πες του κι αυτού να μάθει πρώτα να ακούει και μετά να βλέπει... Γιατί αν του κλείσεις το monitor για 5 λεπτά δεν θα μπορεί να μιξάρει ούτε το ίδιο τραγούδι με τον εαυτό του...
 

Posted Mon 26 Mar 12 @ 5:52 am
Συγνώμη αν η απάντηση μου παραπάνω ακούγεται κάπως "ειρωνική"/"σαρκαστική" ή υπεροπτική... Απλά η μουσική είναι... πως να το πω;;; Συνονθύλευμα κατάλληλα διαμορφωμένων ήχων!!! Και τον ήχο εκ' κατασκευής τον ακούμε με τα αυτιά... Δεν τον βλέπουμε με τα μάτια.

Πολλοί νέοι dj's που ξεκίνησαν να ασχολούνται με το dj-ing μέσα απο τα computer software την πατάνε και πέφτουν σε αυτό το λάθος: Να "βλέπουν" την μουσική, και οχι να την ακούνε.

Προς θεού δεν μου φταίει το computer software σε τίποτα, ούτε είμαι απο τους φανατικούς που θα σου πουν "μάθε να παίζεις με βινύλια" π.χ.

Αλλά την μουσική πρέπει πρώτα να την ακούς. Όχι να την βλέπεις σαν κουκκίδες σε time-line ούτε σαν κορυφές μπάσου και high-hat...

Αν καταλαβαίνεις ακριβώς τι θέλω να πω και τι εννοώ, τότε ευχαρίστως να σου εξηγήσω μερικά πράγματα για τις κυμματομορφές.
 

Posted Mon 26 Mar 12 @ 6:28 am
aledjoPRO InfinityMember since 2005
+1 γιαυτο πρεπει και το default skin να εχει κουμπι που να κρυβει τη κυματομορφη....
 

Posted Mon 26 Mar 12 @ 6:33 am
jim_236Home userMember since 2011
Βασικα φιλε μου Phantom Deejay...το παιζει εξυπνος ο τυπος που μου το ειπε....και ρωτισα γιατι ειχα ακουσει για τις κυματομορφες αλλα δεν ηξερα ακριβως τι ειναι......εγω απλα ρωταω τι ειναι οι κυμματομορφες...εγω οταν παιζω μουσικη...πηγαινω συμφωνα με το αυτι μου...και ΟΧΙ με την οθονη του υπολογιστη....το εμπιστευομαι περισσοτερο να σου πω την αληθεια.....Αν πορεις τωρα..εξηγησε μου και μενα....
 

Posted Mon 26 Mar 12 @ 7:32 am
jim_236Home userMember since 2011
ΘΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ???
 

Posted Wed 04 Apr 12 @ 4:01 am
Μην γράφεις με κεφαλαία... Είναι σαν να φωνάζεις. Και αν όντως φωνάζεις μην το ξανακάνεις...
Όλοι εδώ μέσα έχουμε τις υποχρεώσεις μας και ο χρόνος που μπορούμε να διαθέσουμε για διάφορα θέματα είναι λίγο-πολύ συγκεκριμένος.

Το θέμα που ανοίγεις "Τι είναι οι κυμματομορφές;" είναι τεράστιο για να το απαντήσει κάποιος μέσα σε 5 λεπτά ή σε 10 γραμμές.

Εκτός κι αν θες απάντηση του τύπου "Αυτό που βλέπεις πάνω-πάνω στο VDJ, και αυτό που βλέπεις απο γκρί να γίνεται μπλε ή κόκκινο όπως παίζει το κομμάτι"

Επίσης αν κάνεις μια σύντομη αναζήτηση στο google θα βρεις χιλιάδες άρθρα που εξηγούν τι είναι οι κυμματομορφές (waveforms).

Εν συντομία πάντως, ο ήχος είναι κύμα και μάλιστα στη φύση είναι πάντα σύνθετο κύμα. Τα κύματα μπορούν να "αναπαρασταθούν" με μία ή περισσότερες γραφικές παραστάσεις.

Η διδιάστατη απεικόνιση ενός ηχητικού κύματος σε μία γραφική παράσταση όπου στον άξονα των Χ έχουμε τον χρόνο (σε sec) και στον άξονα των Ψ έχουμε την ένταση του (σε db) ονομάζεται κυμματομορφή. Αυτή η γραφική απεικόνιση μας δίνει διάφορες πληροφορίες για τον ήχο που αναπαριστά, και κυρίως για τις εντάσεις που έχει σε διάφορα σημεία. Μπορεί όμως να δώσει και πληροφορίες για άλλα στοιχεία όπως οι "κύριες" συχνότητες που αποτελούν ένα δεδομένο κομμάτι, κτλ

Όπως ανέφερα, το θέμα είναι τεράστιο και αυτή την στιγμή δεν έχω χρόνο να απαντήσω αναλυτικά. Η "ανάγνωση" μιας κυμματομορφής μπορεί να μας δώσει πολλές πολύτιμες πληροφορίες για τον ήχο που αντιπροσωπεύει. Εντούτοις "κανονικά" η "ανάγνωση" μιας κυμματομορφής έχει πολύ περισσότερο νόημα σε προγράμματα DAW για εργασίες mastering πχ παρά σε προγράμματα για dj's.

Επειδή η "ανάγνωση" μιας κυμματομορφής είναι "χρονοβόρα" διαδικασία για τον ανθρώπινο εγκέφαλο πολλά προγράμματα για dj's προχωράνε ένα βήμα παραπέρα επιχειρώντας "τριδιάστατη" απεικόνιση όπου φυσικά η τρίτη διάσταση δεν είναι σε ένα τρίτο άξονα, αλλά αναπαριστάται απο το χρώμα της κυμματομορφής σε κάθε σημείο. Έτσι, ενώ η πληροφορία υπάρχει ήδη στη διδιάστατη απεικόνιση πολλά προγράμματα χρωματίζουν την κυμματομορφή ανάλογα με την "κύρια" / "δεσπόζουσα" συχνότητα του ήχου σε κάθε σημείο δίνοντας μια "τριδιάστατη" πιο εύκολη ανάγνωση του ήχου. Το συνιθέστερο χρωματικό σχήμα που χρησιμοποιείται είναι αυτό του ουράνιου τόξου, με τις χαμηλές συχνότητες να χρωματίζονται βιολετί και τις υψηλές να χρωματίζονται κόκκινες. Η σειρά χρωμάτων που ακολουθεί αυτή η απεικόνιση είναι "VIBGYOR" Violet Indigo Blue Green Yellow Orange Red
 

Posted Wed 04 Apr 12 @ 4:37 am
jim_236Home userMember since 2011
Οοοκκ!! ευχαριστω φιλε μου! και συγνωμη!
 

Posted Thu 05 Apr 12 @ 1:23 am


(Old topics and forums are automatically closed)