Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Συνδεση ηχειων

This topic is old and might contain outdated or incorrect information.

Γεια σας!
εχω αυτον τον ενισχυτη http://www.alifragis.com.gr/full_product.php?prod_id=1308062460&page=1
θελω να συνδεσω στο ενα καναλι 2 ηχεια sony που ειναι 28 watt και 8ohm
και στο αλλο καναλι θελω να συνδεσω αλλα δυο μαλον αυτα http://www.hatzel.gr/eshop/index.php?main_page=product_info&products_id=1040

θελω να μου πειτε αν γινεται και αν ναι πως; με τη συνδεση;
 

Posted Mon 19 Mar 12 @ 4:16 pm
Γίνεται, με παράλληλη σύνδεση των ηχείων ανά δύο πάνω στον ενισχυτή. Πρόσεχε όμως γιατί μπορεί πολύ εύκολα να κάψεις τα ηχεία σου...
 

Posted Tue 20 Mar 12 @ 1:42 am
γιατι;
 

Posted Tue 20 Mar 12 @ 6:53 am
Γιατί:
Α) Ο ενισχυτής είναι μεγάλος σε ισχύ σε σχέση με τα ηχεία σου, και
Β) Ο ενισχυτής θα παίζει με ασύμμετρο φορτίο, πράγμα που σημαίνει οτι αν δεν ρυθμίσεις χωριστά και σωστά τις εντάσεις των δύο καναλιών τότε όταν το κανάλι που θα έχει τα μικρά ηχεία (sony) θα χτυπάει κόκκινο τα άλλα ηχεία θα παίζουν περίπου στην μισή ένταση, ενώ αν παίξεις λίγο πιο δυνατά τα μεν "καινούργια" ηχεία θα παίξουν πιο δυνατά, τα δε sony ή θα καούν ή θα κλείσουν (είτε μόνα τους είτε απο τον ενισχυτή) για προστασία.
 

Posted Tue 20 Mar 12 @ 8:12 am
δεν καταλαβα το β
εγω θα βαλω τα δυο καινουρια στο ενα καναλι ενω τα σονυ στο αλλο θα ρυθμιζω το ζευγαρι απο το δικο του ποτενσιομετρο
 

Posted Tue 20 Mar 12 @ 8:15 am
Σύμφωνοι... Ας πούμε οτι βάζεις τα δύο Sony στο κανάλι Α και το 2 Ibiza στο κανάλι B.

Για να παίξουν και τα 4 ηχεία σε full ένταση έστω οτι θα πρέπει να ρυθμίσεις το κανάλι Α στο 60% και το κανάλι Β στο 100%

Αυτό που θα συμβεί με μία τέτοια περίπτωση θα είναι να ακούς πολύ δυνατά το κανάλι Β και λιγότερο το κανάλι Α.
Αν υπολογίσεις οτι λογικά (αφου θες να ακούς μουσική) το κανάλι Α θα είναι το LEFT και το κανάλι Β το RIGHT του στερεοφωνικού σήματος, τότε νομίζω οτι καταλαβαίνεις οτι και σωστή στερεοφωνία δεν θα έχεις (πανόραμα οργάνων στο χώρο) και ηχητικές πληροφορίες θα "χάνεις" καθώς το κανάλι Β θα "σκεπάζει" το κανάλι Α.

Εαν ρυθμίζεις και τα δύο κανάλια στην ίδια ένταση (για να έχεις στερεοφωνία και να μην χάνεις πληροφορίες) τότε μόλις φτάσεις το 60% τα sony θα φτάσουν τα όρια τους, ενώ τα Ibiza θα έχουν ακόμα ένταση να δώσουν. Εαν επιχειρήσεις να σηκώσεις και τις δύο εντάσεις ταυτόχρονα τότε τα Ibiza θα παίξουν πιο δυνατά, αλλά τα sony ή θα καούν ή θα κλείσουν απο προστασία.

Ενώ το θέμα φαίνεται οτι έχει μια απλή λύση, εντούτοις δεν είναι έτσι. Θα μπορούσες να ανεβάζεις και τα δύο κανάλια μέχρι το 60% και αν θες περισσότερη ένταση να ανεβάζεις μόνο το Β.

Επειδή όμως όταν μιξάρουμε μουσική δεν "ελέγχουμε" την ένταση των καναλιών του ενισχυτή, αλλά την ένταση του σήματος που στέλνουμε προς ενίσχυση, τα κανάλια του ενισχυτή θα πρέπει να είναι σε μία σταθερή ρύθμιση. Οπότε ακόμα και αν η ρύθμιση σου είναι "συντηρητική" (π.χ. και τα δύο κανάλια στο 60% ή το Α στο 60% και το Β στο 75%) πάλι θα έχεις "θέμα" με το να απολαύσεις σωστό και (όσο είναι εφικτό απο αυτά τα ηχεία) δυνατό ήχο.

Τέλος να σου πω κάτι:
Τα 2 Sony είναι 30W RMS το ένα και τα Ibiza 50W RMS το ένα. Επομένως σε ένα ενισχυτή που βγάζει PEAK 250Watt@4Ω σε κάθε κανάλι εσύ θα συνδέσεις ηχεία 60W και 100W αντίστοιχα.
Ακόμα και αν με χονδρική παραδοχή δεχτούμε οτι τα ηχεία σου έχουν PEAK διπλάσια απο την τιμή RMS τότε:

Κανάλι Α: Μέγιστη απόδοση ενισχυτή 250Watt και μέγιστο φορτίο ηχείων 120Watt
Κανάλι B: Μέγιστη απόδοση ενισχυτή 250Watt και μέγιστο φορτίο ηχείων 200Watt

Εαν δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνουν οι δύο παραπάνω γραμμές τότε θα σου το πω απλά: Ο ενισχυτής είναι πολύ δυνατός για τα ηχεία σου και μπορεί πολύ εύκολα είτε με λίγη παραμόρφωση στην είσοδο είτε αν ξεχαστείς με λίγο μεγαλύτερη ένταση στην έξοδο να σου τα κάψει (και ειδικά τα sony). Εαν δε κάνεις κανένα πάρτι και πάνω στον "πανικό" και την τρέλα ξεχαστείς τότε μάλλον θα τα κάψεις όλα...
 

Posted Tue 20 Mar 12 @ 8:46 am
εσυ τι προτεινεις να κανω;
να παρω2 ζευγαρια ηχειων;
η να δουλεψω ετσι;
 

Posted Tue 20 Mar 12 @ 9:00 am


(Old topics and forums are automatically closed)