Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Άλλη μία ερώτηση

This topic is old and might contain outdated or incorrect information.

Χαίρεται και πάλι, είχα κάνει ένα σύντομο post αρκετές εβδομάδες πριν ρωτώντας ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσω κατάλληλα το "άθλημα" για να δω αν τελικά με ενδιαφέρει ή όχι , πριν δώσω λεφτά γι αυτό. Και να' μαι πάλι λοιπόν, έχοντας αγοράσει την RMX την οποία μου την πρότεινε ένας φίλος ως κατάλληλη για αρχάριους. Κατ' αρχάς, επειδή θα με βλέπετε από εδώ και πέρα συχνά στα forums, θα ήθελα να αναφέρω κάποια πράγματα για μένα (όποιος θέλει το παραλείπει αυτό και πηγαίνει απευθείας στην ερώτηση). Δημήτρης, 16 ετών, από Θεσσαλονίκη. Δεν είμαι, ή τουλάχιστον δεν πιστεύω πως είμαι κάτι από τα παρακάτω:
Ο πιτσιρικάς που θα ασχοληθεί με το DJιλικι με απώτερο σκοπό το να είναι "cool" και να ρίχνει γκόμενες (κάτι που αμφιβάλλω αν ισχύει)!
Ο "μουσικόφιλος" που θα απαξιώσει ορισμένα τραγούδια μόνο και μόνο επειδή είναι πολύ "mainstream" για τα γούστα του.
Αυτός που ακούει και είναι φανατισμένος με ένα μόνο είδος μουσικής, π.χ. μόνο House, ή μόνο Trance ή δεν ξέρω και 'γω τι, κοινώς αυτός με μονόπλευρα μουσικά ενδιαφέροντα. Δεν λέω, η House τυγχαίνει να είναι το αγαπημένο μου είδος μουσικής, αλλά μπορώ να πω πως σε σχέση με τα περισσότερα άτομα που γνωρίζω οι μουσικές μου προτιμήσεις είναι αρκετά πιο ευρείες.
Αφού ξεκαθάρισα αυτό το θεματάκι, θέλω επίσης να αναφέρω τους 2 λογους για τους οποίους αποφάσισα να ασχοληθώ: Πρώτον, πολύ απλά το ότι μ' αρέσει η μουσική, και δεύτερον έχοντας "παίξει" (ή καλύτερα έχοντας βάλει μουσική εφ' όσον χρησιμοποιούσαμε DVD player :p) σε αρκετά πάρτυ, το να βλέπεις άτομα να ξεφαντώνουν στην μουσική που εσύ παίζεις (ή μάλλον διαλέγεις, για να μην κλέβω και την δόξα από τους δημιουργούς των κομματιών) σου δίνει μία απίστευτη ευχαρίστηση.
Τέλος πάντων, πρέπει να φτάσω και στην ουσία του post: Ξεκαθαρίζω πως, προφανώς, δεν έχω τελειοποιήσει τις ,*κατά την γνώμη μου* βασικές, τεχνικές (beatmatching με το αυτί + mixing), αλλά όσον αφορα το κομμάτι που απαιτεί χρήση κριτικής σκέψης (δηλαδή η επιλογή τραγουδιών και γενικά, όπως διάβασα και στο post του phantom, ό,τι αφορά την ροή του προγράμματος) δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο απ'το να καθομαι με σταυρωμένα χέρια μέχρι το επόμενο πάρτυ >_<. Παρ' όλ' αυτά, με τι άλλο πιστεύετε πως πρέπει να ασχοληθώ πριν αρχίσω να παίζω σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις (σε 1-2 χρονάκια από τώρα); Είναι απλό ερώτημα, αλλά δεν θέλω να μου πείτε γιατί έκανα όλον αυτόν τον κόπο για κάτι τόσο απλό, θέλω βασικά να ακούσω την γνώμη του καθενός!
 

Posted Tue 08 Nov 11 @ 3:27 pm
Καλώς ήρθες στο forum!

Για να αρχίσεις να παίζεις σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις:
1. Πήγαινε σιγά σιγά σε όλο και μεγαλύτερες. Μην πας απο τα 60 άτομα σε ένα σπιτικό πάρτυ κατευθείαν στα 600+ σε ένα πάρτυ στα πανεπιστήμια...
2. Γίνε μουσικόφιλος, αλλά με την καλή έννοια: Μάθε να αγαπάς την μουσική, να ακούς παλιά κομμάτια, να τα μαζεύεις και να έχεις άποψη για το τι παίζεις. Όχι για να μην παίξεις το τάδε mainstream κομμάτι, αλλά για να μπορείς να ελιχθείς ανάλογα και με την ηλικία του κοινού σου. Δεν σου λέω να παίξεις σε ηλικίες 50+, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να παίξεις για ηλικίες 30-45 όπου πολλές φορές λέξεις όπως "dubstep" είναι εντελώς άγνωστες.
3. Κάνε εξάσκηση με κάθε ευκαιρία. Όχι τόσο για να βελτιώσεις το χειροκίνητο beatmatch αλλά για να αποκτήσεις το δικό σου στυλ παιξίματος. Κάθε dj παίζει διαφορετικά απο κάποιον άλλο γιατί ακόμα και αν κάνουν το ίδιο "readout" λειτουργούν διαφορετικά με βάση το "στυλ" τους. Όταν κάνεις εξάσκηση μην παίζεις 1 ώρα house. Προσπάθησε να ακολουθήσεις τον κανόνα των 5-6 τραγουδιών (δηλαδή κάθε 5-6 τραγούδια να αλλάζεις μουσικό γένος/είδος)
4.
Bambacha3 wrote :
αλλά όσον αφορα το κομμάτι που απαιτεί χρήση κριτικής σκέψης (δηλαδή η επιλογή τραγουδιών και γενικά, όπως διάβασα και στο post του phantom, ό,τι αφορά την ροή του προγράμματος) δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο απ'το να καθομαι με σταυρωμένα χέρια μέχρι το επόμενο πάρτυ >_<.

Ποτέ μα ΠΟΤΕ μην θεωρήσεις οτι "κατέχεις καλά" το συγκεκριμένο θέμα... Εγώ είμαι 33 και ακόμα μαθαίνω πράγματα (και θα συνεχίσω να μαθαίνω μέχρι να κρεμάσω τα ακουστικά). Και αν και δεν μπορείς να κάνεις και πολλά μέχρι το επόμενο πάρτυ, μπορείς πάντα να προσέχεις τι παίζει ο dj και πως αντιδράει ο κόσμος στα μαγαζιά/πάρτυ που πηγαίνεις. Είναι ευχή και κατάρα αυτό καθώς όταν δεν θα ακούς ένα καλό dj δεν θα μπορείς να διασκεδάσεις, αλλά προσπάθησε να σκέφτεσαι σαν dj όταν πηγαίνεις σε διάφορα μαγαζιά. Σκέψου εσύ τι θα έκανες, και δες τι κάνει αυτός που παίζει εκείνη την στιγμή. Σκέψου όχι με βάση την παρέα σου, αλλά με βάση τι μπορεί να "βλέπει" αυτός ο dj. Κλέψε και ιδέες για "αλλαγές" και κόλπα...
5. Αν μπορείς να βρεις ένα "φίλο" dj έμπειρο που παίζει κάπου πήγαινε μαζί του σαν "βοηθός". Ανέβα στο booth και παρατήρησε τι κάνει, πως το κάνει και γιατί το κάνει. Μην του τα πρήζεις. Απλά παρακολούθα. Ζήτησε του ευγενικά αν μπορεί να σε αφήσει να παίξεις για 2-3 κομμάτια. Μην τα κάνεις 5 ή 15... Δεν χρειάζεται να συμφωνείς με όλα όσα κάνει, ούτε όλα όσα κάνει σημαίνει οτι θα είναι και σωστά... Αλλά απο τα "λάθη" που θα μάθεις να αναγνωρίζεις, θα μπορέσεις να περιορίσεις τα δικά σου.
6. Για εκδηλώσεις που θα παίζεις μόνος σου: Να χρησιμοποιείς πάντα αρχεία καλής "ποιότητας" (πιστότητας) ήχου. Και αν ψάξεις λίγο στο forum θα δεις οτι η "ποιότητα" δεν εξαρτάται απο τα kbps!!! Επίσης να χρησιμοποιείς καλό και αξιόπιστο εξοπλισμό. Αν ο χώρος δεν έχει δικό του ηχοσύστημα τότε νοίκιασε ένα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις επαγγελματικό αξιόπιστο εξοπλισμό παρά να ρισκάρεις να μείνεις με τα μισά ηχεία ή χωρίς ήχο απο τις 12:30 το βράδυ...
7. Άφησα για το τέλος το πιο "δύσκολο" κομμάτι: ΜΗΝ ΚΟΛΑΣ στην οθόνη!!! Μάθε να κοιτάς την οθόνη όσο το δυνατόν λιγότερο. Γρήγορες κλεφτές ματιές στην οθόνη θα σου λένε πάντα πόσο χρόνο έχεις για την επόμενη αλλαγή, ενώ μια καλή οργάνωση της μουσικής σου βιβλιοθήκης θα σε βοηθήσει να θες κάτω απο 20 δευτερόλεπτα για να βρεις το επόμενο τραγούδι. Μην κολάς στην οθόνη ώστε και τον κόσμο να μπορείς να διαβάζεις, και να καταλαβαίνεις τι γίνεται στο χώρο, και να κάνεις και μερικές κοινωνικές γνωριμίες.

Υ.Γ.: Τον αυτόματο (Automix) να τον βάζεις μόνο για να πας και να γυρίσεις από την τουαλέτα!!! ;) :P
 

Posted Tue 08 Nov 11 @ 4:14 pm
Και πάλι ευχαριστώ για την ωραία σου απάντηση, όπως και στο προηγούμενο post. Έχω να πω αρκετά πάνω στην απάντηση σου και ας τα πάρω με την σειρά.
1) Αυτό μπορώ να πω πως ήταν προφανές :D. Και να ήθελα δηλαδή, δεν θα τολμούσα να το κάνω αυτό. Σκέφτομαι για αρχή να παίξω το καλοκαιράκι σε ένα κλαμπ στο χωριό μου, όπου από τα 150 άτομα μέσα ζήτημα να μην ξέρω τα 20. Εκεί όσο μάπας και να είμαι δεν θα με γιουχάρουν. Από του χρόνου έχουμε και οργανωμένους σχολικούς χωρούς, οπότε είμαι αρκετά τυχερός.
2) Καταλαβαίνω τι εννοείς αλλά για να μ'αρέσουν και να συνηθήσω τα παλιά κομμάτια (τύπου 70ς-80ς-90ς) θα περάσει λίγος καιρός. Ακούω απ'όλα, rock, metal, punk, reggae αλλά με τα παλιά τραγούδια έχω ένα μικρό θεματάκι και δεν τα εκτιμάω όσο θα έπρεπε. Όσον αφορά στο κοινό, προφανώς δεν θα παίξω Dubstep και μουσική τύπου Prodigy (το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό). Πάντως για το τελευταίο μπορώ να πω πως αμφιβάλλω και λίγο, μερικά hitakia όπως το Out of Space π.χ. ίσως αρέσουν σε κοινό γύρω στα 35-40, ακριβώς επειδή ήταν της εποχής τους ^_^.
3) Αυτό το θέλω κι εγώ πάρα πολύ και ξέρω πως αργά ή γρήγορα, με τον καιρό, θα παρουσιαστούν αρκετές τέτοιες ευκαιρίες. Προς το παρόν, ο μόνος ακροατής μου είναι ο αδερφός μου :Ρ
4) Το μόνο που μπορώ να πω πάνω σ' αυτό είναι ότι στα ως τώρα πάρτυ που διάλεγα εγώ την μουσική η ροή φάνταζε τέλεια, αλλά απλώς και μόνο επειδή έπαιζα σε 30-40 φίλους, όπου ξέρω απ'έξω κι ανακατωτά με τι ξεσαλώνει ο καθένας. Αλλά είναι και ο μεγαλυτερος φόβος μου γιατί όταν θα πρωτοπαίξω σε club, όσο καλός και να είμαι τεχνικά, δεν νομίζω να καταφέρω να φτιάξω ωραία ατμόσφαιρα απλώς και μόνο επειδή το κατέχω ελάχιστα προς το παρόν. Εκτός κι αν περάσω κατευθείαν στα σκυλάδικα, που όπως πιστεύω, και ίσως διαφωνήσουν εδώ πολλοί, έχουν την αξία τους, αλλά η κατάσταση πλέον έχει καταντήσει αηδία. Καλά τα σκυλάδικα αλλά με ένα μέτρο μόνο, αλλιώς δεν νοιώθω καν σαν DJ.
5) Αυτό γίνεται αλλά δυστυχώς μόνο τα καλοκαίρια. Στην Θεσσαλονίκη δεν ξέρω κάποιον καλό φίλο που να παίζει μουσική.
6) Εδώ έχουμε ένα προβληματάκι και δεν θα πω άλλα πριν ψαχτώ λίγο σχετικά με το θέμα.
7) Κι εδώ έχουμε ένα θεματάκι, που για αρχή θα το παραβλέψω. Θα ασχοληθώ μ'αυτό αφού εξοικειωθώ πρώτα λίγο με το controller!

Και όσον αφορά τον αυτόματο, δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Sync κάποιες φορές ναι αλλά αυτό όχι :D
 

Posted Wed 09 Nov 11 @ 1:13 pm


(Old topics and forums are automatically closed)