Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Μπλα μπλα περί ρυθμού και άλλων... - Page: 1

This part of topic is old and might contain outdated or incorrect information

Λοιπόν, μιας και είμαι στο σπίτι και βαριέμαι και με αφορμή και κάποιες απορίες του Aledjo είπα να γράψω άλλο ένα κείμενο σχετικό με την μουσική αυτή τη φορά...

Ξεκινάμε:
Ένας DJ δεν είναι απαραίτητο να έχει γνώσεις μουσικού. Αν έχει είναι μια καλή βοήθεια, αλλά και πάλι δεν είναι σωτηρία ή πανάκεια. Οι γνώσεις που πρέπει να έχει ένας DJ κατ' αρχήν αφορούν τον ρυθμό των τραγουδιών που θέλει να μιξάρει. Ο ρυθμός των τραγουδιών είναι ένα πράγμα που ένας dj μπορεί να το "μάθει"/χειριστεί με δύο τρόπους: Ακουστικά και Τεχνικά.
Ακουστικά χειρίζεται ένας dj τον ρυθμό όταν απλά "ακούει" τα κομμάτια και προσπαθεί "με το αυτί" να συγχρονίσει τους δύο ρυθμούς. Όταν το έχει πετύχει, κάνει την αλλαγή του.
Τεχνικά ένας dj χειρίζεται τον ρυθμό όταν λαμβάνει υπ' όψιν τα εξής:
Είδος ρυθμού (πχ Reggae, RNB, Salsa, Mambo, Ζεμπέκικο, κτλ)
Μουσική υπογραφή (πχ 4/4, 8/8, 9/8 κτλ)
Tempo (τα γνωστά BPM χτύποι ανά λεπτό)
Πρωτεύων χτύπος (ή αλλιώς ο πρώτος χτύπος της μουσικής υπογραφής)
Αλλαγές Tempo μέσα στο κομμάτι, Tempo Break-downs και Tempo Build-ups
Ναι, σωστά διαβάσατε την τελευταία γραμμή. Στην μοντέρνα ηλεκτρονική μουσική δεν συναντάμε συχνά αλλαγές Tempo, Tempo Break-downs και Tempo Build-ups. Όμως σε πολλά είδη μουσικής υπάρχουν και μάλιστα πολλές φορές είναι αρκετά "έντεχνα" κρυμμένα ώστε να μην κάνουν "μπαμ" όταν συμβαίνουν. Έτσι λοιπόν όταν ο dj χειρίζεται τον ρυθμό τεχνικά χρειάζεται να ξέρει/προσέχει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, πράγμα που άλλοτε είναι εύκολο και άλλοτε αρκετά δύσκολο.

Τι είναι προτιμότερο/ευκολότερο; Η τεχνική ή η ακουστική προσέγγιση;
Ευκολότερο στις μέρες μας με την βοήθεια που παρέχουν οι Η/Υ είναι σίγουρα η τεχνική προσέγγιση. Τα περισσότερα στοιχεία απο τα παραπάνω "σερβίρονται" έτοιμα απο το πρόγραμμα μίξης. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που αυτή η βοήθεια δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Τραγούδια χωρίς σταθερό Tempo ή με Tempo που "χάνει"/"κερδίζει" σε μερικά σημεία του τραγουδιού (επειδή έχουμε άνθρωπο drummer και όχι drum machine), τραγούδια με αλλαγές Tempo, τραγούδια με αλλαγές μουσικής υπογραφής ακόμα και τραγούδια με αλλαγή είδους ρυθμού αποτελούν περιπτώσεις που η βοήθεια των Η/Υ δεν αποδίδει. Σ' αυτή την περίπτωση ο dj ή πρέπει να υπολογίσει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται "χειροκίνητα" πράγμα χρονοβόρο και δύσκολο, ή θα πρέπει να καταφύγει στον "ακουστικό" χειρισμό.
Ο ακουστικός χειρισμός έχει και αυτός τις δυσκολίες του και μέχρι κάποιος να αποκτήσει εμπειρία είναι πολύ δύσκολος και αρκετά χρονοβόρος. Ακουστικός ήταν σχεδόν αποκλειστικά ο χειρισμός των dj's για πολλά χρόνια, και ειδικά στην εποχή του βινυλίου.
Επειδή η έσχατη λύση για τον χειρισμό του ρυθμού απο ένα dj όταν όλα τα άλλα διαθέσιμα όπλα του αποτυγχάνουν είναι ο ακουστικός, γι αυτό και οι παλιοί dj's αλλά και οι ένθερμοι υποστηρικτές (ή και νοσταλγοί) του βινυλίου επιμένουν στο να μάθει κάποιος να κάνει beatmatch "με το αυτί".
Το να κάνει κάποιος beatmatch με το αυτί (ακουστικός χειρισμός) δεν σημαίνει οτι έγινε και καλός ή "πραγματικός" dj όπως πολλοί ξεροκέφαλοι επιμένουν. Το beatmatch με το αυτί είναι απλά ακόμα ένα εργαλείο στην διάθεση του. Για να χρησιμοποιήσω και ένα παράδειγμα:
Το να μάθει κάποιος να χειρίζεται αναλογική γραφομηχανή δεν τον κάνει ούτε να ξέρει "τυφλό σύστημα" ούτε καλό δακτυλογράφο, ούτε καλό γραμματέα. Απλά αν κάποια στιγμή το PC τα παίξει και είναι επείγον μπορεί αντί του MS-Word να χρησιμοποιήσει την αναλογική γραφομηχανή... (αν βρει καμία πουθενά... :P )
 

Posted Sun 12 Sep 10 @ 6:57 pm
Ρυθμός:
Ο ρυθμός είναι η ραχοκοκαλιά ενός τραγουδιού. Πάνω στον ρυθμό στηρίζεται ολόκληρο το τραγούδι και όλα τα μουσικά όργανα που το συνθέτουν. Όμως τι είναι ο ρυθμός;
Εδώ είναι που μερικές μουσικές γνώσεις χρειάζονται στους dj's. Ο ρυθμός είναι ένα απόσπασμα ήχου με μια συγκεκριμένη δομή που επαναλαμβάνεται συνεχώς μέσα στο τραγούδι. Το γεγονός οτι αυτό το απόσπασμα ήχου επαναλαμβάνεται συνεχώς δεν σημαίνει οτι είναι ΠΑΝΤΑ σταθερό και ΠΑΝΤΑ το ίδιο. Είναι όμως άμεσα αναγνωρίσιμο. Τα όργανα που "κρατούν" ή ορίζουν τον ρυθμό σε ένα τραγούδι διαφέρουν από είδος σε είδος μουσικής, όμως τα πιο δημοφιλή είναι το μπάσο (ακουστικό ή ηλεκτρικό) τα drums (και γενικότερα τα κρουστά) και η ρυθμική κιθάρα. Όταν όλα αυτά τα όργανα παίζουν μαζί σε μία σύνθεση υπάρχει πάντα ένα από όλα αυτά που έχει την "προτεραιότητα" δηλαδή που αυτό είναι το "μεγάλο αφεντικό". Στις περισσότερες ορχήστρες μεγάλο αφεντικό είναι το μπάσο. Μάλιστα αν drummer και μπασίστας σολάρουν ταυτόχρονα υπεύθυνος να κρατήσει τον ρυθμό είναι ο μπασίστας, και όχι ο drummer.
Κάθε dj αναγνωρίζει και "καταλαβαίνει" τον ρυθμό με διαφορετικό τρόπο. Άλλοι προτιμούν να "διαβάζουν" την μπότα του drummer, άλλοι προτιμούν τα πιατίνια και άλλοι τις bass-lines του τραγουδιού. Σωστός και λάθος τρόπος δεν υπάρχει, αλλά καλό είναι ένας dj να μπορεί να αντιληφθεί τον ρυθμό με 2 τουλάχιστον τρόπους ώστε αν έχει αμφιβολίες με τον ένα τρόπο να αναγνωρίσει τον ρυθμό με τον δεύτερο. Έτσι οι περισσότεροι dj's μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τον ρυθμό τόσο με την μπότα όσο και με τα πιατίνια. Υπάρχουν όμως περιοχές σε τραγούδια που τα κρουστά σταματούν τελείως. Εκεί ένας dj τι κάνει; Εκεί πρέπει να βρει το ρυθμό από τις bass-lines. Γι αυτό και αν και είναι δύσκολο να μπορέσει κανείς στην αρχή να καταλάβει τον ρυθμό από τις bass-lines είναι χρήσιμο να προσπαθεί, καθώς όταν αποκτήσει εμπειρία θα έχει στα χέρια του άλλο ένα εργαλείο να τον βοηθήσει στη δουλειά του.
 

Posted Sun 12 Sep 10 @ 6:57 pm
Ρυθμός και CBG.
Στο VirtualDj έχουμε το CBG (Computer Beat Grid). Το CBG είναι ένα είδος χάρτη για το Tempo του τραγουδιού μας. Όταν είναι ρυθμισμένο σωστά μας δείχνει μια "δομή" των beat του τραγουδιού βασιζόμενο στην παραδοχή οτι η μουσική υπογραφή του είναι 4/4. Έτσι λοιπόν έχουμε ένα μεγάλο κουτάκι σε κάθε πρωτεύον χτύπο (1, 2,3,4) και τρία μικρά κουτάκια για τους υπόλοιπους χτύπους. Το CBG όμως κάνει και κάποιες άλλες παραδοχές. Το CBG θεωρεί οτι όλα τα τραγούδια έχουν σταθερό Tempo και οτι δεν αλλάζει ούτε ο πρωτεύον χτύπος ούτε το είδος του ρυθμού σε όλο το τραγούδι. Για τραγούδια που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, το CBG δείχνει πάντα την σωστή πληροφορία. Όμως για τα υπόλοιπα τραγούδια ο χάρτης του CBG δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εδώ είναι που ο dj πρέπει να έχει την προσοχή του (δηλαδή να μην εμπιστεύεται στα τυφλά τα κουτάκια) και να μπορεί να αναγνωρίσει τον ρυθμό χειροκίνητα αν χρειαστεί. Τις περισσότερες φορές έτσι όπως παράγεται η σύγχρονη μουσική το μόνο λάθος του CBG θα είναι το primary beat που θα έχει αλλάξει θέση μετά από ένα break και που είναι και λιγάκι "ύπουλο" αν το θέλετε καθώς τα κουτάκια παραμένουν κάτω απο τους χτύπους του ρυθμού. Έτσι αν ο dj δεν προσέξει οτι το primary beat άλλαξε θέση θα επιχειρήσει να κάνει αλλαγή όπου o πρωτεύον χτύπος του ενός τραγουδιού δεν θα συμβαδίζει με τον πρωτεύον χτύπο του άλλου, με αποτέλεσμα μια αρκετά κακή μίξη παρόλο που τα δύο τραγούδια θα είναι "beatmatched"
Ένα άλλο συνηθισμένο "λάθος" του CBG είναι η θεώρηση οτι όλα τα τραγούδια έχουν μουσική υπογραφή 4/4. Σε περιπτώσεις όπου κάποιο τραγούδι έχει υπογραφή 8/8 το πρόβλημα είναι "μηδαμινό" αρκεί κάποιος να προσέχει πιο απο τα δύο μεγάλα κουτάκια μιας οχτάδας είναι το primary beat. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (πχ 9/8) τα μεγάλα κουτάκια του CBG δεν έχουν (και δεν μπορούν να έχουν) καμία σχέση με το primary beat, όπου εκεί ο dj θα πρέπει να το βρει μόνος του "ακουστικά"
 

Posted Sun 12 Sep 10 @ 6:57 pm
Mix-ReMix-ReMake-BeatMix-MashUp
Τι είναι όλα αυτά;;;

Mix= η μίξη δύο τραγουδιών με σκοπό την ομαλή μετάβαση απο το ένα στο άλλο

ReMix= η διαφορετική μίξη ενός τραγουδιού. Ο όρος "μίξη" εδώ χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει την μίξη που γίνεται στα όργανα και τα άλλα συνθετικά μέρη ενος τραγουδιού στο στάδιο της παραγωγής του στο στούντιο. Με λίγα λόγια ένα ReMix αποτελεί ένα "εναλλακτικό" τρόπο παραγωγής και σύνθεσης του ίδιου μουσικού και ηχητικού υλικού. Ο όρος ReMix είναι αρκετά παρεξηγημένος και θα τον ξεκαθαρίσουμε αργότερα.

ReMake= Η διαφορετική "επανεκτέλεση" ενός τραγουδιού. Η περιγραφή μοιάζει αρκετά με αυτή του ReMix αλλά σε ένα ReMake έχουμε συνήθως μεγαλύτερη ελευθερία. Μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε όργανα, να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε μελωδία, ακόμα και να αλλάξουμε μελωδία συγκεκριμένων κομματιών του τραγουδιού.

BeatMix= Η προσθήκη beat πάνω από ένα τραγούδι. Ή αλλιώς το ReMix των "φτωχών", το ReMix του "λαού". Βασικά πρόκειται για μία διαδικασία όπου πάνω σε ένα υπάρχων κομμάτι προσθέτουμε με μία drum machine επιπλέον beats (κυρίως μπότες και πιατίνια, και μερικές φορές και κρουστά-snare). Τα BeatMix όσο εύκολο είναι να κατασκευαστούν (γι αυτό και λέγονται ReMix του "λαού") άλλο τόσο δύσκολο είναι να είναι σωστά κατασκευασμένα και επιτυχημένα. Όταν προσθέτουμε μπότα πάνω στα υπόλοιπα ήδη υπάρχων beats ενός τραγουδιού πρώτα απ' όλα καταλήγουμε να έχουμε πολύ μπάσο και αμέσως μετά τινάζουμε τις δυναμικές περιοχές του τραγουδιού στον αέρα. Πολλοί φιλόδοξοι BeatMixers για να διορθώσουν κάπως το πρόβλημα με τα πολλά μπάσα χαμηλώνουν τα μπάσα απο το original κομμάτι που κάνουν "remix". Έτσι όμως αλλοιώνουν και την χροιά και άλλων μουσικών οργάνων αλλά και των φωνητικών με εκτρωματικά αποτελέσματα πολλές φορές. Μία λύση για "αποδεκτό" BeatMix είναι η χρήση ενός Multi-Band Compressor με Sidechain στην Drum-Machine πράγμα που λύνει ως ένα βαθμό το πρόβλημα των πολλών μπάσων χωρίς την αισθητή αλλοίωση της χροιάς του original κομματιού, αλλά δεν λύνει και το πρόβλημα με τις δυναμικές περιοχές του τραγουδιού. Αξίζει να αναφέρουμε οτι τα BeatMix δεν είναι ΠΟΤΕ στουντιακή δουλειά. Γίνονται από φιλόδοξους dj's με οικτρά συνήθως αποτελέσματα. Οι dj's εκείνοι που έχουν πρόσβαση στην πηγή του original track και θα μπουν στο στούντιο θα κάνουν ReMix, ενώ πιο φιλόδοξοι dj's με μουσικές γνώσεις και ικανότητες θα κάνουν ReMake.

MashUp= Η μίξη δύο τραγουδιών το ένα πάνω από το άλλο με τελικό σκοπό την δημιουργία ενός "ReMix", το remix με εισαγωγικά. Υπάρχουν πολλά MashUp που κυκλοφορούν από εδώ και από εκεί. Ελάχιστα είναι τα καλοφτιαγμένα καθώς τα προβλήματα στο MashUp είναι τα ίδια με τα προβλήματα του BeatMix, συν παράγοντες όπως τα μουσικά κλειδιά των τραγουδιών. Τα λίγα "σωστά" MashUp που κυκλοφορούν αποτελούν συνήθως στουντιακές δουλειές όπου οι dj's είχαν πρόσβαση στην πηγή των τραγουδιών και αντί για remix προτίμησαν να κάνουν MashUp συνήθως υπό την μορφή και ενός μικρού Medley.

Μετά από όλα αυτά είναι φανερό γιατί ο όρος ReMix που αναφέραμε παραπάνω είναι παρεξηγημένος. Πολλοί dj's κάνουν BeatMix ή MashUp και τα ονομάζουν ReMix. Γενικά υπάρχει μια τάση οποιαδήποτε "εκτέλεση" ενός τραγουδιού δεν είναι η πρωτότυπη να την ονομάζουμε ReMix. Ακόμα και μεγάλοι και γνωστοί dj's και παραγωγοί έχουν ενδώσει σ' αυτή τη σύγχυση και ονομάζουν τις παραγωγές τους ReMix αντί π.χ. για ReMake.
 

Posted Sun 12 Sep 10 @ 6:58 pm
Θέλω να κάνω ReMix!!! Τι χρειάζομαι;;;
Για να κάνει κάποιος σωστό ReMix πρέπει να έχει πρόσβαση στην πηγή του τραγουδιού. Με λίγα λόγια πρέπει να έχει πρόσβαση στις αρχικές ηχογραφήσεις του στούντιο παραγωγής του τραγουδιού ώστε να τις χρησιμοποιήσει για να ξανά "μιξάρει" - ξαναπαράγει το τραγούδι. Χωρίς πρόσβαση σε αυτό το υλικό, σωστό remix δεν μπορεί να υπάρξει. Μια σπάνια περίπτωση για να κάνει κάποιος σωστό remix χωρίς το υλικό που αναφέραμε είναι να έχει στα χέρια του τόσο την ορχηστρική εκτέλεση του τραγουδιού, όσο και την acapella του. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις στο εξωτερικό κυκλοφορούν singles τα οποία εκτός από την κανονική εκτέλεση και τα δύο-τρία remix έχουν και την ορχηστρική (dub) εκτέλεση και την acapella του τραγουδιού. Επίσης στο εξωτερικό οι εταιρείες δίνουν πρόσβαση στο αρχικό υλικό ενός τραγουδιού πολύ πιο εύκολα σε dj's / παραγωγούς προκειμένου να κάνουν remix με την προϋπόθεση οτι η εταιρεία κρατά το δικαίωμα αν το remix της αρέσει να το εκδώσει σε single, διαφορετικά απαγορεύει την "κυκλοφορία" του. Στην Ελλάδα σ' αυτό τον τομέα είμαστε πολύ πίσω, και αν κάποιος δεν έχει γερά "κονέ" με κάποια δισκογραφική εταιρεία καλύτερα να το ξεχάσει...

Θέλω να κάνω ReMake!!! Ισχύουν τα ίδια;;;
Και ναι και όχι. Απο την φύση του το ReMake είναι μία πιο ελεύθερη διασκευή. Έτσι, εκτός απο την άδεια πνευματικών δικαιωμάτων που χρειάζεται κάποιος, μπορεί να κάνει ένα ReMake αρκεί να έχει στα χέρια του μια acapella υπο την προϋπόθεση φυσικά οτι έχει μουσικές γνώσεις και ικανότητες. Αλλά και acapella να μην έχει στα χέρια του μπορεί πάλι να κάνει ReMake αρκεί να έχει φωνητικές ικανότητες για να τραγουδήσει ο ίδιος!!!

Θέλω να κάνω BeatMix!!! Τι πρέπει να κάνω;;;
Να μην κάνεις!!! Ειλικρινά, 99 στα 100 beatmix είναι άθλια! Αν όμως παρόλα αυτά έχεις τον καημό να κάνεις ένα τότε πρέπει πρώτα απ' όλα να βρεις ένα πρόγραμμα drum machine. Θα πρέπει να φτιάξεις ένα "μουσικό" χάρτη των beats του original τραγουδιού και πάνω σ' αυτό τον χάρτη να προγραμματίσεις την drum machine. Αφού το κάνεις αυτό ανοίγεις τα δύο αρχεία με ένα πρόγραμμα DAW (πχ Audacity, Audition, Cubase, PRO Tools, Ableton κτλπ) και κάνεις ότι σε φωτίσει ο θεός... :P Πρέπει να προσέξεις αρκετά την χροιά και την δυναμική περιοχή του τελικού αποτελέσματός. Δες λίγο και αυτό που έγραψα παραπάνω για multi-band compressor με sidechain.

Θέλω να κάνω MashUp!!!
Όπα... Πήραμε φόρα...
Τα MashUp για να μην είναι άθλια και εκτρώματα είναι ακόμα πιο δύσκολα στην κατασκευή τους απο ένα BeatMix. Βασικά ακολουθείς την ίδια λογική με το BeatMix με την διαφορά οτι εδώ επειδή δεν έχεις μόνο drums αλλά και bass-lines αλλά και άλλα όργανα ίσως. Επίσης, πρέπει να προσέχεις τα μουσικά κλειδιά σε ΟΛΗ την διάρκεια του MashUp!
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι για τα κλειδιά:
Όλα τα τραγούδια έχουν ένα βασικό κλειδί. Ως βασικό κλειδί ορίζεται η πρώτη νότα ενός τραγουδιού. Με βάση αυτό το κλειδί λειτουργούν όλα τα όργανα μέσα στο τραγούδι. Όμως, μέσα στο τραγούδι οι συγχορδίες των οργάνων αλλάζουν συνεχώς. Το γεγονός οτι 2 τραγούδια έχουν το ίδιο βασικό κλειδί δεν εξασφαλίζει ούτε οτι οι συγχορδίες παραμένουν σταθερές, ούτε οτι είναι "ίδιες" ανα πάσα στιγμή και για τα δύο τραγούδια. Έτσι λοιπόν όταν θα πας να μιξάρεις δύο περιοχές που έχουν και οι δύο ρυθμική κιθάρα π.χ. θα πρέπει να είσαι σίγουρος οτι εκείνη την στιγμή οι δύο συγχορδίες είναι μουσικά συμβατές. Επειδή γύρω απο το MashUp παίζουν και άλλα θέματα που είναι εξίσου σοβαρά, δεν προτείνω σε κανένα που δεν έχει μουσικές γνώσεις την δημιουργία MashUp. Όσοι έχουν μουσικές γνώσεις γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμένα τι πρέπει να προσέξουν οπότε το όλο θέμα για αυτούς είναι καθαρά τεχνικό/προγραμματιστικό.
 

Posted Sun 12 Sep 10 @ 6:58 pm
Υπόσχομαι να επανέλθω σύντομα με ακόμα περισσότερο μπλα μπλα για τέτοια θέματα... αρκεί να μην με κάνουν ban για την φλυαρία μου... :P
 

Posted Sun 12 Sep 10 @ 6:59 pm
aledjoPRO InfinityMember since 2005
re PhantomDeejay sou irthe kai egrapses monokopania olo auto simera kai to egrapses toso oraia....
den erxesai na me boithiseis na grapso ena gramma pou prospatho na to grapso edo kai 1 mina pros to aisthima??? :)

MPRABO SOU!

oso gia remix ktl, exo kapoies apories sxetika giati piga na kano kapoies apotyximenes apopires.
tha sou doso kai links gia na katalabeis ti thelo.
 

Posted Sun 12 Sep 10 @ 7:33 pm
Να προσθέσω λιθαράκι. Ενα τραγούδι μπορεί ακουστικά να ακούγεται αργό ακόμα και αν είναι στα 130bpm οπως και το ανάποδο για ενα τραγουδι των 125bpm. Η κυρίως γρηγοράδα του τραγουδιού δίνεται με τις ψηλές και οχι με τα μπασα οπως πολλοί πιστεύουν.
Κοινός ολα τα τα τραγουδια με 130bpm δεν ειναι απαραίτητο να ακουγονται γρηγορότερα απο τα 128. Καποια φορά ακούγονται σαν τα 125bpm δεν ξέρω αν καταλαβαίνεται. Αυτό που τρέχει ενα κομμάτι είναι οι ψήλες. Στα housakia και τα progressivakia αυτό που τρέχει ειναι hihats (το πατίνι....) και ακολουθεί το bassline το οποιο το κάνουν μακρύ αλλα κoφτο δηλαδή πυκνό.

Κατι σαν ενα κομάτι rock που ακολουθεί συγκεκριμένο ρυθμό αλλα με το που μπαίνει κανένα γρήγορο και ψηλό (ηχητικά) σόλο με ηλεκτρική κιθάρα το κομμάτι τρέχει ακόμα και οταν κρατάει τον ιδιο ακριβώς ρυθμό.

Παλι δεν ξέρω αν καταλαβαίνεται τι θέλω να πω.

Τεσπα αν θελετε να τρεξετε ενα κομμάτι βάλτε του πυκνα πιατίνια κατι σαν τσακατσακατσακτσακατσακατσακα (γρηγορα) παρά τσα....τσα....τσα....τσα για να του ανεβασετε τα bpm του.

Και παλι δεν ξερω αν καταλάβατε αλλα δεν μπορώ να το εξηγήσω γραπτά.
 

Posted Tue 14 Sep 10 @ 7:02 am
Αυτό που εννοείς είναι το "quantization" το τραγουδιού...

Η μπότα στην ηλεκτρονική μουσική (ειδικά house - progressive, trance κτλπ) χτυπάει στις τέταρτες δηλαδή 4 φορές μέσα σε ένα bar.
Τα high-hats (πιατίνια) χτυπούν συνήθως στις όγδοες (δηλαδή 8 φορές μέσα σε ένα bar)
Όμως τα high-hats μπορούν να χτυπήσουν και σε δέκατες-έκτες (θυμάται κανένας τραγούδια rock 16 beat? :p ).

Τότε είναι που "τρέχει" το κομμάτι στο αυτί πιο "γρήγορα" απ' οτι ο φαινομενικός "ρυθμός" του, κι αυτό γιατί απλά έχουμε συνηθίσει να ακούμε τα high-hat στις όγδοες, όποτε στις δέκατε-έκτες μας φαίνεται πιο γρήγορο, ή οτι "ανεβάζει" ταχύτητα...

Σε άλλες μουσικές κατηγορίες (πχ rock) που η μπότα δεν είναι πάντα σταθερή στις τέταρτες τα πιατίνια δεν ξεγελούν το αυτί τόσο εύκολα αν και εκεί υπάρχουν εξαιρέσεις και φυσικά πολλά τρικ.

Είπαμε παραπάνω οτι υπάρχουν πολλοί "έντεχνοι" τρόποι για να κάνει αλλάξει Tempo ένα τραγούδι "κρατώντας" τα ίδια φαινομενικά "BPM"
Ο πιο απλός και συνηθισμένος τρόπος είναι να πέσει ο ρυθμός στα 3/4 του αρχικού.

Έτσι θα έχουμε Original/Altered (σε beats):
4/3 <> 8/6 <> 12/9 <> 16/12 κ.ο.κ.

Με αυτό τον τρόπο και ειδικά αν η drums κάνει break-in break-out μπορούμε πολύ έντεχνα να ρίξουμε (ή και να αυξήσουμε αν κάνετε τις πράξεις ανάποδα) το Tempo ενός τραγουδιού (συνήθως προσωρινά) κρατώντας το ίδιο φαινομενικό BPM.

 

Posted Tue 14 Sep 10 @ 7:50 am
@Phantom.:An parw ena kommati,ftiaxw diko m beat kai tou valw panw tn acapella.Kanw to idio se ena allo kai meta ta mixarw,pws 8a legetai auto p 8a exw kanei? http://www.youtube.com/watch?v=xm7EjzOJAdg (paradeigma).
 

Posted Tue 14 Sep 10 @ 10:54 am
Παραγωγή Medley...

(Αν και το παράδειγμα σου είναι λίγο άτυχο...)
 

Posted Tue 14 Sep 10 @ 11:36 am
aledjoPRO InfinityMember since 2005
@dimitris_tsanak katalaba ti les giati to synantao synxeia auto to "fainomeno"

opos gia paradeigma merika tragoudia.
in and out of love
always the sun - richard durand

kai to antitheto
shake da body
infinity 2008



 

Posted Tue 14 Sep 10 @ 4:05 pm
ilias7Home userMember since 2005
re file phantom bravo.to 2005 eixa grapsei mipos mporoyme na anoiksoyme ena topic me onomasia "to leksiko toy dj".Yparxoyn para polles enoies poy tis akoyme neoteroi-palaioteroi kai den kseroyme akribws ti shmainoyn.px clubremix,reggaeton,radioremix.......k.a.Tote,me grapsane katallhla afoy kaneis den mpike ston kopo kan na sxoliasei tin protasi.mporeis na allakseis thn onomasia toy topic kai na ginei kati analogo,wste oles oi plhrofories na einai mazemenes.BRAVO kai perimenw ki alla arthrakia.
 

Posted Wed 15 Sep 10 @ 6:39 am
apopsisdjPRO InfinitySenior staffMember since 2003
ilias7 wrote :
re file phantom bravo.to 2005 eixa grapsei mipos mporoyme na anoiksoyme ena topic me onomasia "to leksiko toy dj".Yparxoyn para polles enoies poy tis akoyme neoteroi-palaioteroi kai den kseroyme akribws ti shmainoyn.px clubremix,reggaeton,radioremix.......k.a.Tote,me grapsane katallhla afoy kaneis den mpike ston kopo kan na sxoliasei tin protasi.mporeis na allakseis thn onomasia toy topic kai na ginei kati analogo,wste oles oi plhrofories na einai mazemenes.BRAVO kai perimenw ki alla arthrakia.


Ase ta parapona hlia... o phantom den xreiastike na rotisei kanenan apla exei orexi kai empneysi/gnoseis ...ligo kai h aypnia.. kai kathete kai ta grafei. Ego eimai ligo pio praktikos para theoritikos se ayta, gia ayto isos den sou apantisa.

Pantos, gia ayto pou rotas hdi, polla h ta perissotera "arthra" tou phantom mazi me alla xrisima links ta sygkentrono na yparxoun san arxeio edo :
http://www.virtualdj.com/forums/119063/Greek_Forum/____ARXEIO_____XRISIMA_LINKS_KAI_TOPICS___.html
An mou exei ksefygei kapoio symantiko, mou lete..
 

Posted Wed 15 Sep 10 @ 7:11 am
ilias7Home userMember since 2005
pamw poy piga na rwtisw ton phantom poy briskontai kati palaiotera arthrakia toy peri ixoy
 

Posted Wed 15 Sep 10 @ 7:13 am
PhantomDeejay wrote :
Αυτό που εννοείς είναι το "quantization" το τραγουδιού...

Η μπότα στην ηλεκτρονική μουσική (ειδικά house - progressive, trance κτλπ) χτυπάει στις τέταρτες δηλαδή 4 φορές μέσα σε ένα bar.
Τα high-hats (πιατίνια) χτυπούν συνήθως στις όγδοες (δηλαδή 8 φορές μέσα σε ένα bar)
Όμως τα high-hats μπορούν να χτυπήσουν και σε δέκατες-έκτες (θυμάται κανένας τραγούδια rock 16 beat? :p ).

Τότε είναι που "τρέχει" το κομμάτι στο αυτί πιο "γρήγορα" απ' οτι ο φαινομενικός "ρυθμός" του, κι αυτό γιατί απλά έχουμε συνηθίσει να ακούμε τα high-hat στις όγδοες, όποτε στις δέκατε-έκτες μας φαίνεται πιο γρήγορο, ή οτι "ανεβάζει" ταχύτητα...


Ακριβως αυτό!:D Τελικα ήταν πιο εύκολο να το περιγράψεις με λόγια απο οτι φανταζόμουν :D
 

Posted Thu 16 Sep 10 @ 8:37 am
aledjoPRO InfinityMember since 2005
http://www.youtube.com/watch?v=PWNav2mmoWQ

ego auto edo thelo na katalabo pos ginetai.
nai ok einai mash up alla pos ginetai kai akougetai toso kathara?

diladi de mporoume na paroume ta tragoudia auta kai na ta baloume sta cdplayer
kai na patisoume play kai na akougetai kathara to beat.

auto den exo katalabei. pos ginetai?
 

Posted Sun 03 Oct 10 @ 5:31 pm
geia sas sto free home edition 7 omali metavasi automatis allagis tou ru8mou pws mporw na kanw? eyxaristw
 

Posted Wed 27 Jun 12 @ 3:35 pm
PCateHome userMember since 2012
kalispera,8elw na rwtisw to eksis:
edw k kati meres prospa9w panw stis alleges mou k oxi mono na vazw acapellas.exw paratirisei oti kapoia acapellas (p.x. sta 85bpm) me komati House 128 bpm sinxtonizonte alla pali oxi! ennoeite oti to palevw me to pitch alla meta xanete pali.se merika mporw na patisw sync k na sinxronistou se alla pali oxi,opws einai logiko!
mipws kserete an iparxei kapoia stantar timi bpm gia ton sinxronismo tou beat me to acapellas?
an gnwrizete kati 8a me voi8ousate poli !eyxaristw
 

Posted Thu 24 Jan 13 @ 4:42 pm
Το bpm ενός κομματιού σημαίνει beat per minute. Ένα acapella αρχείο ήχου δεν έχει beat οπότε είναι δύσκολο το software να βρει το bpm του. Συνεπώς ο τρόπος για να συγχρονίσεις μια acapella με ένα άλλο κομμάτι είναι ρυθμίζοντας σωστά το bpm χειροκίνητα ή να mixάρεις χωρίς το sync
 

Posted Thu 24 Jan 13 @ 6:50 pm
77%