Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΟΥ ΗΧΕΙΟΥ

This topic is old and might contain outdated or incorrect information.

STELVASControlleristMember since 2017
Θα ηθελα να ρωτησω ποια ειναι η ηλεκτρικη καταναλωση ενος ενεργου ηχειου που π.χ.δηλωνει 700W RMS /1000W MAX.Εχει να κανει η ενταση με την καταναλωση? Ευχαριστω.
 

Posted Sat 08 Dec 18 @ 9:29 am
Η ενάργεια που καταναλώνει ένα ηχείο εξαρτάτε προφανώς από την ένταση που παίζει.Θεωρητικά, ένα ηχείο 700W , όταν το παίζεις στα όρια του limiter, θα έχει μέση κατανάλωση 700W ανά ώρα (0,7KWh), αλλά για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να παίζεις λευκό θόρυβο, η για να στο πω απλά , τα VUμετρα σου να είναι συνεχώς "γεμάτα" ...
Στην πράξη τα VUμετρα ανεβοκατεβαίνουν και με τον ίδιο τρόπο ανεβοκατεβαίνει η ένταση και άρα η κατανάλωση του ηχείου. Άρα , ένα ηχείο 700W καταναλώνει πάντα λιγότερα από 700W ανά ώρα (0,7KWh).

ελπίζω να μην σε μπέρδεψα περισσότερο ...
 

Posted Sat 08 Dec 18 @ 12:25 pm
STELVASControlleristMember since 2017
Ευχαριστω για την απαντηση ηταν κατανοητη.
 

Posted Sat 08 Dec 18 @ 12:35 pm
@ MAC II

Η σκέψη σου είναι ορθή, αλλά όχι οι υπολογισμοί σου!


@ STELVAS

Όσο πιο απλά και συνοπτικά…

1. Η ηλεκτρική ισχύς (electric power) μετριέται σε watts και είναι η ισχύς που “ζητάει” - καταναλώνει ένας οποιοσδήποτε ενισχυτής ήχου, κατά την λειτουργία του.

2. Η ηχητική ισχύς (audio power) μετριέται σε watts επίσης και είναι η ισχύς που αποδίδει ένας οποιοσδήποτε ενισχυτής ήχου, κατά την λειτουργία του.

3. Επειδή, κατά την μετατροπή της ηλεκτρικής ισχύος σε ηχητική ισχύ, υφίστανται διάφορες απώλειες (και ιδίως θερμικές), η ηλεκτρική ισχύς (ζητούμενη, από τον εκάστοτε ενισχυτή) είναι πάντοτε μεγαλύτερη της ηχητικής ισχύς (αποδιδόμενη, από τον εκάστοτε ενισχυτή).

Για τον υπολογισμό της ζητούμενης – καταναλισκόμενης ισχύος ενός ενισχυτή ήχου:

A. Σε θεωρητικό επίπεδο, θα πρέπει να γνωρίζουμε αρκετές παραμέτρους και όχι μόνον την αποδιδόμενη ηχητική ισχύ αυτού, ώστε να πράξουμε τον όποιο υπολογισμό, μέσω σχετικού μαθηματικού τύπου (που υφίσταται).

B. Σε πρακτικό επίπεδο, θα πρέπει να κάνουμε χρήση αμπερόμετρου, σε συνδυασμό με βολτόμετρο. Με άλλα λόγια, εφόσον γνωρίζουμε τα Amperes και τα Volts σε πραγματικό χρόνο, μπορούμε ανετότατα να υπολογίσουμε (Amperes x Volts = Watts) την ισχύ.

C. Σε ακόμη πιο πρακτικό επίπεδο, θα πρέπει να ελέγξουμε την σχετική ένδειξη (στο πίσω μέρος) περί έντασης (Amperes) και γνωρίζοντας την τάση δικτύου (~230 Volts) να υπολογίσουμε την (μέγιστη και συνεχόμενη) ισχύ.

D. Σε “πιο πρακτικό επίπεδο πεθαίνεις”, πολλαπλασιάζουμε την ηχητική ισχύ που αποδίδει ο ενισχυτής ανά κανάλι, στα 4Ohms επί του 4.

Παραδείγματα:

Ι. Τελικός Επαγγελματικός Ενισχυτής, αποδίδει 1000W RMS @ 4Ohms / Channel. Πόση ηλεκτρική ισχύ καταναλώνει συνολικά?
-> Ηλεκτρική Ισχύς: 1000 Watts (per channel @ 4Ohms) x 4 = 4000 Watts = 4kW.

IΙ. Τελικός Επαγγελματικός Ενισχυτής, φέρει ασφάλεια ή έχει σχετική ένδειξη: 10 Amperes. Πόση ηχητική ισχύς αποδίδει ανά κανάλι στα (~4Ohms)?
-> Ηλεκτρική Ισχύς: 10 Amperes x 230 Volts = 2300 Watts.
-> Ηχητική Ισχύς: 2300 Watts / 4 = ~575W RMS (per channel @ 4Ohms).

Διευκρίνηση: Οι άνωθεν υπολογισμοί ηλεκτρικής ισχύος αφορούν μέγιστη συνεχή ισχύς και όχι peak. Επίσης, αφορούν την μέγιστη συνεχή ισχύς με (σχεδόν) μηδενικό clipping (υπεροδήγηση ενισχυτή).

Συμπερασματικά: Η ηχητική ισχύς ενός οποιουδήποτε ενισχυτή, σαφώς και “συνδέεται” άμεσα με την ηλεκτρική ισχύ και συνήθως (και πολύ μπακαλίστικα) η συνολική ηχητική ισχύς είναι η μισή της συνολικής ηλεκτρικής ισχύς, λόγω απωλειών.
 

Posted Sat 08 Dec 18 @ 12:46 pm
STELVASControlleristMember since 2017
Ο σκοπος της ερωτησης μου ηταν για να καταλαβω την επιβαρυνση(καταναλωση) που μπορει να εχει ενα ενεργο ηχειο(π.χ.700W RMS/1000W PEAK) σε μια μεση οικιακη εγκατασταση για να μπορεις να υπολογισεις τις συνολικες σου καταναλωσεις π.χ. για ενα παρτυ event κτλ.
 

Posted Sat 08 Dec 18 @ 12:57 pm
"Μασημένη τροφή" θες... :P

Εάν θεωρήσουμε ότι:

1. Ο ενσωματωμένος ενισχυτής, επί του εκάστοτε ηχείου, είναι 700W RMS @ 4Ohms.
2. Το εκάστοτε ηχείο παίζει συνεχώς στα όρια του clipping.

Τότε, το εκάστοτε ηχείο απαιτεί ~1400 Watts ρεύματος ή 6 Amperes ασφάλεια. Άρα το καλώδιο μίας πρίζας (η οποία ασφαλίζεται με 16 Amperes ασφάλεια), δύναται να "αντέξει" ανετότατα 1 ζευγάρι των εν λόγω ηχείων.

Από κει και πέρα, επειδή η εκάστοτε μουσική δεν είναι pink noise (όπου γίνονται οι μετρήσεις), επειδή οι ασφάλειες του σπιτιού δεν είναι (συνήθως) "ταχείας ανταπόκρισης" και τα εκάστοτε καλώδια δεν είναι "μηδενικής ανοχής", μπορείς να συνδέσεις άνετα και 2 ζευγάρια!
Αρκεί στο καλώδιο, απ' το οποίο τροφοδοτείται ρεύμα η συγκεκριμένη πρίζα που θα συνδέσεις τα ενεργά ηχεία, να μην συνδέεται και με άλλη πρίζα, όπου εκείνη την ώρα θα λειτουργεί και άλλη ενεργοβόρα συσκευή (π.χ. αερόθερμο, κ.α.).
 

Posted Sat 08 Dec 18 @ 1:18 pm
STELVASControlleristMember since 2017

 

Posted Sat 08 Dec 18 @ 1:33 pm
@ Theios Giorgos

.... μπερδεύεις την ισχύ (Watt) με την κατανάλωση (Watt/hour)

...αν το ηχείο ήταν αυτοκίνητο, τα Watt θα μας έδειχναν πόσα άλογα είναι ο κινητήρας (1 ίππος = 750W) .... η κατανάλωση , δηλαδή το "πόσο καίει" , εξαρτάτε από το πόσο γκάζι πατάς... ένα super car με 200 άλογα , καίει λιγότερο στο ρελαντί από ότι καίει ένα seisento που πάει με 100Km/h ...

...βεβαία έχεις ένα δίκιο όσον άφορα τις απώλειες στην περίπτωση που μιλάμε για ενισχυτή κλάσης Α ή ΑΒ , όπου ο βαθμός απόδοσης είναι γύρο στο 50% , και για να στείλεις 700W στο ηχείο, καις άλλα 700W στα τρανζίστορ εξόδου και άρα εκεί μπορείς να κάψεις maximum 1.4KW/h

... αλλά τα καινούργια ενεργά ηχεία έχουν ενισχυτές class D όπου ο βαθμός απόδοσης είναι στην χειρότερη 0,9 , άρα , θεωρητικά αν παίζεις συνεχώς τσίτα θα μπορούσες να κάψεις maximum (700W/0.9) 777Watt/Hour ... στην πράξη δεν μπορείς να τα κάψεις , γιατί ακόμα και σε πίστα να οδηγάς , κάποια στιγμή θα συναντήσεις στροφή και θα αφήσεις το γκάζι ... πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μουσική , που αν την ώρα που σκάει η μπότα χτυπάς peek 1000W ... το μέσο "ενεργειακό περιεχόμενο" της μουσικής στα διαστήματα ανάμεσα σε δυο χτυπήματα της μπότας ζήτημα να είναι 400W ....
 

Posted Sun 09 Dec 18 @ 7:51 am
Διευκρινίζω, γιατί μάλλον δεν έγινα απόλυτα κατανοητός, ούτε τα έχεις απόλυτα “ξεμπερδεμένα” στο μυαλό σου…

1. Συμφώνησα ότι σαφέστατα και η ηλεκτρική ισχύς είναι ανάλογη της ηχητικής ισχύος! Πουθενά δεν έγραψα – υποστήριξα το αντίθετο! Συνεπώς, εννοείται ότι, όσο μεταβάλλεται η ηχητική ισχύς (αποδιδόμενη), τόσο μεταβάλλεται και η ηλεκτρική ισχύς (καταναλισκόμενη).

2. Διαφώνησα στους υπολογισμούς (του 1ου post σου), διότι σαφέστατα και ένα οποιοδήποτε ενεργό ηχείο (ή ενισχυτής), όταν την όποια στιγμή t αποδώσει π.χ. ηχητική ισχύς 700 Watts, την ίδια στιγμή t δεν “ζητάει” – καταναλώνει 700 Watts ηλεκτρικής ισχύος, αλλά περισσότερα. Το πόσο περισσότερα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με κύριο παράγοντα το efficiency του εκάστοτε ενισχυτή.

3. Συμφωνώ ότι υπάρχει και η περίπτωση ενισχυτή Class D, όπου υφίσταται μεγαλύτερο efficiency (~90%), έναντι ενισχυτών Class AB (~50%). Και ήταν παράλειψή μου που δεν αναφέρθηκα σε αυτή την περίπτωση.

4. Διαφωνώ στον τρόπο σκέψης σου, επί της όποιας ηλεκτρικής απαίτησης, διότι:

4.1. Επειδή έχω την εμπειρία στησίματος επιπέδου συναυλιακού live (JBL Support Team), ποτέ (μα ποτέ) δεν βασιζόμαστε στο “ενεργειακό περιεχόμενο” (όπως το χαρακτήρισες, για να αναφερθώ με δικούς σου όρους)!
Ο εκάστοτε ορθός σχεδιασμός – υπολογισμός – στήσιμο, γίνεται πάντα με βάση την μέγιστη ηλεκτρική ζήτηση του εκάστοτε ενισχυτή και μάλιστα σε συνθήκη οδήγησής του με 1/3 Pink Noise (typical of program material with severe clipping) στα εκάστοτε Ohms των ηχείων που “οδηγούνται” από αυτόν και ούτε καν με 1/8 Pink Noise (typical of program material just at clip).

4.2. Λαμβανομένου υπόψη του άνωθεν, δεν μας ενδιαφέρει (ποτέ) η "κάλυψη" της μέσης ηλεκτρικής κατανάλωσης (W/h, όπως ανέφερες), αλλά πάντα η μέγιστη στιγμιαία. Διότι, ναι μεν η όποια ηλεκτρική εγκατάσταση μπορεί να ανταπεξέλθει (θεωρητικά) στα όποια peaks ζήτησης, αλλά πρακτικά η μη επάρκεια ηλεκτρικής παροχής (στα όποια peaks ζήτησης) και καταπονεί τα όποια τροφοδοτικά και έχεις επιπτώσεις στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα και υποβάλει τους εκάστοτε ενισχυτές σε πιο "εύκολο" - γρήγορο clipping.

Από κει και πέρα, το τι βλέπουμε να υλοποιείται στην πράξη, από τους εκάστοτε experts του χώρου, αυτό είναι μία άλλη ιστορία...
 

Posted Sun 09 Dec 18 @ 11:11 am
@ Theios Giorgos

...εγώ απαντάω στην ερώτηση "πόσες KW/h ανά ώρα θα γράψει ο μετρητής της ΔΕΗ..." γιατί αυτό καταλαβαίνω με τον όρο "ηλεκτρική κατανάλωση ενός ενεργού ηχείου" ...

αν η ερώτηση είναι "πόση ισχύ πρέπει να έχει η παροχή ενός ενεργού ηχείου " ή αλλιώς " ποσά ενεργά ηχεία μπορώ να συνδέσω σε μια 16αρα πρίζα " τότε ναι , ισχύουν αυτά που λες ...
 

Posted Mon 10 Dec 18 @ 8:09 am
Πάω πάσο, εάν το θέτεις έτσι... Εγώ, διαβάζοντας την φράση: "Ο σκοπος της ερωτησης μου ηταν για να καταλαβω την επιβαρυνση (καταναλωση) που μπορει να εχει ενα ενεργο ηχειο (π.χ.700W RMS/1000W PEAK) σε μια μεση οικιακη εγκατασταση για να μπορεις να υπολογισεις τις συνολικες σου καταναλωσεις π.χ. για ενα παρτυ event κτλ." θεώρησα ότι τον φίλο μας τον ενδιαφέρει το κατά πόσο θα "αντέξει" το οικιακό ηλεκτρικό δίκτυο (σε ένα party), τοποθετώντας 2 ή 4 ή και παραπάνω, απ' τα εν λόγω ενεργά ηχεία. ;-)
 

Posted Mon 10 Dec 18 @ 9:10 am
Καλησπερα,χρονια πολλα, επι τους θεματος να πω οτι αν κοιταξεις τα χαρακτηριστικα του ηχειου θα δεις τι αμπερ τραβαει απο το δικτυο,το πολλαπλασιαζεις με 230 και βρισκεις τι ισχυ τραβαει,στο συγκεκριμενο δε θα ειναι πανω απο 150 w...
 

Posted Mon 31 Dec 18 @ 12:09 pm
Ισχύει όντως ότι: P (watts) = I (amperes) * V (volts).

Από κει και πέρα, μπορείς να μας εξηγήσεις πώς υπολόγισες τα 150W μέγιστης ηλεκτρικής κατανάλωσης? Διότι, εάν έχει ανακαλυφθεί ο ενισχυτής ήχου που καταναλώνει 150W για να αποδώσει 700W, τότε έχω μείνε πάρα πολύ πίσω... :P
 

Posted Mon 31 Dec 18 @ 1:19 pm










Specifications απο ενισχυτη NEXO
Number of channels 4x amplifiers channels, 2 by 2 bridgeable
Max. output voltage (no load) 4x 200 Volts
Max. output power (4 channels mode /8 Ohms load per channel) 4x 1900 Watts
Max. output power (4 channels mode /4 Ohms load per channel) 4x 3300 Watts
Max. output power (4 channels mode /2 Ohms load per channel) 4x 4000 Watts
Max. output power (2 channels mode /8 Ohms load per channel) 2x 6800 Watts
Max. output power (2 channels mode /4 Ohms load per channel) 2x 8000 Watts
Power consumption (Standby) 20 Watts
Power consumption (Idle) 120 Watts
 

Posted Sat 23 Mar 19 @ 8:16 am
Τι ακριβώς είναι αυτά τα δεδομένα?
 

Posted Sat 23 Mar 19 @ 8:48 am
Ειναι χαρακτηριστικα απο ενισχυτη NEXO.Καταναλωνει 120w και εχει εξοδο τα watt που γραφει, αναλογως τη συνδεσμολογια εξοδου.
 

Posted Wed 27 Mar 19 @ 5:35 am
:-) Κάνε μία search στο net, για το ακριβώς τι σημαίνει...

1. Power consumption (Stand By)
2. Power consumption (Idle)
3. Power consumption (1/8 Pink Noise)
4. Power consumption (1/3 Pink Noise)

... επί των audio pro amplifiers και γράψε μας τα αποτελέσματα της έρευνάς σου. ;-)
 

Posted Wed 27 Mar 19 @ 6:19 am


(Old topics and forums are automatically closed)